top of page

Trikovi za preciznije Googlanje

Google ne trebamo previše predstavljati jer je on jedna on najpopularnijih internet tražilica. Googla se nekoliko milijardi puta dnevno, a gotovo svaka informacija nam je na dohvat klika.


Iako vjerojatno svakodnevno koristite Google, postoji puno toga što možete naučiti o ovoj tražilici. Ako ste ikada imali poteškoća s pronalaženjem željenih informacija ili ako želite saznati pokoji trik - pročitajte naše savjete za što efikasnije Googlanje.



"pojam"


Znakove navoda koristite za pročišćavanje rezultata tj. traženje točnog podatka. Izvrsno za pretraživanje serijskih brojeva, brojeva modela, nejasnih imena itd. Vrlo osnovno, ali vrlo važno u naprednom pretraživanju, posebno kada kombinirate modifikatore pretraživanja za postizanje određenih rezultata.


-


Izuzmite pojam ili frazu iz pretraživanja. Na primjer ako tražite najbolje aplikacije za iPhone upišite "najbolje aplikacije -android" i Google će kompletno izbaciti stranice koje nude opcije za Android.


#..#


Pretražite stranice koje su objavile ono što tražite unutar nekog vremenskog perioda. Na primjer upišite Zagreb 2005..2008 i izbacit će rezultate u periodu od 2005. do 2008. godine.


( )


Pomoću zagrada grupirajte više pojmova tijekom pretraživanja kako biste kontrolirali način izvršavanja pretraživanja.


define:


Pomoću opcije define: dobiti ćete instantnu definiciju riječi koju tražite.


filetype:


Upišite koji tip dokumenta tražite i Google će vam ga odmah izbaciti. Osim filetype: možete koristiti ext: - rezultati su identični.


Ako tražite .pdf upisat ćete filetype:pdf


site:


Limitirajte rezultate pretraživanja na specifičnu stranicu.


Na primjer, ako tražite članke povezane s korisnim alatima na našoj stranici u Google možete direktno upisati "korisni alati site:kucaposao.com" i Google će vam odmah ponuditi naše članke.



Izvor fotografija: Unsplash

bottom of page