top of page

LinkedIn kao digitalni CV


Tražiš posao, a nedostaje ti CV? Ne znaš kako napraviti suvremeno dizajniran životopis? Nemaš vremena izrađivati CV sa svim svojim iskustvima?


Ako je odgovor na sva pitanja u uvodu potvrdan, LinkedIn je tvoj najbolji prijatelj! Naime, LinkedIn je društvena mreža koja je usredotočena na predstavljanje pojedinca u poslovnom smislu, nudi mogućnost razmjene ideja, dostignuća i mišljenja među korisnicima, kao i mogućnost traženja posla ili zaposlenika.


Korištenje LinkedIna ne iziskuje prevelike komplikacije, pogotovo ako već vladamo društvenom mrežom, kao što je primjerice Facebook. Sam vizualni izgled, komunikacijske mogućnosti koje se nude na ovoj društvenoj mreži, dosta podsjećaju na ranije verzije Facebooka, što uvelike olakšava korištenje.


Međutim, kako LinkedIn nije društvena mreža kojoj je primarna uloga socijalizacije s prijateljima na daljinu, već ponuda i potražnja radnih mjesta i pozicija, valja pripaziti prilikom uređivanja osobnog profila, kako bi on izgledao što profesionalnije te kako bi služio svrsi.


Svrha je vaša osobna prezentacija u profesionalnom smislu. Donosimo vam sedam savjeta kako kreirati LinkedIn profil koji će vam služiti i kao digitalni CV.





Kakvu fotografiju koristiti kao profilnu fotografiju na LinkedInu?


Ako profil na LinkedInu zamislimo kao životopis, odnosno CV, onda je jasno da je u LinkedIn potrebno uključiti i fotografiju. No, kakvu je uopće fotografiju potrebno postaviti u CV?


Topla je preporuka da fotografiju izradite profesionalnim fotoaparatom ili uređajem koji izrađuje iznimno kvalitetne fotografije (većina suvremenih mobitela), a još ako pri ruci imate profesionalnog fotografa, na konju ste. Važno je da fotografija na CV-u pa tako i na LinkedIn profilu budu kvalitetne.


Ne preporučujemo korištenje fotografija niske rezolucije, zato što dolazi do pikselizacije, ovisno o formatu, s obzirom na to da fotografiju prilagođavate traženoj veličini na profilu, odnosno CV-u.


Drugi je savjet vezane uz odijevanje za fotografiranje - ostanite profesionalni. Preporučujemo da se odjenete sukladno industriji kojom se baviti ili kojom se želite baviti. Birajte odjeću sa što manje različitih boja komplementarnu boji očiju ili kose.


Kako biste upravo vi bili težište fotografije, izbjegavajte fotografije uz pozadine koje bi mogle djelovati ometajuće na promatrača (čitaj: najbolja je jednobojna pozadina ili pozadina s iznimno malo detalja).


Vaš položaj na fotografiji bi trebao biti centralan, kako pažnja promatrača ne bi lutala, već kako bi se usredotočio upravo na vas.





Što napisati u dijelu “About” ili “O meni”?


Kaže se kako je iznimno teško govoriti o sebi objektivno, odnosno, govoriti o sebi u trećem licu. Međutim, u dijelu “about” ili “o meni” trebali biste iskazati najvažnije podatke o svojem poslovnom i obrazovnom uspjehu u kratkim crtama.


Ne zaboravite, obavezno, uz postignuća koja navodite u CV-u ili na LinkedIn profilu, priložite dokaz u vidu potvrda, certifikata, izvješća ili opisom dužnosti koje ste obavljali u vidu postignuća koje navodite.


Kao savjet, navedite neke od sljedećih riječi: motiviran/motivirana, organiziran/organizirana, učinkovit/učinkovita, kreativan/kreativna, kompetentan/kompetentna, iskusan/iskusna. Najvažnije da ove riječi ne nabrajate besmisleno i bez svrhe, već da ih sklopite u priču s početkom i krajem.


Kao glagolsko vrijeme preporučujemo perfekt i eventualno prezent, a nikako futur. Najvažnije je da ovaj dio bude sukladan upravo onom opisu posla za koji se prijavljujete, ako se radi o CV-u, odnosno, da se u ovom dijelu nalazi tekst koji predstavlja vaše glavne osobine, a koje bi mogle biti primjenjive na više pozicija u okviru vašeg interesa.




Iskustvo je najvažnije na vašem profilu


Navedite sve poslove koje ste obavljali tijekom života, a smatrate relevantnima za vaš daljnji rast i razvoj u poslovnom smislu.


Navedite kompanije za koja ste radili uz dodatne osnovne informacije, kao što su razdoblje provedeno u kompaniji, naziv pozicije koju ste obavljali, kao i detalje o vašim dužnostima.


Preporučujemo da navedete i vaše područje odgovornosti na određenoj poziciji te eventualne promocije, nagrade i priznanja koja ste možda ostvarili tijekom rada.


Radno iskustvo složite kronološki, tako da je vaša zadnja radna pozicija, u biti, prva na vašem profilu, odnosno u vašem CV-u. Također, sve pozicije pišite u istom formatu, kako bi ono izgledalo strukturirano i ujednačeno. Preporučujemo sljedeću strukturu:


Naziv kompanije, Grad, Država

Pozicija

Vrijeme početka - vrijeme završetka

  • natuknica u kojoj navodite vaše dužnosti,

  • natuknica u kojoj navodite vaše odgovornosti,

  • natuknica u kojoj navodite vaša postignuća (projekti i slično).




Obrazovanje i osposobljavanje su ključ uspjeha


Uz radno iskustvo, ovaj je dio vašeg LinkedIn profila i CV-a iznimno važan.


Preporučujemo kronološko navođenje vašeg obrazovanja od onog zadnjeg završenog, tako da je ono na vrhu.


Navedite instituciju na kojoj ste stekli obrazovanje, obrazovni program u kojem ste sudjelovali i titulu koju ste završetkom obrazovanja stekli. Kod navođenja vremena obrazovanja, dovoljno je navesti godine početka i godine završetka obrazovnog programa.


Predlažemo da navedete postignuća koja ste stekli tijekom obrazovanja, kao što je sudjelovanje u određenim projektima ili organizacijskim tijelima. Ukoliko je vaš završni rad objavljen, a smatrate da bi vam mogao pomoći u daljnjem razvoju i promociji, utoliko možete dodati i naslov te poveznicu na objavljeni rad. U nastavku donosimo primjer strukture:


Naziv institucije, Grad, Država

Studijski program

Titula

Vrijeme početka - vrijeme završetka

Natuknica o vašoj uključenosti u rad, odnosno o vašim postignućima tijekom obrazovnog programa.


Kao što smo istaknuli, predlažemo da kronološki navedete studije, odnosno studijske programe svih studijskih razina koje ste završili. Ispod njih, navedite srednju školu koju ste završili. Osnovna škola nije relevantna, s obzirom na to da je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno i preduvjet je za bilo kakvo daljnje obrazovanje.


Potvrde i certifikati dio su cjeloživotnog obrazovanja


Ovaj se dio direktno nastavlja na obrazovanje i osposobljavanje. Naime, potvrde i certifikati na vašem LinkedIn profilu, odnosno CV-u, ne govore samo o kompetencijama koje ste stekli pohađajući određeni tečaj, već prikazuju i vašu zainteresiranost za osobni razvoj u profesionalnom smislu.


Danas, kad je većina stvari u svakodnevnom životu okrenuta ka online verzijama, uistinu je jednostavno pronaći različite tečajeve sukladno vašim poslovnim i privatnim interesima.




Vještine


LinkedIn nudi široku kategorizaciju mogućnosti prilikom izrade popisa vještina. Ovaj je dio vašeg profila važan, jer u njemu direktno navodite ono što znate, odnosno, ono čime vladate.


Sjednite i promislite, što sve znate, kojim alatima se koristite, koje jezike govorite, navodite sve one vještine za koje smatrate kako bi vam mogle biti prednost u odnosu na nekog drugog.


Predlažemo da prije apliciranja na neku poziciju proučite koje su to vještine koje se očekuju od kandidata za konkretno tu poziciju. Pregledajte opis posla i ustanovite vještine koje se traže te ih usporedite s vašim vještinama, ako se ispostavi da nemate tražene vještine, barem dobivate smjernice za daljnji rad na sebi.


Postignuća


Ako ste tijekom svojeg ranijeg iskustva ostvarili kakva dodatna postignuća, ne zaboravite to istaknuti na svojem profilu. Ovdje uključite različite publikacije (knjige, radove, članke), projekte (sudjelovanje i/ili organizacija projekata), nagrade koje ste dobili (relevantna priznanja u profesiji) te dodatna postignuća koja smatrate važnima u vašem daljnjem napredovanju.


Preuzmi svoj LinkedIn profil na računalo


LinkedIn ima mogućnost preuzimanja profila na računalo.


Naime, nakon što ste sredili svoj profil i na njega postavili sve relevantne informacije, na profilu kliknete oblačić na kojem piše “more” ili “više”. Na tom se oblačiću nudi mogućnost dijeljenja profila u poruci, preuzimanje profila u .pdf formatu ili uređivanje CV-a.


Ako odaberete “preuzimanje” preuzet ćete profil u .pdf formatu na vaše računalo te ga kao takvog možete dalje slati drugim komunikacijskim kanalima.


Međutim, preporučujemo opciju “uređivanja”, u tom slučaju možete prilagoditi podatke s vašeg profila upravo onoj poziciji za koju se prijavljujete, prije negoli preuzmete konačnu verziju vašeg životopisa.




Nadamo se da vam je ovaj kratak pregled dao ideje i motivaciju za kreiranjem i izradom potpunog, kreativnog i zanimljivog LinkedIn profila. Imate li i vi neki savjet koji biste željeni podijeliti s drugima? Podijelite s nama svoje mišljenje i recite što vas zanima, kako bismo jednom pisali baš o onome što vas zanima. Do čitanja! :)




Izvor fotografija: Google, Unsplash

bottom of page