top of page

7 savjeta kako ostati motivirani i produktivni u radu od kuće

Motivacija i produktivnost mogu biti pogon naprijed ili nam mogu predstavljati problem. U procesu obavljanja bilo kojeg posla je potrebno unaprijed ustvrditi motivaciju za obavljanjem posla, a što će kasnije utjecati na produktivnost u radu.



Motivacija je, općenito govoreći, čin ili proces pružanja motiva zbog kojih osoba poduzima neke radnje ili akcije. U radu u uredu često možda i nismo motivirani za odrađivanje baš svih zadataka za taj dan, međutim, sama okolina na nas može djelovati motivacijski.


Naime, znamo zašto smo došli u ured - došli smo kako bismo odradili određen posao. U radu od kuće, ovo može predstavljati problem, još pogotovo u samom početku obavljanja rada od kuće. Smanjena motiviranost može, posljedično, utjecati i na smanjenje produktivnosti u obavljanju posla.


Danas vam donosimo 7 savjeta kako ostati motivirani i produktivni u obavljanju rada od kuće.



Odredite vaše radno mjesto u kući


Odredite mjesto na kojem radite. Ovo će vam pomoći da se bolje usredotočite i budete produktivniji te izvršavate zadatke.


Naime, nakon nekog vremena, mjesto ćete povezivati s poslom te ćete, automatski, promijeniti postavke iz 'privatnog' u 'poslovno' kad se nađete na unaprijed određenom mjestu za obavljanje posla.


Zapišite radne zadatke prema prioritetu


Svakodnevno izradite popis zadataka koje je potrebno odraditi tijekom dana. Ovaj plan, odnosno, ovakve 'to-do' liste vam također pomažu da ostanete usredotočeni na radne zadatke koje imate pred sobom.


Odredite vremenski okvir obavljanja određenog zadatka i pokušajte zadatke postaviti prema prioritetima. Naime, često znamo odlutati na neke manje važne zadatke, dok ovi veći zalogaji čekaju po strani.


K tome, korištenje 'to-do' listi i izvršavanje zadataka donosi oblik osobnog zadovoljstava i prostor za eventualno nagrađivanje zbog odrađivanja zadataka, što može služiti kao dodatna motivacija za nastavak radnog dana.



Prije nego što krenete s radom, učinite nešto za sebe


U radu od kuće je uvijek prisutna zamka - rad iz kreveta. Probudite se, okrenete na drugu stranu, upalite laptop i, praktički, možete krenuti s radom.


Međutim, zbog motivacije za daljnji rad, a što će onda utjecati i na produktivnost, probudite se malo ranije i učinite nešto za sebe prije samog početka posla. Možete pripremiti omiljeni doručak, otići na trčanje, odraditi trening ili pak pročitati novosti koje vas okružuju.


Ne pokušavajte raditi više stvari odjednom, a posebice žonglirati između kuće i posla


Ponekad je takozvani 'multitasking' upravo ono što se traži, međutim, kad radimo više stvari odjednom, vjerojatno je da niti jednu od navedenih ne ćemo odraditi najbolje kako možemo.


Pokušajte se, stoga, unaprijed organizirati kako biste izbjegli preklapanje obaveza. Ovo se posebice odnosi na preklapanje poslovnog i privatnog. Naime, to što radite od kuće, nije argument da možete gledati Netflix i pisati izvještaj istovremeno, ostavite Netflix za pauzu.



Umanjite mogućnost ometanja, odnosno distrakcija


Druga su zamka, nakon rada iz kreveta, upravo potencijalne distrakcije koje vas u kući okružuju. K tome, na početku je možda teško prilagoditi se radnoj atmosferi u prostoru kojeg više vezujemo uz prostor za odmor.


Međutim, s vremenom se stvari krenu odvijati u vašu korist, a posebice ako odredite točno mjesto u kući koje predstavlja vaše radno mjesto.


Ne jedite dok radite, uzmite pauzu


Mogućnost brzog posezanja za hranom koju vam pruža blizina kuhinje i frižidera može imati negativan utjecaj na produktivnost.


Naime, to što je frižider neposredno iza vas, ne bi trebalo značiti da ćete tijekom obavljanja posla 'skoknuti' po sastojke i napraviti sendvič. Na ovaj način prekidate zadatak kojim se bavite, odmičete fokus i prebacujete ga na sendvič.


Uzmite pauzu! Nakon nekog odrađenog zadatka uzmite pauzu, kao što biste to i da radite u uredu. Na pauzi otiđite do kuhinje i nagradite se, napravite neku laganu hranu ili pojedite voćku. Na ovaj način se možete i dodatno motivirati za izvršavanje zadataka, jer znate da nakon zadatka slijedi nagrada.




Koje su vaše strategije obavljanja rada od kuće? Na koji način vi postajete motivirani i ostajete produktivni u radu od kuće? Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :) Izvori fotografija: Unsplash

bottom of page