top of page

#NovePrilike S01E01 | Okreni svijet za 365!


U novom serijalu #NovePrilike, svoj osvrt i perspektivu na rad od kuće donosi jedan od uspješnijih domaćih PR-ovaca!


Pitali smo Hrvoja Ratkića, kako je pandemija utjecala na njega, PR agenciju, ali i na struku uopće. Koji su bili izazovi, a koje mogućnosti koje je spoznao tijekom rada od kuće?


Upoznajte s nama jedno od lica iza kulisa PR 365, starijeg PR savjetnika i suosnivača agencije, predavača na Sveučilištu VERN' i vanjskog suradnika Poslovnog veleučilišta u Zagrebu.


Ovaj je rođeni Vinkovčanin 2004. godine slavonsku ravnicu zamijenio zagrebačkom gradskom vrevom, a osim PR-om bavi se i podučavanjem.


Razgovarali smo s Hrvojem o radu u marketingu i PR-u tijekom pandemije, kao i o utjecaju pandemije na cjelokupnu struku. K tome, Hrvoje nam je otkrio i nekoliko tajni vezanih za rad od kuće.




Za početak, reci nam nešto više o sebi.


Rođeni sam Vinkovčanin, sa zagrebačkom adresom od 2004. godine, stariji PR savjetnik u agenciji PR 365 komunikacije čiji sam suosnivač zajedno s kolegom Davorom Grginom.


PR je moja prva ljubav, a druga rad sa studentima. Predavač sam na Sveučilištu VERN' te na Poslovnom veleučilištu Zagreb.


Na VERN'-u predajem na kolegijima: Digitalno komuniciranje, Osobni PR, Integrirana marketinška komunikacija u turizmu, dok na Poslovnom veleučilištu predajem – Content marketing i online PR te Digitalne medije.


Da ne ispadne da samo radim, opuštam se druženjima s prijateljima, serijama na Netflixu i putovanjima.

Kako si se osjećao kad je pandemija uzela maha?

U prvi sam mah bio u šoku. Kao da je netko ugasio svjetlo. Ili još gore – kao da smo u nekom holivudskom filmu katastrofe.


Mene osobno je najviše iz cipela izbacio potres. Trebalo mi je vremena da se priberem, ali sad je sve ok. Iskreno se nadam da se ovom svemu bliži kraj.



Što bi izdvojio kao najveće izazove prilagodbe rada od kuće u početku pandemije?

Organizacija radnog vremena te to da smo doslovno bili zatvoreni doma ta prva dva mjeseca kada je bio totalni lockdown.


Svi smo ljudska bića i socijalni kontakt nam je jako bitan, pa tako i meni. Svi smo bili prepušteni sami sebi. Izazov je biti toliko dugo sam s vlastitim mislima (smijeh).

Kako je pandemija utjecala na tvoju struku, s obzirom na smanjen broj evenata sukladno mjerama i sličnim ograničenjima?

Na struku generalno jako, sve živo je stalo. Na koga nije utjecalo? Sva sreća naša agencija nije primarno agencija koja se bazira samo na eventima.


Agencije su se morale okrenuti drugim alatima i kanalima, ali i nekoj višoj razini kreativnosti kako bi se zadovoljile potrebe klijenata.

Koja je bila alternativa eventima?

Drugi komunikacijski kanali.


Pandemija je zapravo pokazala koliko je digital danas jako važan. Zapravo neizostavan dio biznisa. Sve se preselilo u online sferu.


Oni koji su veći imali razvijenu digitalnu strategiju, mislim da nisu previše vidjeli razlike, samo su nastavili svoje. No, bilo je branši koji su potaknuti pandemijom i općim lockdownom upoznali sve čari digitala.


I mislim da je to za njih jako pozitivna stvar.

Kako je tekla suradnja s timom u radu od kuće i koje ste alate za komunikaciju koristili?

I inače svakodnevno komuniciramo, kad nismo u uredu.


Imamo WhatsApp grupu u kojoj, osim poslovnih tema, razmjenjujemo sve i svašta.


Konferencijski pozivi, Zoom sastanci, Facetime pozivi… Ako pogledate moj mobitel trenutno, ono čega imam najviše su komunikacijske platforme – WhatsApp, Viber, Telegram, Messenger, Teams, Zoom.



Što te je najviše motiviralo tijekom rada od kuće?

Prilagoditi se situaciji i iz ovog naučiti nešto novo, koliko god ofucano sad ovo zvučalo (smijeh).

Što si prije pandemije uzimao zdravo za gotovo?

Hmmm… ja bih rekao sloboda.


Da mi je netko 1. 1. 2020. rekao da će cijeli svijet izdati 'naredbu' da ne smijemo izaći iz kuće, ne bih mu vjerovao.


Što si novo naučio tijekom u radu od kuće tijekom pandemije?


Još bolja organizacija vremena, a i to kako je držati nastavu online bez da si studente uopće vidio uživo.




Kako ste vi prošli tranzicijsko razdoblje? Koji su bili vaši izazovi u prelasku na rad od kuće? Jeste li otkrili nove mogućnosti u radu od kuće? Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)



Izvori fotografija: Instagram

bottom of page