top of page

Cover Letter koji vam otvara vrata!

Do sada smo u više navrata pisali o važnosti kvalitetnog CV-a te smo u nekoliko navrata do sada naglasili određene ključne korake za izradu kvalitetnog CV-a.Spomenuli smo i jednu od popularnijih poslovnih društvenih mreža, LinkedIn, a koja može poslužiti kao svojevrsna verzija digitalnog CV-a. Međutim, nismo spominjali Cover Letter.U posljednje se vrijeme sve češće na natječajima za posao traži Cover Letter. Niste potpuno sigurni što uključiti u svoj Cover Letter? Ne znate ni što je Cover Letter?


Danas smo za vas pripremili nekoliko savjeta o tome što uopće uključiti u svoj Cover Letter.Cover Letter je svojevrsni dodatak vašem CV-u prilikom apliciranja za određenu poziciju. Uz CV, Cover Letter je prilika da se predstavite budućem potencijalnom poslodavcu. U Cover Letter možete dodatno pojasniti neke iznimno važne trenutke koje ste spomenuli u CV-u. Međutim, kad se dobije prazan papir, ponekad se može i pretjerati.


Kao što smo spominjali u članku vezanom uz CV, važno je da se Cover Letter odnosi na određenu aplikaciju, odnosno poziciju na koju aplicirate. To bi značilo da svaki put kad iznova aplicirate za neku sličnu poziciju, trebate izrađivati novi Cover Letter koji će se usredotočiti upravo na tu poziciju.


Naravno da to ne ćete raditi. Preporučujemo da izradite osnovni kostur vašeg Cover Lettera i svaki put kad aplicirate za drugu istu ili sličnu poziciju oduzimate ili dodajete podatke koji će odgovarati opisu posla pozicije za koju se prijavljujete.


Što uvrstiti u Cover Letter?


Osnovni podatci


Bez obzira na to što Cover Letter šaljete istovremeno kad i CV, uvijek navedite osnovne podatke o sebi. Dakle, na samom vrhu postavite vaše osnovne podatke kao što su ime, prezime i kontakt podatci.


Kako se neslužbeno radi o pismu, pismo po definiciji treba biti adresirano. Iz tog razloga ćete navesti kome upućujete pismo. Podatci koje ovdje navodite odnose se na podatke potencijalnog budućeg poslodavca, kao što su ime tvrtke i adresa.


Ako znate kome je pismo adresirano, dakle ako znate tko će odrađivati selekcijski postupak, nije loše navesti ime i prezime osobe. Na ovaj način dobivate dimenziju 'osobnog' u kontekstu poslovnog.


Uvodni dio


U ovom dijelu još niste krenuli s pisanjem konkretnog sadržaja samog pisma. Trenutno oslovljavate osobu kojoj se obraćate. U hrvatskome je jeziku ćete u ovom kontekstu koristiti izraz "poštovani/a".


Ako ne znate kome se obraćate, pišete kao da pišete tvrtki. Dakle, koristit ćete izraz "poštovani" koji se odnosi na množinu.


Ako znate kome se obraćate, napisat ćete onaj oblik koji odgovara rodu osobe kojoj se obraćate.


Razvidno je da Cover Letter pišete u svrhu mogućeg poziva na razgovor za posao. Svakako, pristojno je i kulturno navesti iz kojeg se razloga javljate. Objasnite na koju poziciju aplicirate, a možete uključiti i podatak o tome kako ste saznali za radno mjesto, posebice ako dolazite s preporukom.


Također, možete uključiti i informacije o tome zašto aplicirate na baš tu poziciju u baš tom poduzeću.


Glavni ili središnji dio


U glavnom dijelu teksta nastupate sa svim što imate - ovo je suština i bit Cover Lettera u kojoj ćete objasniti zašto ste upravo vi ti koji biste trebali dobiti određenu poziciju.


Imajte na umu da se Cover Letter najčešće piše u duljini jedne kartice teksta, odnosno jedne stranice. Od svega ovoga, glavni ili središnji dio teksta bi trebao biti sažet u dva do četiri paragrafa.


Koristite STAR metodu prilikom pisanja samog središnjeg dijela teksta, na ovaj ćete način ostati fokusirani i usredotočeni na bit.


STAR metoda je sastavljena od pojmova - situacija, zadatak, akcija, rezultat (Situation, Task, Action, Result - STAR), a ovo je, također, i jedna od metoda provođenja intervjua putem koje ispitivači mogu doći do spoznaje na koji ste način koristili set svojih vještina, odnosno kompetencija, kako biste riješili određenu situaciju.


Kako biste povećali šanse za pozivom na razgovor za posao, koristeći STAR metodu, dajete ove informacije samoinicijativno te eksplicitno prezentirate svoje kompetencije u kontekstu.Prilikom pisanja glavnog ili središnjeg dijela, a koristeći STAR metodu, eksplicitno navedite ranije pozicije na kojima ste radili. U kontekstu ovih pozicija biste željeli istaknuti na koji ste način implementirali svoja znanja u rješavanju konkretnih situacija.


Prisjetite se neke situacije - koji su to bili kompleksni zadatci s kojima ste se susreli?


Zadatak - koji je plan, odnosno, koja je strategija rješavanja situacije? Koje ste ciljeve postavili u rješavanju situacije?


Akcija - na koji način ste konkretno nosili sa situacijom? Pri tom se ne misli na vaš subjektivni dojam o situaciji, već koja ste znanja i vještine koristili kako biste riješili problem. Dakle, koje ste akcije poduzeli, kako biste ostvarili ciljeve koje ste postavili u zadatku.


Rezultat - bez ustručavanja eksplicitno navedite konkretne rezultate! Primjerice, primjenom strategije koju ste opisali kroz akciju i zadatak, ostvarili ste financijsku ili drugu dobit u određenom razdoblju.


U glavnom je dijelu važno ne pretjerivati te tijekom pisanja ostati fokusirani na ono što uistinu želite da se o vama pročita i zna, prije negoli vas upozna relevantna osoba iz vaše buduće kompanije.


Završni dio


U završnom dijelu želite napraviti kratki sažetak onoga što ste navodili ranije, a paragraf završite s naputkom kako se veselite razgovoru ili povratnoj informaciji. Također, dajte na znanje potencijalnom poslodavcu kako vas može kontaktirati ako postoji potreba za dodatnim informacijama ili se pojave određena pitanja. Na ovaj način dajete dojam kako ste otvoreni za suradnju i otvorenu komunikaciju. Cijeli završni dio ćete ukomponirati i uokviriti kao jedan koherentan paragraf.


I na samom kraju, pozdravite onoga tko čita vaš Cover Letter. Koristite formalne, klasične pozdrave i izbjegavajte neformalne pozdrave. Želite do kraja ostaviti profesionalan dojam.


Google Docs & Microsoft Word


U Googlu Docsu se među predlošcima mogu pronaći i predlošci za pisanje Cover Lettera. Kako pronaći predloške u Google Docsu, možete provjeriti u našem članku:U predlošcima Google Docsa, možete pronaći Business Letter, što možete, uz malo kreativnosti pretvoriti u savršeni Cover Letter.U Microsoft Wordu ćete predloške pronaći kad otvorite Word te ćete, umjesto kreiranja novog dokumenta, otvoriti neki od predložaka koji se nudi.Međutim, ne preporučujemo korištenje unaprijed određenih predložaka, s obzirom na to da na taj način vaša kreativnost ne dolazi do izražaja i odašiljete poruku kako idete "linijom manjeg otpora" jer se koristite nečim što je unaprijed sastavljeno.


Radije se potrudite i samostalno osmislite svoj Cover Letter, jer vam on uistinu može otvoriti vrata u novi svijet!


Nadamo se da će vam ovi savjeti biti korisni u pisanju vašeg Cover Lettera i da ćete dobiti poziv na upravo onaj razgovor za posao koji vi želite! Pišite nam na stranici, Facebooku ili Instagramu. Jeste li do sada već pisali Cover Letter? Pišite nam ono što zanima baš vas, kako bismo i mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)


Izvor fotografija: Google, Google Docs
Comments


bottom of page