top of page

Kako povećati LinkedIn mrežu? Donosimo vam 8 savjeta za bolju distribuciju sadržaja

Želite vaš LinkedIn profil postaviti na višu razinu? Silno se trudite objavljivati sadržaje i komunicirati, međutim, čini vam se da to sve nije urodilo plodom?


Za vas otkrivamo 8 savjeta pomoću kojih možete povećati distribuciju sadržaja na LinkedIn profilu.



Kako biste uopće uronili u daljnji tekst, važno je razumjeti na koji način uopće radi LinkedIn algoritam. Naime, do 2018. godine, algoritam za distribuciju sadržaja je uglavnom promovirao 60% najuspješnijih LinkedIn profila. Srećom, LinkedIn 2019. uviđa problem i mijenja algoritam, kako bismo i mi ostali dobili dio kolača. O čemu se uopće radi?


LinkedIn Algoritam


LinkedIn prvo klasificira vaš sadržaj u jednu od tri kategorije: "spam", "low quality" i "good to go".


Sukladno ovoj klasifikaciji, u 2019. godini, LinkedIn je "ocjenjivao" vaše postove sljedećim modelom:


1 like = 1 bod

1 komentar = 10 bodova

1 dijeljenje = 100 bodova


Razmišljajte unaprijed, na koji način zamišljate interakciju publike s vašim sadržajem. Odnosno, kakav engagement publike želite! Vaš tekst, odnosno vašu objavu prilagodite target skupini, shodno krajnjem cilju vaše objave.



Kako uopće izgleda proces objavljivanja?


Nakon što ste objavili post, LinkedIn vaš post šalje vašim konekcijama prvog stupnja (=1st degree connections), odnosno, on je dostupan na pregled vašim konekcijama prvog stupnja. Konekcije prvog stupnja su vaše konekcije na LinkedIn profilu. Vaš se post neko vrijeme nalazi na naslovnici te ga mogu vidjeti vaše konekcije prvog stupnja.


Sukladno engagementu konekcija prvog stupnja, odnosno, odnosu na vaš post, LinkedIn odlučuje hoće li dijeljenjem ići prema konekcijama drugog i trećeg stupnja (=2nd & 3rd degree connections).


Ukoliko je post dobro afirmiran među konekcijama prvog stupnja, LinkedIn omogućuje prikaz posta na naslovnici konekcija drugog stupnja. Konekcije drugog stupnja su konekcije vaših konekcija prvog stupnja. Ovaj se proces odvija unutar 9 sati nakon objave posta.


Nakon dijeljenja prema konekcijama drugog stupnja, LinkedIn utvrđuje radi li se o "spam" postu, sukladno engagementu koji se ostvari kod konekcija drugog stupnja. Ako je engagement u drugom stupnju dobar, vaš post odlazi u krug trećih konekcija.


Međutim, ovoj fazi prethodi pregled vašeg posta od strane LinkedIn HQ (=LinkedIn Headquarters). Do ove faze dolazi nakon otprilike 24 do 36 sati. Naime, postoji i četvrta faza, u kojoj LinkedIn HQ, a sukladno prethodnom pregledu vašeg posta, može odlučiti i vaš post dijeliti dalje te ga uključiti različite kanale.



8 savjeta kako postići bolju distribuciju sadržaja


TIP#1: Označite ljude koji imaju dobar engagement, a mogu biti relevantni za temu vašeg posta. Prilikom toga pripazite da označujete samo konekcije prvog stupnja, odnosno ljude koji će uistinu ostaviti like, komentar ili podijeliti vaš post. Razmislite malo prije objavljivanja, tko su ti ljudi? U suprotnom, moguće je da riskirate klasifikaciju posta kao "spam".


TIP#2: Izbjegavajte označavanje konekcija drugog i trećeg stupnja. Kao što smo već naveli u TIP#1, u objavi označujte konekcije prvog stupnja, kako biste bili sigurniji u to da će vaš post uistinu dobiti engagement s njihove strane.


TIP#3: Izbjegavajte vanjske poveznice u vašim postovima. Na ovaj način upućujete na distrakciju te težnju i pažnju objave prebacujete van same LinkedIn platforme.


TIP#4: Pitajte! Post završite s pitanjem ili pitajte pitanja relevantna za post putem komentara. Ovaj je TIP dobar i za objave na drugim društvenim mrežama. Pitajte i komunicirajte, na taj način sami možete stvoriti dodatan engagement s vašim konekcijama.


TIP#5: Pišite target skupini - određenoj grupi ljudi za koju smatrate da je post namijenjen. Kao i uvijek u marketingu - obraćate se nekome, a ne svakome. Dakle, znajte unaprijed za koga je vaš post namijenjen, sukladno čemu ćete moći prilagoditi temu i način pisanja.


TIP#6: Koristite ključne pojmove. Istaknite ključne pojmove vezane uz temu kojom se bavite, a u opisu pokušajte biti što koncizniji. Naime, pokušajte pomoću ključnih pojmova približiti suštinu posta potencijalnom čitatelju.


TIP#7: Manje hashtagova je bolje! Ukoliko koristiti hashtagove, utoliko u vaš opis uistinu uvrstite samo one relevantne, koji će uistinu biti prepoznati u svrhu teme vašeg posta. Masovnim korištenjem različitih hashtagova ponovno riskirate definiranje posta kao "spam".


TIP#8: Najbolje vrijeme za objavljivanje postova je između 9 i 11 sati ujutro. Naravno, ovo može varirati o vašim konekcijama, međutim, uobičajeno najbolje vrijeme za objavu postova je utorkom od 9 do 11 ujutro.


S vremenom objave je potrebno eksperimentirati i pratiti engagement u različito doba objavljivanja, kako biste ustanovili najbolje vrijeme za objavljivanje. Dodatan savjet: ako je vaša target skupina u nekoj drugoj vremenskoj zoni, pripazite da post objavljujete u njihovoj vremenskoj zoni, a ne svojoj.



Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od velike vrijednosti, ako pokušavate svoj LinkedIn postaviti na viši nivo.


LinkedIn kao platforma je unazad dvije godine doživio iznimna uspjeh u povećanju broja korisnika kao i sadržaja koji se na platformi svakodnevno generiraju. Budite i vi dio suvremenog poslovnog svijeta i pravilno koristite platformu koja vam može uvelike pomoći u profesionalnom radu i razvoju.


Pišite nam na stranici, Facebooku ili Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali baš o tome. Do čitanja! :)




Izvor fotografija: Unsplash




bottom of page