top of page

Upravljanje osobnim financijama

Što je potrebno za upravljanje i kontrolu nad osobnim financijama? Zašto je važno i kako upravljati osobnim financijama u praksi?


Bez obzira koliko se visoko ili nisko na vašoj ljestvici vrijednosti nalazi novac, on je sastavni dio svačijeg života. Krenemo li od osnovnih životnih potreba (krov nad glavu, hrana na stol), sasvim je jasno da bez novca ne možemo živjeti. Ljetovanje na moru možda nije

nužno za preživljavanje, no takvo je iskustvo sigurno vrijednost koju želite pružiti svojoj djeci. A za to je opet potreban novac.



Da biste imali kontrolu nad svojim ili financijama svog kućanstva, važno je njima dobro upravljati. Bez upravljanja ste poput broda izgubljenog na moru, niti imate kormilo i vesla, niti mapu putovanja. Izloženi ste strujama i olujama i nemate pojma gdje ste, kamo idete ili gdje ćete završiti, čak ni hoćete li preživjeti. Nemate kontrolu.


Što uključuje upravljanje osobnim financijama?


Upravljanje osobnim financijama sadrži dva glavna elementa – znanje kako stvari funkcioniraju (financijska pismenost) i primjena tog znanja u praksi, odnosno pametno financijsko ponašanje. Jedno bez drugoga ne ide, kao što vas znanje vožnje bicikla neće nikamo dovesti dok ne sjednete na bicikl, niti će vam bicikl biti od koristi ako ga ne znate voziti.


Univerzalna mjera uspješnosti upravljanja može biti promatrana kroz jedan jedini broj, tzv. neto bogatstvo. Konkretno, rast tog broja predstavlja napredak, a pad nazadak. Financijsko stanje kao jedinstveni broj jedan je od ključnih elemenata modela evidencije protoka novca s kojim ćemo vas upoznati kasnije.


Ne možete upravljati nečime što ne možete izmjeriti!


Prvi korak i temelj za uspostavu kvalitetnog upravljanja osobnim financijama je evidencija protoka novca. Obzirom da ne možete upravljati nečime sto ne možete izmjeriti, dobro osmišljena evidencija je nužna za financijski rast. Ona predstavlja kartu pomoću koje možete izmjeriti gdje se točno (financijski) nalazite te definirati odredište i

smjer. Evidencija otvara oči, stvara uvid i svijest o vašem financijskom stanju i ponašanju.


Da bi bila korisna i upotrebljiva dugoročno, evidencija mora biti dobro strukturirana i jednostavna za korištenje. Na primjer, uobičajena praksa pukog popisivanja troškova nije dovoljna ako sakupljeni podaci nisu dio preglednog okvira. A takav vam okvir može

pomoći u limitiranju potrošnje (ili budžetiranju), što je jedan od načina upravljanja, tj. djelovanja evidencije na ponašanje.



Što dalje?


Da biste kvalitetno upravljali svojim novcem nisu vam potrebna široka matematička znanja niti duboko poznavanje ekonomije. Ono što vam treba je primjenjivo znanje o osobnim financijama i jasan i jednostavan sustav. A prvi korak uvođenja takvog sustava je uspostava evidencije protoka novca i upravo će to biti tema naše iduće objave. Osim toga posvetit ćemo se i jednostavnim i razumljivim objašnjenjima financijskih pojmova kako biste povećali svoje financijsko znanje i odmah davati prijedloge za djelovanje u praksi.


P. S. Slobodno nam pišite ako vas zanima neka specifična tema iz područja osobnih financija, rado ćemo je obraditi!


Stay tuned!



Piše:


Mario Jurčić, dipl. ing. financijske i poslovne matematike





Članci u najavi:


Temelj upravljanja osobnim financijama o kojem nitko ne govori

Razotkrijte svoje neto bogatstvo i uvećajte ga jednim potezom


Izvor fotografija: Google






bottom of page