top of page

Navike bogatih: kupuj jeftinije

Što točno znači „jeftinije“? Zašto takvom kupnjom postajemo bogatiji? Kako kupovati jeftinije u praksi?


Prije negoli krenemo razjasniti zašto nas jeftinija kupnja čini bogatijima, valja se osvrnuti na samu definiciju jeftinog. Naime, nerijetko dolazi do pogreške da se jeftinim smatra ono što malo košta (u apsolutnom iznosu).


Prema tome su, primjerice, žvakaće gume jeftine, a helikopter skup. No točna definicija glasi: jeftino je ono što košta manje nego što vrijedi. U tom slučaju možemo zaključiti da je paket žvakaćih guma koji košta 50 kuna skup, a helikopter od 50.000 kuna jeftin, iako je u apsolutnom iznosu cijena helikoptera puno veća, on je jeftiniji od žvakaćih guma.


Kada govorimo o definiciji bogatih, ovdje se taj izraz odnosi na financijsko stanje. U ranijem smo članku objasnili da se financijsko stanje svake osobe ili kućanstva može svesti na jedan broj, a veličina tog broja predstavlja razinu bogatstva.


Smanjite potrošnju, ne i kvalitetu!

Ovakvim definicijama dolazimo do zaključka da jeftinijom kupnjom (jednake vrijednosti za manje novca) zadržavamo isti životni standard, ali uz manje financijske troškove.


S obzirom na to da se neto bogatstvo kroz vrijeme mijenja samo na dva načina – raste prihodom i smanjuje se rashodom (temu smo detaljno razradili ovdje), jasno je da se smanjenjem rashoda povećava naše neto bogatstvo, odnosno postajemo bogatiji.





Jeftinija kupnja u praksi – tips and tricks


Predstavit ćemo tri jednostavna, ali vrlo učinkovita sistema za smanjenje troškova. Savjeti su izuzetno praktični i možete ih početi primjenjivati već danas!



Planska potrošnja i budžetiranje


Planska potrošnja sprječava dvije stvari: a) da kupite ono što vam u suštini ne treba i b) da ne potrošite više nego što ste predvidjeli za pojedinu stvar ili kategoriju (više o kategorijama rashoda saznajte u nadolazećem članku).


Najjednostavniji oblik planske potrošnje je lista za kupnju. Mnogi je već koristite, to je

ništa drugo nego popis stvari koje trebate kupiti, vjerojatno se nalazi na vašem hladnjaku.


Takva lista je dobra i korisna jer nastaje iz potrebe (otvorio/la sam zadnju bocu mlijeka, stavljam mlijeko na popis), pa kupnja stvari s liste nije hir ili samo želja za trenutnom sadisfakcijom. Osim toga, kupnja pomoću liste je proaktivna (vi odlučujete što ćete kupiti), a ne reaktivna (inicirana vanjskim podražajem) i stoga vam daje kontrolu.


Uvedite sistem, stvorite naviku!

Za primjenu u praksi donesite odluku da ćete za svaku buduću kupnju imati popis (najbolje je koristiti bilješku u mobitelu s obzirom na to da vam je uvijek pri ruci). I važnije, da nećete kupovati ništa što nije na popisu! Ako se i pojavi nešto što je trebalo biti na popisu (ali ste zaboravili), svejedno to preskočite i stavite odmah na popis za iduću kupnju. Tako ćete se dodatno usavršiti u kreiranju popisa prije same kupnje.


Budžetiranje je također oblik planske kupnje, ali na razini iznad svake pojedine kupnje. Cijelu našu potrošnju kao takvu promatramo iz šire perspektive, najčešće kalendarskog mjeseca (obzirom da prihodi, tj. plaća uglavnom pristiže mjesečnom frekvencijom) te je raspoređujemo unaprijed na sve troškove koji nas čekaju u nadolazećem mjesecu.


U suštini ograničavamo svoju potrošnju, imajući u vidu sve kategorije rashoda koji nas čekaju. Budžetiranje je vrlo važan aspekt upravljanja osobnim financijama i sigurno ćemo mu posvetiti zaseban članak u budućnosti, ali i ponuditi praktičan (digitalni) alat za primjenu (postoji bolji način od sistema s omotnicama).



Kupnja na akciji


Učinkovitost ove metode je očita – kupujete stvar (vrijednost) po nižoj cijeni nego inače, čime je ona automatski jeftinija. Dakle uputa i primjena u praksi je jasna: što god možete, kupujte na akciji. No svakako obratite pozornost na dvije prikrivene zamke u ovom modelu. Prva se odnosi na postupanje trgovaca, gdje nerijetko proglase neku cijenu

„akcijskom“ iako to ona zapravo nije. Najbolji način provjere je pogledati cijenu istog

proizvoda u drugom dućanu gdje stvar nije na akciji.


Druga je zamka da ćete zbog popusta kupiti stvar koja vam zapravo ne treba, odnosno uopće nije bila u planu kupnje, već ste je odlučili kupiti samo zato što je na akciji. Da biste to izbjegli, kupnju na akciji treba kombinirati s planskom kupnjom, pogotovo kod većih izdataka. Na primjer, ako imate potrebu za novim televizorom (jer se stari počinje kvariti i istekla mu je garancija), tek tada upalite radar za televizore na akciji.



Kombinacija akcijske i planske kupnje može se provesti i kod špeceraja. Veliki lanci trgovina u kojima vjerojatno kupujete imaju akcije na tjednoj bazi. Napravite li presjek tih ponuda i vaše liste za kupnju, stvorili ste odličan sistem za automatsku uštedu!


Šalabahter za odluku o kupnji


Ovaj upitnik valja konzultirati kada se odlučujete za veće izdatke: mobitel, bijela tehnika,

preuređenje dijela stana, a tu bi čak mogle spadati i kupnje automobila ili nekretnine.


S obzirom na to da se radi o značajnom trošku, samim time i „udarcu“ na neto bogatstvo, važno je dobro preispitati potrebu i posljedice.



Naravno, ako bez nečega ne možete živjeti (u pravom smislu te riječi, nova video igrica ili jedanaesti par cipela ne spadaju u tu kategoriju), to trebate i kupiti. Ako to nije slučaj, pitajte se treba li vam to baš danas. Ako ne, za sada odgodite kupnju. I na kraju, ako vam treba sada, provjerite postoji li način da jednaku vrijednost nabavite po nižoj cijeni, odnosno jeftinije.


Red je na vama!


Uz dobre sisteme i navike, već minimalnim angažmanom možete postići puno i početi kvalitetnije upravljati svojim novcem. Prvi korak prema takvom upravljanju i kontroli, a posljedično i povećanju neto bogatstva je u uspostava sistema za evidenciju protoka novca.


Više detalja o modelu Moj Kompić, uključujući i preuzimanje demo verzije aplikacije

možete pronaći na ovoj stranici. A želite li krenuti u izgradnju vlastitog modela, besplatan termin konzultacija možete ugovoriti na ovom linku.


Stay tuned!



Piše:


Mario Jurčić, dipl. ing. financijske i poslovne matematike




P.S. Slobodno nam pišite ukoliko vas zanima neka specifična tema iz područja osobnih financija, rado ćemo je obraditi!


 


Povezani članci:



Članci u najavi:


Evidencija protoka novca: kategorizacija stanja, prihoda i rashoda

Kreditne kartice su kao vatra: ako ih znate koristiti, pomoć će vam!




bottom of page