top of page

Kako uštedjeti vrijeme i novac u radu od kuće?

Što uopće znači uštedjeti? Odnosi li se štednja samo na novac? Ako se i vi pitate ovakva pitanja, ostanite s nama do kraja teksta u kojem vam otkrivamo što i kako možete uštedjeti prilikom rada od kuće.



Poznati jezikoslovac Vladimir Anić u svojem poznatom Rječniku govori kako je štednja radnja kojom se racionalno postupa s materijalom, potrošnim dijelovima sprava ili novcem, odnosno radnja kojom se stvara zaliha čega.


Slažemo li se s tim? Djelomično.


Naime, štedjeti možemo i nematerijalno, primjerice, naše vrijeme. Vrijeme je u suvremenom, dinamičnom društvu iznimno važan resurs koji ne valja shvaćati olako.


Međutim, vratimo se na trenutak štednji u onom općenitom smislu - štednji novca.



Uštedite novac


Kada trošimo novac?


Osim što svakog mjeseca plaćamo određene izdatke, novac, u pravilu, trošimo i na dnevnoj bazi.


Primjerice, radite u uredu, a ne od kuće, koliko vam se puta dogodilo da prije posla, odnosno tijekom pauze uzmete kavu ili odete možda na kavu s kolegama nakon radnog vremena?


Pretpostavit ćemo da vam se ponekad omakne i posjet obližnjoj pekarnici?


A tek nebrojni kilometri koje pređete u vožnji do posla - auto još uvijek ne ide na zrak, već se sredstvo (gorivo, plin, struja) plaća. Uistinu, dosta tvrtki zaposlenicima refundira putne troškove u vidu novca ili nekim drugim benefitom.


Međutim, što ako biste mogli izbjeći sve navedeno?



U radu od kuće ne postoji vjerojatnost slučajnog odlaska na kavu tijekom pauze, barem ne na onu kavu koju ćete platiti deset ili više kuna, ovisno o tome koji topli napitak preferirate.


Isto tako, mala je vjerojatnost da ćete zaviriti i u obližnju pekarnicu, a najmanja je vjerojatnost da ćete upaliti automobil ili sjesti u javni prijevoz kako biste uistinu došli do radnog mjesta.


Međutim, kako biste uopće uštedjeli u radu od kuće, osim ovih osnovnih stvari na koje jednostavno kod kuće ni ne možete potrošiti novac, važno je planirati kućni budžet.


Što to znači? Planiranje kućnog budžeta je upravo to, dakle određivanje uloge novca, odnosno potrošnje novca u nekom razdoblju. S obzirom na to da radite od kuće, planiranje vam je kućnog budžeta utoliko jednostavnije.


Odredite jedan dan u tjednu, najbolje vikend, s obzirom na to da ste tada vjerojatno manje zaposleni negoli radnim danima. Isplanirajte obroke za nadolazeći period, primjerice, idućih sedam dana. Napravite inventuru kućnih potrepština i pogledajte što vam je neophodno.



Na ovaj način štedite vrijeme, s obzirom na to da ćete u trgovinu otići jednom u sedam dana, a ne svaki dan. Također, planiranjem obroka i dodatnih potrepština, izbjegavate mogućnost kupovanja nepotrebnih stvari i trošenja novca na stvari koje vam uistinu nisu važne. Radije višak novca potrošite tako da se nagradite za dobro obavljen zadatak u okviru nekog razdoblja ili ga jednostavno štedite za nešto drugo.


Ovim pristupom, dakle planiranjem potrošnje, moguće se baviti i tijekom obavljanja rada iz ureda, međutim, veća je vjerojatnost da ćete doći u napast za kakvim dodatnim i neplaniranim troškom, dok u radu od kuće za to nema mjesta.



Uštedite vrijeme


Budeći se, obavljate svoju jutarnju rutinu i sjedate za računalo te krećete s poslom. Samo u ovoj rečenici već ste uštedjeli dosta vremena i novca.


Primjerice, s poslom krećete u osam sati ujutro. Da radite iz ureda, na posao biste trebali krenuti barem trideset, do četrdeset i pet minuta ranije. Prije negoli krenete, ne zaboravite da se za rad u uredu potrebno dodatno pripremiti, u smislu da se morate odjenuti, a osobe koje se šminkaju moraju odraditi i tu zadaću.



Dakle, ovisno o osobi, ali minimalno trideset minuta vašeg dragocjenog vremena svaki dan odlazi na pripremanje za posao. Ako k tome ujutro pijete kavu prije negoli uopće krenete s cijelim procesom dolaska na posao, uračunajte još dodatnih trideset minuta. Dakle, za ranije spomenuti dolazak na posao na vrijeme, trebali biste se probuditi oko šest, šest i trideset ujutro.


Istovremeno, u radu od kuće štedimo vrijeme tako što se za posao pripremamo kraće ili se ne pripremamo uopće, a jutarnju kavicu možemo piti i tijekom obavljanja posla. Dakle, počinjete li s radom od kuće u isto vrijeme kao i s radom u uredu, dovoljno se ustati trideset minuta ili sat vremena ranije i pripremiti se za posao te krenuti raditi. Upravo ste spavali sat vremena dulje!


Međutim, da se i dalje budite u isto vrijeme kao i kad radite iz ureda, u radu od kuće ostane vam dovoljno vremena za jutarnju tjelovježbu, čitanje ili bio koju drugu aktivnost za koju inače imate jako malo ili vam je teško pronaći vrijeme.



Štedite vrijeme i novac!


Vratimo se trenutak na novac, sve ovo što ste koristili za pripremu za posao - odjeća, obuća, šminka, aktovka, torba, u konačnici i sam prijevoz, košta.


U radu od kuće štedite tako da ne morate odvajati velike svote novca na mnogo različitih komad odjeće ili obuće te različitih kombinacija, već uglavnom radite u casual izdanju. Što se korištenja šminke tiče, ne koristite li ju u velikoj mjeri, vjerujemo da ćete primijetiti s vremenom da vam neke stvari nisu ni potrebne te ćete iste reducirati s vremenom i uštedjeti i na tome.



Sam prijevoz na posao košta nas novca, vremena i živaca. Jutarnji krkljanac je rijetko kome omiljeno mjesto, a pogotovo kad žuri na posao.


Ako na posao idemo automobilom i pri tom tjedno potrošimo oko dvjesto kuna na gorivo (ovisno o tome na što se naš automobil kreće i koliko kilometara dnevno vozimo), u radu od kuće ste upravo uštedjeli dvjesto kuna tjedno, odnosno oko tisuću kuna mjesečno. Koristeći se javnim prijevozom, izdatci su svakako manji, ali ušteda od dvjesto do tristo kuna mjesečno je također dobrodošla za neke druge namjene.


U situaciji rada od kuće štedite vrijeme, tako što na posao odlazite iz sobe u dnevni ili obrnuto, do posla vam treba svega par sekundi. Ako na posao u ured idete automobilom možete izgubiti i oko pola sata, a idete li javnim gradskim prijevozom i duplo više.



Zamislite što sve možete raditi u ovo vrijeme, umjesto da se vozite na posao. U ovom kontekstu ne valja zanemariti ni dobrobit koju činite planeti, samim time što ne idete na posao, a ako i izađete iz stana do trgovine, vjerojatno ćete prošetati. Smanjujete emisiju ugljikova dioksida u atmosferu ne koristeći automobil i radeći od kuće. Rezultat utjecaja pojedinca možda nije vidljiv, ali rezultat utjecaja više pojedinaca je itekako vidljiv.




Mnogo je još detalja na kojima je moguće uštedjeti kunu-dvije, odnosno minutu-dvije. U nekom od sljedećih članaka ćemo otkriti još dodatnih načina na koje je moguće uštedjeti novac, produktivno iskoristit vrijeme koje vam je ostalo, kao i kako organizirati svoj dan, na način da je on što više produktivan, a što manje iscrpan.


Pišite nam na stranici, Facebooku ili Instagramu vaš savjete ili probleme. Pišite nam ono što zanima baš vas, kako bismo i mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)




Izvori fotografija: Google, Unsplash


bottom of page