top of page

Još ne koristite Wakelet? Kreiraj, organiziraj, dijeli!

Koliko puta tijekom slobodnog vremena slučajno pogledate video ili naletite na stranicu koja bi se odlično uklopila u vašu prezentaciju? Linkove, odnosno poveznice čuvate po Google Docsu ili ih kopirate u različite desktop verzije post-stick papirića? Želite biti kreativni i inovativni u predstavljanju različitih materijala?


Pridružite se 21. stoljeću i koristite Wakelet - najjednostavniji način čuvanja, dijeljenja i organizacije sadržaja.

Što je Wakelet?


Wakeletova je primarna funkcija grupiranje i organiziranje web sadržaja na jednom mjestu.


Pomoću Wakeleta, sve vaše poveznice i dokumente, bilo za privatnu ili poslovnu upotrebu možete čuvati na jednom mjestu i vrlo jednostavno dijeliti s vašim prijateljima i kolegama.


Premda je Wakelet primarno zamišljen za korištenje od strane nastavnika i učenika, svoju je primjenu pronašao u širim krugovima te je odličan i za druge oblike poslovne komunikacije, kao i privatnu upotrebu.


Iako je Wakelet službeno na engleskom jeziku, nude se inačice stranice na više različitih jezika, među kojima je i hrvatski jezik, što uvelike olakšava korištenje i implementiranje Wakeleta u svakodnevnom životu i radu.


Kako funkcionira Wakelet?


Na Wakelet se možete registrirati na različite načine - koristeći svoj Apple ID, Google račun, Office 365, Facebook račun ili se možete registrirati koristeći vašu mail adresu.


Nakon što ste izradili račun i pristupili Wakeletu, otvara se početna stranica i mogućnost izrade kolekcije.



Kolekcija se odnosi na izradu skupa poveznica ili dokumenata koje kasnije možete dijeliti s vašim kolegama, učenicima, prijateljima.


Nakon što kliknete "Kreirajte novu kolekciju" otvara se dio stranice u kojem kopirate poveznice koje trebate, kako biste izradili vašu kolekciju.



Svaku je kolekciju moguće prilagoditi i tematski ju obilježiti. Navedite ime vaše kolekcije, dodajte naslovnu sliku i opišite vašu kolekciju. Ako Wakelet koristiti u svrhu poučavanja, povežite sliku, naslov i opis s temom koju obrađujete, odnosno, ako ga pak koristite za suradnju s kolegama, dodajte sliku, naslov i opis koji je prikladan temi sastanka ili projekta.



Nakon što ste tematski odredili vašu kolekciju, klikom na znak + dodajete poveznice. Princip je vrlo jednostavan, nakon klika na znak + otvara se mogućnost za zalijepite vašu poveznicu. Međutim, osim poveznice, možete dodavati i dodatni tekst, sliku, .pdf dokument ili poveznicu na aplikaciju s materijalima.



Tekst koji ste izradili ili kopirali u Wakelet možete čitati, ali možete koristiti i čitač. Naime, klikom na ikonu knjige sa zvukom, uključujete opciju čitanja na glas. Odlično je kod Wakeleta što je izgovor bilo kojeg jezika, u ovom slučaju hrvatskog, iznimno pravilan, dok većina drugih oblika čitanja na glas ne prepoznaje određene specifične glasove ili pak glasove u kontekstu.


Nakon što ste dodali tekst, možete priložiti i sliku koju možete dodati s Unsplasha ili pak učitati s računala.



Nakon objavljivanja slike, ali i drugog materijala, kao što je to tekst ili poveznica, čitatelji mogu reagirati klikom na like ispod sadržaja. Na ovaj način možete dobiti odličan i instant feedback vaših učenika, kolega ili prijatelja o određenom sadržaju koji ste im predstavili.



Nakon teksta i slike, moguće je dodati, kao što smo i spomenuli, dokument u .pdf formatu.



Jednom kad ste učitali dokument u .pdf formatu, možete promijeniti ikonu .pdf-a u bilo koju sliku, kako biste tematski i vizualno uskladili materijale. Krajnji korisnik klikom na dokument otvara dokument ili ga preuzima na svoje računalo, ovisno o postavkama vlastitog preglednika.


Uz već navedeno, na Wakelet možete uključiti i različite poveznice, kako biste oplemenili materijale.



Jednom kad ste uvrstili određenu poveznicu, možete mijenjati naziv poveznice, kao i opis poveznice, kako biste svojim korisnicima mogli još bolje i jednostavnije predstaviti sadržaj.



Ukoliko ste pripremili određene materijale van Wakeleta, primjerice na Google Driveu, utoliko možete iste integrirati u sadržaj dodavanjem direktno iz aplikacije. Primjerice, izradili ste prezentaciju na Slidesu, istu možete bez problema uvrstiti u vaš Wakelet.


Kako dijeliti sadržaje s Wakeleta?


Nakon što ste završili s izradom i organizacijom sadržaja, vratit ćete se na početnu stranicu te ćete na njoj vidjeti vašu kolekciju.



Otvorite vašu kolekciju koja je trenutačno postavljena na "privatno". Prilikom ulaska u kolekciju, možete promijeniti vidljivost na tri razine: privatno (vidljiva samo vama), poveznica (vidljivo samo onima s poveznicom) te javna (vidljivo svima).



Jednom kad ste postavili privatnost poveznice na onu potrebnu, kliknete na opciju "pozovi" te vam se otvaraju različite mogućnosti dijeljenja kreiranog sadržaja.



Način dijeljenja je vrlo jednostavan, postoji poveznica koju možete jednostavno kopirati i zalijepiti u komunikacijski alat koji inače koristite za komunikaciju s timom, ali možete kopirati i poslati QR kod. Pobrinite se samo da ste prije slanja poveznice prilagodili privatnost na javno ili poveznicu.


Kreirajte svoj prostor


Nadalje, kad ste izradili svoju kolekciju, možete izraditi i svoj prostor. Naime, klikom na znak + ispod ikonice s lijeve strane, otvara se opcija stvaranja ili pridruživanja već stvorenom prostoru.



Kad kliknete ovu ikonu, možete izraditi vlastiti prostor. Prostor je kategorija vašeg Wakelet profila u koju možete dodavati različite kolekcije.



Ako, primjerice, radite kao nastavnik u više razreda i/ili razrednih odjela, odnosno ako surađujete s više timova odjednom, prostor je baš za vas! Kreirajte prostor za svaku određenu skupinu u kojoj ćete objavljivati upravo one materijale koji su namijenjeni toj skupini. Ovo pomaže u organizaciji i preglednosti sadržaja.



U prostor možete dodavati i članove, kako ne biste morali svaki put ponovno dijeliti poveznice putem drugih kanala komunikacije. Dodajte učenike ili članove vašeg tima u prostor koji je za njih namijenjen te olakšajte dijeljenje materijala i sadržaja.


Još je jedna prednost Wakeleta, a to je da postoji i aplikacija koju možete preuzeti na svoj mobilni uređaj!



Jednostavno na Google Play ili AppStore upišete Wakelet, preuzmete aplikaciju na vaš mobilni uređaj, prijavite se s već postojećim računom i koristite Wakelet kad god i gdje god se nalazili. Ostanite u tijeku s mobilnom verzijom Wakeleta!


Wakelet možete dodati i kao ekstenziju na vaš Google Chrome, u tom ćete slučaju moći uključiti i push notifikacije u Wakeletu, kako biste uvijek bili uključeni i u tijeku s trenutnim događajima u vašem prostoru ili kolekciji.




Nadamo se da ćete, kao i mi, uključiti Wakelet u vašu listu alata za rad od kuće. Wakelet je pregledan i vrlo jednostavan za korištenje te kreiranje sadržaja, što omogućuje dostupnost Wakeleta širokoj skupini ljudi.


Pišite nam i dalje na stranicu, Instagram ili Facebook ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)




Izvor fotografija: Google, Wakelet




bottom of page