top of page

5 ključnih koraka u kreiranju pobjedničkog CV-a

Više smo puta do sada spomenuli važnost CV-a ili životopisa u različitim kontekstima. Danas se dosta prijava za posao odvija putem online prijava, tako da je prvi kontakt budućeg poslodavca s vama upravo vaš CV.



Vaš profesionalni život je projekt, a CV je prezentacija vašeg projekta. Radeći CV, radite marketing za sebe. Poanta je dobrog marketinškog plana, u krajnjoj točki, upravo prodaja. CV služi kako biste budućem poslodavcu prezentirali svoje kompetencije i uspješno se prodali.



Koliko god prijašnja rečenica zvučala strašno, situacija ipak nije mračna. Pogledajte s nama, koji su to trikovi kojima se možete poslužiti prilikom kreiranja vašeg pobjedničkog CV-a.


Struktura


Struktura CV-a je iznimno važno zbog same preglednosti CV-a, kako za vas, tako i za onoga tko čita, odnosno pregledava vaš CV.


Osnovni podatci o vama, a koji uključuju ime, prezime i kontakt. Rod, spol, mjesto i datum rođenja te ostali slični podatci nisu presudni, osim ako natječajem za radno mjesto isto nije određeno.


Kratko i sažeto navedite dosadašnje iskustvo, odnosno kvalifikacije taksonomskim redom. Prilikom navođenja iskustva krenite od onog najnovijeg, to će se iskustvo uvijek nalaziti na vrhu vašeg popisa.


Odvojite bitno od "nebitnog", odnosno manje bitnog i izbjegavajte pisanje dugih tekstova. Međutim, ako imate potrebu nešto opisati dulje, nikako ne koristite krležijanske rečenice, već tekst razbijte u kraće rečenice koje možete odijeliti proredom, kako bi se iščitalo ono relevantno.


Možete navesti i koncizne dokaze vašeg poslovnog uspjeha na prijašnjim pozicijama, primjerice: Primjenom strategije XY povećali smo engagement korisnika za 50% u drugom kvartalu.



Ispravnost i cjelovitost podataka o dosadašnjem radnom iskustvu


Prilikom navođenja dosadašnjeg radnog iskustva, obavezno navedite potpuni naziv pozicije koju ste obnašali.


Navedite detalje o tvrtki te detaljan opis zadataka koje ste na određenoj poziciji obavljali.


Obavezno navedite trajanje posla, dakle od kada do kada ste radili na određenoj poziciji, odnosno, ako se radi o projektima, od kada do kada ste radili na određenom projektu.


Ako je moguće, priložite reference za određene projekte ili poslove, kao dokaz onome što navodite da ste radili.



Koristite ključne riječi za određeni opis posla


Prilikom izrade vašeg CV-a obratite pozornost na opis posla na koji se prijavljujete.


Naime, pojmove i ključne riječi iz opisa posla (=job description) na koji planirate aplicirati, iskoristite u svoju korist.


Preformulirajte rečenice prilikom opisa vašeg relevantnog iskustva i pokušajte u kontekstu koristiti ključne riječi koje se odnose upravo na opis posla za poziciju na koju aplicirate. Međutim, izbjegavajte pretjerano korištenje ključnih riječi ili korištenje istih van validnog konteksta.


Ako mislite da neke od ključnih pojmova koristite previše, uvijek možete posegnuti za sinonimom za određeni pojam. Na stranici Kontekst.io možete pronaći ponudu riječi koje mogu biti sinonimi za određeni pojam na slovenskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.




Vizualni izgled


Iznimno važan dio vašeg CV-a je upravo vizualni izgled.


Koristite jasan i jednostavan dizajn u kojem ćete koristiti ujednačen font s dosljednom veličinom. U suprotnom ćete dobiti patchwork različitih boja, oblika i veličina, što najčešće nije oku ugodno.


Prilikom odabira pozadine pripazite da se radi o korištenju jednostavne pozadine, a fotografija koju ćete koristiti neka bude profesionalna i ne previše stara.


Iskoristite vizualni izgled kao svoje tajno oružje kojim će upravo vaš CV iskočiti i među hrpom drugih i zapeti za oko potencijalnom poslodavcu.


Pobrinite se da je dizajn vašeg CV-a kvalitetan, kao i fotografija kojom se predstavljate. Izbjegavajte fotografije loše kvalitete, s obzirom na to da nerijetko dolazi do zrnatosti, prilikom promjene veličine fotografije, što uvelike umanjuje dojam kvalitete fotografije.


Jezik i stil


Jezične pogreške u CV-u su veliki 'no-no'.


Jezik i stil pisanja vašeg CV-a se uglavnom svodi na taksonomsko navođenje, a kako bi bilo jasno ono o čemu se govori. Izbjegavajte pisanje punih rečenica, time ćete se baviti u motivacijskom pismu.


Budite jednostavni i koncizni, koncentrirajte se na upravo onu poziciju za koji aplicirate i pomoću korištenja jezika postanite upravo vi kandidat koji će dobiti priliku.


Najčešće jezične pogreške u hrvatskome jeziku se svakako odnose na spojeno i odvojeno pisanje, posebice ako je u pitanju negacija glagola, kao i one pogreške kod pisanja paronima.


Jezične nedoumice možete provjeriti na stranici hjp.znanje.hr ili pak možete koristiti neki od alata o kojima smo već govorili, a koji vam pomažu u pisanju te vas upućuje na eventualne jezične pogreške.




Kako nas je pandemija dovela do raznih novih svakodnevnica, a jedna je od novih svakodnevnica i gubitak radnih mjesta u različitim sektorima.


KucaPosao.com vam, u suradnji sa STAV STUDIOM, na svojim društvenim mrežama (Facebook, Instagram) poklanja profesionalno dizajniranje CV-a.



Sretno i do čitanja! :)



Izvor fotografija: Unsplash, Kontekst.io


 

Andrea Tintor | #NovePrilike​​​ S1E3


Predstavljamo serijal #NovePrilike​​​ u kojem stručnjaci iz raznih sfera poslovanja pričaju u svojim iskustvima u doba pandemije. Kako su adaptirali svoje poslovanje, s kakvim izazovima su se susreli, koji su im omiljeni alati za rad od kuće i što ih motivira?



bottom of page