top of page

Temelj upravljanja osobnim financijama o kojem nitko ne govori

Važnost Evidencije protoka novca - ne možete upravljati nečime što ne možete izmjeriti!

U prethodnom smo članku objasnili zašto je važno upravljati osobnim financijama.



U ovom ćemo se članku posvetiti neophodnom preduvjetu da bi upravljanje uopće bilo moguće. Radi se o tome da ne možete upravljati nečime sto ne možete izmjeriti - i stoga je kvalitetna i sveobuhvatna evidencija stanja i protoka vašeg novca temelj upravljanja i kontrole osobnim financijama. Evidencijom postajemo svjesni i dobivamo uvid u stvarno stanje. a tek pomoću takvog uvida možemo donositi prave odluke i tako kvalitetno upravljati osobnim financijama.



Kako bi trebala izgledati evidencija protoka novca?


Kako smo rekli, evidencija svakako mora biti sveobuhvatna i jasna da bi producirala odgovarajući uvid. Mora sadržavati sve elemente vaših financija (npr. samo zapisivanje troškova nije dovoljno) koji trebaju biti dobro strukturirani. Osim toga, s praktične strane je bitno da je evidencija intuitivna i jednostavna za korištenje.


Bez toga s evidencijom nećete moći biti konzistentni i tada opet cijela stvar pada u vodu. I na kraju, evidencija mora biti utjecajna, tj. mora potaknuti djelovanje i akciju kako bi pokrenula promjenu nabolje. Sam uvid bez promjene u ponašanju ne znači ništa, tek boljim financijskim ponašanjem pokrećete napredak.


Moj Kompić - model i koncept


Predstavit ćemo jedan model koji možete koristiti za evidenciju svog protoka novca i preuzeti kontrolu nad svojom financijskom budućnosti.

Jednostavan. Okvir modela se sastoji se od 3 glavna segmenta:

  • Stanje (neto bogatstvo)

  • Prihod

  • Rashod


I to je to. Ukupno financijsko stanje osobe ili kućanstva može se svesti na jedan jedini broj, koji se zna nazivati i neto bogatstvo, mi ćemo ga zvati jednostavno stanje. Osim financijskih sredstava ono uključuje i sve obveze (krediti, kartice, …), kao i materijalnu imovinu značajnije vrijednost. U konačnici je bitno da se radi o jednom broju. Taj broj raste kroz prihoda i smanjuje se rashodima, to je sve što trebate znati i razumjeti u ovom modelu. Tako je jednostavno.

Kompletan. Unatoč jednostavnosti, model sadrži baš sve elemente vašeg financijskog života. Na primjer, u dijelu prihoda evidentira se sve sto uvećava vaše neto bogatstvo, bilo da se radi o zaradi u fušu, prihodu od prodaje neke stvari ili naslijeđenoj imovine. Svaki

događaj koji umanjuje neto bogatstvo registrira se kao rashod, tu može biti evidentiran i recimo pad vrijednosti automobila.


Intuitivan. Obzirom na jednostavnost koncepta, sve što preostaje je znati raspoznati što je prihod, a što rashod Definicija je jednostavna - svaki događaj koji uvećava stanje je prihod, a koji smanjuje rashod. Ukoliko stanje ostaje isto, radi se o transakciji prijenosa (npr. podizanje gotovine na bankomatu umanjuje stanje tekućeg računa i uvećava stanje gotovine tako da ukupno stanje ostaje isto. Popunjavanje evidencije se stoga svodi na samo jednu radnju - upisivanje transakcija kojim se okvir popunjava automatski. Ovo čitavi model čini jednostavnim za korištenje što osigurava konzistentnost u popunjavanju.


Do personaliziranog modela u 3 koraka


Izgradnja vašeg osobnog modela sastoji se od 3 koraka:


1. Izračun početnog stanja(trenutno neto bogatstvo)

2. Izrada personaliziranog okvira (kategorizacija)

3. Redovni unos transakcija (evidencija)


Trenutno neto bogatstvo, odnosno početno stanje se sastoji od svih vaših računa, kredita, kartica, štednji, uključujući gotovinu koju imate pri ruci. Osim toga, u stanje ulaze i svi eventualni dugovi prema prijateljima i rodbini, ali i obratno, eventualna vaša

potraživanja od njih.


U financijsko stanje treba uvrstiti i materijalnu imovinu značajne vrijednosti poput nekretnine ili automobila. Popisivanjem svih ovih stavki koje imate u vlasništvu i pripadajuće novčane vrijednosti dobiva se iznos koji predstavlja vaše neto

bogatstva.


Kvalitetnim upravljanjem osobnim financijama vaše će neto bogatstvo rasti, što u praksi znači da vaši prihodi trebaju biti veći od rashoda. A to pak postižete ili

povećanjem prihoda ili smanjenjem rashoda. Opet jasno i jednostavno.


Da bi model imao strukturu, glavne tri stavke (Stanje, Prihod, Rashod) treba dobro kategorizirati. Po svakoj od njih valja imati maksimalno od 5 do 7 glavnih kategorija s dodatnim potkategorija po potrebi. Na primjer, u rashodima krovna kategorija može biti Režije, dok su potkategorije struja, voda, grijanje i slično.


Demo verzija modela

Jednom kada izgradite svoj personalizirani model, preostaje samo jedno - redovno i kontinuirano popunjavanje. Ovo je u modelu također elegantno izvedeno - nakon izrade okvira cijela evidencija svodi se samo na unos transakcija. Više detalja i demo cijelog modela možete pogledati ovdje.


Red je na vama!


Uz dobar sistem već minimalnom angažiranosti u evidenciji možete početi kvalitetno upravljati svojim novcem i osigurati kontrolu nad osobnim financijama.


Prvi korak prema povećanju neto bogatstva i kamen temeljac je u svakom slučaju uspostava modela za evidenciju protoka novca.


Više detalja o modelu Moj Kompić, uključujući i preuzimanje demo verzije aplikacije možete pronaći ovdje. Želite li krenuti u izgradnju vlastitog modela besplatan termin konzultacija možete ugovoriti na ovom linku.


P. S. Slobodno nam pišite ako vas zanima neka specifična tema iz područja osobnih financija, rado ćemo je obraditi!


Stay tuned!



Piše:


Mario Jurčić, dipl. ing. financijske i poslovne matematike





Članci u najavi:


Navika bogatih: kupuj jeftinije!

Evidencija protoka novca: kategorizacija stanja, prihoda i rashoda


Izvor fotografija: Unsplash, osobna arhiva

bottom of page