top of page

Top 5 trikova za Google Dokumente

Već smo u nekoliko navrata spominjali Google Dokumente, odnosno, Google Docs kao odličnu alternativu Microsoft Wordu.




Danas vam predstavljamo 10 savjeta kako biste se lakše, brže i efikasnije koristili Google Dokumentima!


Predlošci


Kad otvorimo novi Google dokument, dočeka nas dobro poznata prazna, bijela stranica. Međutim, jeste li znali da Google Docs, jednako kao što je to slučaj i kod Worda, nudi pregršt obrazaca, odnosno predložaka?



Da biste došli do predložaka, potrebno je otići na file, zatim na new te vam se ponudi opcija from tamplete. Kad kliknete ovu opciju, odnosno mogućnost, otvara vam se izbornik s pregršt različitih predložaka za izbor.



Predlošci su kategorizirani u različite skupine, odnosno, kategorije. Međutim, kako ne biste listali sve moguće predloške, na početku postoji i pretraživačka traka u kojoj možete upisati upravo ono što vam treba i provjeriti postoji li predložak koji tražite.


U predlošcima možete pronaći obrasce za životopise, pisma, eseje, pripreme za nastavu pa i, ne biste vjerovali, životopise za vaše čupave prijatelje.


Dodavanje fonta


Najčešće korišteni fontovi na svijetu su Helvetica, Calibri i Futura, no najčešće korišten font u smislu pisanja formalnih tekstova je, barem kod nas, Times New Roman. Međutim, vi biste željeni nešto drugo!


Sam Google Docs u svojoj osnovi nudi 900 različitih fontova koje možete koristiti. Ako vam se baš ne sviđa niti jedan od ovih 900, uvijek možete dodati nove fontove.



U odabiru fontova postoji opcija koju većina nas vjerojatno nikada nije ni pogledala, a nalazi se na samom vrhu - more fonts. Kad kliknete na ovu opciju, otvara vam se skočni prozor s mogućnošću izbora različitih fontova.



U prozoru možete ručno pretraživati različite fontove ili možete upisati naziv fonta u traku za pretraživanje. Nakon što ste odabrali font koji želite, jednostavnim klikom na ok, font se dodaje u vašu zbirku fontova.


Tipkajte govorom


Nakon što ste odabrali predložak i font, možete krenuti s pisanjem. Ne osjećate se baš kao da vam se tipka? Nema problema! U Google Docsu možete pisati govorom.



Posjetite opciju tools ili alati i odaberite voice typing. Ova opcija funkcionira odlično za engleski jezik, međutim, za sve druge jezike postoji mogućnost pogreške, no vrijedi pokušati! Također, postoji i jednostavnija opcija da pokrenete pisanje govorom, a to je, naravno, korištenje prečice - provjerite prečicu na kraju teksta!


Pronađi i promijeni riječ


Imate problema s tipkanjem, posebice kad je u pitanju pisanje engleskog jezika? Primijetili ste da ste kroz tekst jednu riječ konstantno pogrešno pisali? Kako pretražiti cijeli dokument i ispraviti riječ svaki put kad ste ju spomenuli? Google!



Kliknete edit u alatnoj traci i odaberete opciju find and replace. Nakon što odaberete ovu opciju, otvorit će vam se skočni prozor u kojem ćete moći upisati riječ koju ste pogrešno napisali te ponuditi opciju pravilnog načina pisanja riječi.



Nakon što upišete riječi, moći ćete odabrati želite li riječ zamijeniti samo u jednom slučaju ili želite zamijeniti riječ u cijelom tekstu.


Koristite prečace i uštedite vrijeme


Već smo ranije govorili o različitim prečacima koje možete koristiti kako biste uštedjeli vrijeme u radu na računalu.



Trikovi za uređivanje teksta su primjenjivi i u Google Docsu na isti način kao i u Wordu. Postoji i set univerzalnih prečica za Windows i MacOS uređaje koje možete koristiti u bilo kojem kontekstu, a sve kako biste optimizirali korištenje računala.



Također, na naslovnoj stranici portala možete preuzeti i popularne šalabahtere s popisom različitih kratica, kako biste ih uvijek imali pri ruci!

No danas vam predstavljamo još dodatnih kratica koje su primjenjive u Google Docsu, a neke su od njih primjenjive i u Wordu.


Ctrl + O (Windows) ili Command + O (MacOS) - otvori dokument


Ctrl + H (Windows) ili Command + H (MacOS) - pronađi i zamijeni (find and replace)


Ctrl + Alt + M (Windows) ili Command + Alt + M (MacOS) - dodaj komentar


Ctrl + Alt + Shift + A (WIndows) ili Command + Alt + Shift + A (MacOS) - otvorite ploču s komentarima


Ctrl + Alt + F (Windfows) ili Command + Alt + F (MacOS) - unesite fusnotu


Ctrl + Shift + S (Windows) ili Command + Shift + S (MacOS) - unos teksta govorom


Ctrl + Shift + C (Windows) ili Command + Shift + C (MacOS) - otvori brojenje riječi




Nadamo se da će vam ovi savjeti biti korisni u daljnjem radu! Pišite nam na stranici, Facebooku ili Instagramu. Koje vi kratice koristite? Pišite nam ono što zanima baš vas, kako bismo i mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)


Izvor fotografija: Google, Google Docs



 

Hrvoje Vukov | #NovePrilike​​​ S1E4


Predstavljamo serijal #NovePrilike​​​ u kojem stručnjaci iz raznih sfera poslovanja pričaju u svojim iskustvima u doba pandemije. Kako su adaptirali svoje poslovanje, s kakvim izazovima su se susreli, koji su im omiljeni alati za rad od kuće i što ih motivira?




bottom of page