top of page

Internet i prijenos podataka

Danas računala, više ili manje, koristimo zbog pristupa Internetu. Većinu zadataka koje obavljamo na računalu, danas možemo obavljati na Internetu, odnosno, postoje online i offline alati. Tako, primjerice, tekst možemo uređivati u aplikaciji za uređivanje teksta, a možemo koristiti i online alate, kao što je to Google Docs.





Razvoj Interneta




Početkom devedesetih, točnije 17. studenoga 1992. godine u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu internet. Taj se dan i službeno računa kao dan kad je internet zaživio u Hrvatskoj.


Kako se služimo Internetom?


Da bismo bilo što pronašli na Internetu, to treba postojati na mrežnim stranicama ili samo stranicama. No da bismo pronašli stranicu, potreban nam je preglednik - program za pregledavanje mrežnih stranica. Ukoliko ste sami došli do ovog članka, utoliko već vladate ovim! Naime, da bismo pronašli bilo što na Internetu, potrebna nam je tražilica.




Google možemo zamisliti kao veliku knjižnicu prepunu podataka. Upisivanjem točno određenih ključnih pojmova, Google nam dostavlja rezltate pretrage sukladno onome ključnim riječima koje smo unijeli.



Možda ste čuli za pojamm SEO? SEO je, u biti, izvrstan primjer kako Google radi. Naime, koristeći se ključnim pojmovima pretraživanja u, primjerice tekstu, postoji veća vjerojatnost da će ono što se pretražuje bit više rangirano u rezultatima pretrage. Naravno, na sam SEO utječu i drugi čimbenici, međutim, i same ključne riječi mogu donijeti određeni doseg i rang materijala na samoj tražilici.


Prijenos podataka putem Interneta


Danas je prijenos podataka jednostavniji negoli je bio ikada ranije u ljudskoj povijesti. Naravno, pri tom ne govorimo o podatcima fizičke naravi, premda, ni oni nisu izuzetak.


Najčešći način slanja podataka/poruka u suvremenom društvu je svakako e-mail. Međutim, različite druge svakodnevne akcije za sobom povlaće slanje i primanje podataka putem Interneta.



Primjerice - internet bankarstvo. Internet bankarstvo se sastoji također od slanja i primanja određene poruke. No, za potrebe ovog članka, zadržat ćemo se na onome što prijenost podataka preko Interneta znači većini ljudi.


Ranije se prijenos podataka vršio putem disketa, CD-ova ili USB-ova, dok danas sve ove načine zamjenjuje pohranjivanje i dijeljenje podataka na različitim oblacima - Cloud.


Dvije najpoznatije opcije oblaka su svakako - Google Drive i Office 365. O Office 365 paketu govorili smo u prijašnjem članku male škole Informatike, no Google Drive i Office 365 pružaju određene jednake usluge, dok postoji i set usluga i mogućnosti koje su različite.



Naime, kako bismo imali pristup Google Driveu, potrebno je imati Google račun, a čija je izrada u potpunosti besplatna. Jednom kad postavite svoj Google račun, imate pristup virtualnom oblaku na kojem možete uređivati dokumente različitih formata, ali iste i dijeliti s drugima.


Međutim, prijenos podataka putem Cloud-a i maila, može imati svoje nedostatke. Naime, svaki poslužitelj mail usluge omogućuje slanje datoteke određene veličine, shodno čemu, neke datoteke jednostavno nije ni moguće poslati putem maila. U tom slučaju, možemo podijeliti poveznicu s Cloud-a. No, što ako ni to nije dovoljno?


Postoje određene mogućnosti slanja velikih datoteka, kao što je to primjerice WeTransfer. Više o ovakvim mogućnostima prijenosa podataka pročitajte u jednom od ranijih članaka:



Informacije, podatci i sama protočnost podataka, okosnica su funkcioniranja suvremenog društva, a Internet postaje nužno sredstvo komunikacije pojedinca, poruke i svijeta.


Izvori fotografija: Unsplash

bottom of page