top of page

Evidencija protoka novca: kategorizacija stanja, prihoda i rashoda

Kako izgraditi pregledan i učinkovit personalizirani okvir za evidenciju protoka novca?


Ranije smo pisali o važnosti upravljanja osobnim financijama i temelju za ostvarenje kvalitetnog upravljanja – evidenciji protoka novca.


Danas ćemo se posvetiti izgradnji strukture, odnosno vašeg osobnog okvira za evidenciju. Prisjetimo se, model sadrži 3 glavne kategorije: stanje, prihod i rashod, koje valja razraditi na potkategorije kako bismo dobili dublji uvid u naše financijsko stanje i ponašanje (detaljani pregled i demonstraciju modela pogledajte ovdje).


Prije negoli krenemo, slijedi kratak test. Dolje se nalaze četiri slike s određenim brojem krugova na svakoj od njih. Vaš je zadatak pogledom na sliku što prije prebrojati krugove.



Kako je prošlo? Koliko vam je vremena trebalo da prebrojite krugove na svakoj od slika? Vrlo vjerojatno ste za slike A) i C) potrošili manje od sekunde, a za slike B) i D) 2-3 sekunde. Radi se o tome da ste 4 i 5 krugova vidjeli, a 7 i 8 ste morali prebrojavati.


Naime, naš mozak je odličan alat za obradu informacija i kreiranje ideja, ali ne i za čuvanje informacija. Maksimalan broj elemenata s kojima može manevrirati odjednom je 5 do 7, za sve iznad toga treba pomoć, strukturu, zapis.


Pregledna i učinkovita struktura



Primijenimo li ovo otkriće na strukturu naše evidencije, dolazimo do zaključka da svaka od master kategorija (stanje, prihod, rashod) treba imati najviše 7 potkategorija. Primjer jedne takve strukture izgleda ovako:



Naravno, ova razrada nije dovoljna jer neke od kategorija sigurno želite dodatno razraditi (npr. Dom, gdje se mogu naći Najam, Režije, Uređenje, itd.). Tu nam u pomoć dolazi treća razina kategorija, pa završna struktura u ovom primjeru izgledala ovako:



Pogledajmo sada kako u praksi doći do optimalne strukture za upravo vaše upravljanje osobnim financijama.


Kategorizacija stanja


Izračun neto bogatstva detaljno smo razradili u prethodnom članku, i upravo je taj korak usko povezan s kategorizacijom stana. Potrebno je popisati svu financijsku i materijalnu imovinu, kao i sve obveze (dugove, odnosno financijska stanja s negativnim predznakom), a zatim i smisleno napraviti grupiranje (uz ograničenje do 7 kategorija kako je opisano gore).


Kategorizacijom stanja i zapisivanjem trenutnog stanja započinje vaša evidencija. Od tog momenta nadalje vaše ukupno neto bogatstvo se u modelu ažurira automatski – unosom prihoda i rashoda, koji uvećavaju odnosno smanjuju stanje. Više detalja o samom radu modela možete istražiti ovdje.


Kategorizacija prihoda


U prihode spada sve što uvećava vaše neto bogatstvo. To dakle nije nužno samo plaća ili mirovina, već i ostali prihodi kao što su npr. pasivni prihod ako iznajmljujete apartman ili stečeno nasljedstvo. Ukoliko živite u zajednici, odnosno paru, i želite imati zajedničku

evidenciju protoka novca kućanstva, u kategoriji prihoda će se naći obje plaće, možete ih

nazvati plaća 1 i plaća 2.


Kroz ovu kategorizaciju možete pratiti porast vaših prihoda kroz godine i biti svjesni na koji ste točno način izgradili svoje neto bogatstvo.


Kategorizacija rashoda


S obzirom na to da su prihodi uglavnom stabilni, upravljanje osobnim financijama i protokom novca se zapravo svodi na upravljanje rashodima. Zato je ova kategorizacija najbitnija i dobro ju je postaviti kako treba od samog početka evidentiranja.


Za početak popišite sve stvari na koje trošite novac, ne samo na mjesečnoj bazi, već i na

godišnjoj (npr. ljetovanje, zimovanje, registracija auta…). Kako ne biste propustili neki od bitnijih troškova, možete proći kroz troškove napravljene prošlog mjeseca (naravno, ukoliko imate evidenciju istih, što je moguće za potrošnju napravljenu npr. karticom, gdje je povijest transakcija spremljena digitalno – ovo je jedan od više razloga zašto NE koristiti gotovinu, ali više o tome u budućim objavama).


Ovu je listu sada potrebno grupirati na način da u konačnici imate do 7 glavnih kategorija, i koliko god je potrebno potkategorija na 3. razini. Za pomoć vam može poslužiti razrada iz primjera. I to je to!


Uspostavom ove kategorizacije moći ćete pratiti stanje troškova u svakom mjesecu. Dodatno, ako ste odredili maksimalan iznos koji ste spremni potrošiti u mjesecu za pojedinu kategoriju (tzv. budžetiranje, više o tome u budućem zasebnom članku), ovo će biti odličan alat za provedbu i upravljanje na dnevnoj razini.


I što sad?


Jednom kada izgradite svoj osobni okvir za evidenciju protoka novca, preostaje vam samo jedno – „puniti“ evidenciju na redovnoj bazi. U ovom modelu i ta je stvar elegantno izvedena kroz zapisivanje transakcija, ali više o tome u nadolazećem članku.


Rezultat uspostave cijelog procesa će biti jedan ovakav sveobuhvatan pregled, koji će vam davati duboki uvid u vaše financijsko stanje i ponašanje u svakom trenutku. Pomoću njega ćete moći donositi pametnije odluke i stvoriti bolje potrošačke navike.



Red je na vama


Uz dobre sisteme i navike već minimalnim angažmanom možete postići puno i početi kvalitetnije upravljati svojim novcem. Prvi korak prema takvom upravljanju i kontroli, a posljedično i povećanju neto bogatstva je uspostava sistema za evidenciju protoka novca.


Više detalja o modelu Moj Kompić, uključujući i preuzimanje demo verzije aplikacije

možete pronaći na ovoj stranici. A želite li krenuti u izgradnju vlastitog modela besplatan termin konzultacija možete ugovoriti na ovom linku.


Stay tuned!



Piše:


Mario Jurčić, dipl. ing. financijske i poslovne matematike




P.S. Slobodno nam pišite ukoliko vas zanima neka specifična tema iz područja osobnih financija, rado ćemo je obraditi!


 

Povezani članci




Članci u najavi


Kreditne kartice su kao vatra: ako ih znate koristiti, pomoć će vam!

Evidencija protoka novca u akciji: registriranje i vrste transakcija


bottom of page