top of page

Book Creator - prava stvar za online nastavu!

Svima nam je zanimljivije učiti, ako je sadržaj kojim se bavimo, odnosno, koji bismo trebali obraditi predstavljen na zanimljiv način.


Udžbenici su najčešće u online nastavi resurs koji postaje neizbježan. Međutim, nije ista stvar kad se udžbenička građa interpretira kroz interakciju ili kad učenici sami interpretiraju sadržaj.


Olakšajte sebi i svojim učenici kreirajući udžbenik kojim će se dostići upravo oni ishodi učenja koje ste planirali! Klasični su udžbenici univerzalni za sve, a pomoću Book Creatora vi možete stvoriti udžbenik kakav vama treba!Book Creator je platforma putem koje možete izraditi vlastite udžbenike, ali i knjige za različite druge namjene. Prijava je vrlo jednostavna, ako imate Google račun, na Book Creator se možete prijaviti bez većih problema.


Jednom kad se prijavite možete odabrati razred kojem predajete, kao i nastavne predmete koje predajete. Na ovaj način će budući predlošci za kreiranje biti prilagođeni upravo vašoj dobnoj i razvojnoj skupini. Prijavili ste se? Krenimo!Nakon prijave kreirate svoju skupinu u koji ćete moći pozivati učenike kako bi preuzeli određene materijale, nakon što ih izradite. U ovom trenutku odaberete '+New Book', kako biste krenuli s izradom vašeg udžbenika.


Nudi vam se mogućnost odabira različitih formata za knjigu, kao i već postojećih predložaka prema tipu i/ili temi knjige. Nakon odabira određenog formata ili teme, otvara se 'blank cover page', odnosno prazna naslovna stranica. Krenimo s dizajnizanjem!Možete učitavati različite sadržaje direktno s Googlea, kao i sadržaje s vašeg računala pomoću 'import' opcije. Možete dodati fotografiju koristeći kameru, tekst pomoću tekstualnih okvira te zvučne zapise pomoću snimanja zvuka.


Ako posjedujete i koristite tablet, tekst možete unositi i koristeći opciju 'pen', pomoću koje možete upisivati sadržaj ručano. Ovo je odlično za, primjerice, obradu školskog rukopisnog pisma. Nakon što ste napravili cover, možete prijeći dalje jednostavno manevrirajući strjelicama na lijevoj ili desnoj strani ekrana.Nakon što ste kreirali vaš udžbenik, možete kliknuti na znak 'play' u gornjem desnom kutu i vidjeti vaš finalni rezultat. Vaš se udžbenik, odnosno, vaša se knjiga lista kao bilo koja druga e-knjiga te čak postoji i opcija čitanja na glas. Nažalost, ova opcija nije prilagođena hrvatskom jeziku, ali može pomoći u nastavi engleskog jezika.Ukoliko smatrate da ste završili s uređivanjem knjige, utoliko istu možete podijeliti online, ako postoji mjesto putem kojeg inače održavate nastavu, možete ju preuzeti kao e-knjigu ili, na koncu, isprintati.


Na koji način vi učenicima približavate sadržaj koji u udžbenicima može biti neprilagođen nastavi koju ste planirali? Koje još opcije koristite u online nastavi? Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)


Izvori fotografija: Book Creator, Google

Comments


bottom of page