top of page

Kako organizirati nastavu na daljinu?

Učenje i poučavanje čine stup društvenog razvoja, a cjeloživotno je učenje princip i načelo kojeg bi se trebali pridržavati svi oni koji teže za uspjehom.


Obrazovanje ne završava koncem formalnog obrazovanja, već se ono nastavlja u svakodnevnom životu i radu, a što ranije prigrlimo pristup konstantnog usavršavanja, lakše ćemo se nositi sa svakodnevnim izazovima koji se pred nama nalaze.U kontekstu cjeloživotnog obrazovanja ne promišlja se samo o formalnom, već i neformalnom obrazovanju. Međutim, kada govorimo o formalnom obrazovanju u suvremenom društvu, razvidno je da, sukladno situaciji, i obrazovanje poprima svoje online oblike.


Ranije smo već navodili različite alate koje možete koristiti u kontekstu e-učenja, odnosno e-Learninga, međutim, danas vam predstavljamo još dodatnih mogućnosti organizacije i provedbe nastave na daljinu.
Osim učiteljima, nastavnicima, profesorima i ostalim direktnim i indirektnim sudionicima nastave i nastavnog procesa, ovi sustavi mogu biti od koristi i HR sektoru, posebice u learning & development aspektu.


Za vas smo pripremili par savjeta za organiziranje, suradnju i komunikaciju u kontekstu nastave na daljinu, kao i poveznice na naše prijašnje članke putem kojih ćete možda dobiti nova znanja ili ideje kako biste svoju nastavu na daljinu učinili još boljom i zanimljivijom.


Učionica na daljinu


Vjerujemo da ste se već susreli i s Google Classroom i sa Schoology virtualnim učionicama. U nastavku pregledajte osnovne značajke svake od njih, kao i dodatne opcije na kojima možete organizirati svoje učionice na daljinu.Google Classroom je zasigurno jedna od popularnijih platformi u ovom kontekstu. Uz to što je korištenje upravo ove platforme iznimno jednostavno, Google Classroom se može koristiti i kao alat prilikom učenja u učionici.Uz to što je besplatan i jednostavan za korištenje, Google Classroom dopušta dijeljenje materijala s Google Drivea (Docs, Slides, Sheet...) unutar učionica te omogućava dodatnu evaluaciju učenika, odnosno polaznika učionice korištenjem, primjerice, Google Surveys.Naime, Google Classrom je besplatan, što ga čini iznimno popularnim i pristupačnim.


Još je jedan bonus ove platforme upravo integracija svih popratnih mogućnosti, opcija i alata koje Google nudi, što omogućuje održavanje nastave na daljinu uz komunikaciju i vrednovanje kao integralni dio jedne platforme.


Kako je Google rudnik različitih informacija, nije na odmet poznavati neke trikove za preciznije pronalaženje podataka i informacija.Preciznije pronalaženje određenih informacija može vam olakšati pripremanje i provedbu nastave na daljinu, ali i svakodnevno služenje ovim neizostavnim dijelom svakodnevnice.


Na stranicama Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET možete pronaći tekstualne i foto upute na koji način jednostavno koristiti Google Classroom.Schoology je sustav prilagođen djeci mlađeg uzrasta, što ne znači da se ne može koristiti i sa starijim učenicima. Putem ovog sustava možete, kao što je to slušaj i s Classroomom, integrirati datoteke i sadržaje s Google Drivea.

Svaki učitelj i nastavnik na Schoologiju ima svoj profil koji korisnici mogu samostalno modificirati i uređivati. Također, osim s Driveom, Schoology se može povezati i s, primjerice, kalendarom (Google ili Outlook), što se može dijeliti s drugim korisnicima.


Unutar Schoologija moguće je ostvariti i grupnu te individualnu komunikaciju među članovima. Također, Schoology se može preuzeti i u obliku mobilne aplikacije.


Na stranicama Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET možete pronaći više informacija ako mislite da je Schoology baš za vas.


Dodatne opcije i mogućnosti


Bespuća Interneta nude još mnogo različitih opcija sustava za učenje na daljinu.


Zajednički je većini ovih platformi upravo to što su stvorene s ciljem pružanja podrške u organizaciji nastave na daljinu, s toga, većina njih integrira različite alate koji mogu pomoći u ostvarivanju nastave na daljinu.Neke od ovih platformi, primjerice Yammer i Edmodo, su društvene mreže specijalizirane za učenje i poučavanje.


Ako želite biti kreativni, možete vrlo jednostavno izraditi i svoju web stranicu te putem stranice učenicima prezentirati nastavni sadržaj.Jedna je od opcija za jednostavnu izradu i održavanje web stranice Google Sites, a na linku poviše možete pregledati članak na KucaPosao.com u kojem je prikazano na koji način se vrlo jednostavno koristiti Google Siteom.


Organizacija, suradnja i komunikacija


Vratimo li se korak - svakoj nastavi prethodi priprema, tako i onoj na daljinu.


U čemu se razlikuje priprema za nastavu na daljinu i nastavu u razredu? Kako održavati komunikaciju, posebice s učenicima ranijih razreda? Kako ostvariti suradnju s roditeljima u nastavi na daljinu?Prije same provedbe nastave, naravno, potrebno se dobro pripremiti, osmisliti načine i implementirati povoljne strategije, kako bi se, u konačnici, ostvarili ishodi učenja.


U planiranju i organizaciji nastave na daljinu vam može pomoći neki od alata za organizaciju i suradnju koje smo spominjali ranije, kao što je to Evernote ili Asana.Za bolju suradnju, ali i kao mjesto koje biste eventualno mogli pretvoriti i u svoju virtualnu učionicu, odnosno učionicu na daljinu preporučujemo i Wakalet.


Wakeletova je primarna funkcija grupiranje i organiziranje web sadržaja na jednom mjestu.Pomoću Wakeleta, sve vaše poveznice i dokumente, bilo za privatnu ili poslovnu upotrebu možete čuvati na jednom mjestu i vrlo jednostavno dijeliti s vašim prijateljima i kolegama, odnosno, u ovom slučaju - učenicima.


Wakalet je moguće koristiti i na hrvatskom jeziku te je vrlo jednostavan za korištenje, stoga ga mogu koristiti i učenici ranije životne dobi.


Sličan alat koji bi se mogao koristiti u slične svrhe je Notion.


Notion je platforma koja objedinjuje različite mogućnosti i alate organizacije i suradnje. Kao i Wakalet, na Notionu je moguće planiranje, pripremanje i organizacija različitih materijala, kao i organiziranje suradnje s timom.Putem Wakaleta i Notiona možete kreirati vaše razrede, odnosno skupine, unutar kojih možete dijeliti sve relevantne materijale za ono što je vama potrebno, kao što su to primjerice virtualne prezentacije.Koristeći neke od navedenih alata, sve vaše bilješke, poveznice i drugi materijali bit će sačuvani na jednom mjestu, što omogućuje ponovno korištenje, ali i građenje svojevrsne baze podataka koje možete koristiti i u offline nastavi.Međutim, neke datoteke mogu biti "velike", odnosno, zauzimati mnogo prostora, toliko da ih možda nije moguće poslati, bez da se gubi njihova kvaliteta. Podsjetite se na koji je način moguće dijeliti velike datoteke u članku na poveznici.Nastavni je proces, u biti, komunikacijski proces, što znači da je komunikacija neizostavni dio nastave. Međutim, kako ostvariti komunikaciju u nastavi na daljinu?


Možda ćete ponekad koristiti alate za Instant poruke - možda za suradnju s kolegama, ako ne s učenicima i/ili roditeljima. Postoji više od Vibera, pogledajte što sve uopće postoji i odaberite ono što upravi vama odgovara.Svakako, osim pisanja, tu je i video-poziv. Video poziv bi trebao biti neizostavan u kontekstu nastave na daljinu. Međutim, kad malo bolje razmislimo - razlikuje li se poziv u kontekstu nastave na daljinu od bilo koje druge vrste online meetinga?Ne previše. Okupili ste se, razmjenjivali ideje, kako biste ostvarili neke ciljeve, odnosno, u ovom slučaju, ishode učenja. Međutim, putem kojih alata, odnosno platformi ostvarivati video-pozive s učenicima?Uvijek se u tom kontekstu nekako spominje Zoom, kao najpopularnija platformu, međutim, postoje i mnoge druge, kao što je to Jitsi Meet ili Teams. U članku a poveznici možete provjeriti koji još načini mogućnosti organizacije i suradnje postoje.Ovo su samo neke od mogućnosti koje možemo pronaći u širokim prostranstvima Interneta.


Kako ste ranije organizirali nastavu na daljinu? Koje ste alate za suradnju koristili? Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)Izvori fotografija: Google


 


Andrea Tintor | #NovePrilike​​​ S1E3


Predstavljamo serijal #NovePrilike​​​ u kojem stručnjaci iz raznih sfera poslovanja pričaju u svojim iskustvima u doba pandemije. Kako su adaptirali svoje poslovanje, s kakvim izazovima su se susreli, koji su im omiljeni alati za rad od kuće i što ih motivira?


Comentarios


bottom of page