top of page

Špijunira li vas Google?

Što Google zna o vama? Što uopće Internet zna o vama?


Tema sigurnosti je uvijek aktualna u kontekstu Interneta i digitalnih tehnologija. U posljednje je vrijeme ponovno postala aktualna tema oglašavanje koje je vezano uz interese upravo određene skupine.


Jeste li se ikad zapitali kako baš vama dolaze oglasi i reklame za sadržaje koji su vam interesantni? U članku o kolačićima smo spomenuli biheviorističko oglašavanje ili online profiling, a ono se odnosi na postavljanje oglasa na web stranici sukladno relevantnosti i interesima korisnika.


Ovaj je pristup prisutan i kod Googlea te je upravo jedan od razloga kako i zašto Google zna toliko toga o nama!



Želite znati što Google zna o vama?


Google svoje oglašavanje prema korisnicima temelji na podatcima koje ste prilikom izrade Google računa, ali i neke druge prijave preko Googlea unijeli prilikom pretraživanja i korištenja drugih stranica.



Ako biste željeli znati kako vas Google vidi i percipira, sukladno vašim akcijama na Internetu, u Google tražilici upišite adssettings.google.com i provjerite što Google zna baš o vama.



Provjerili smo kako Google percipira autora ovog članka te koje podatke i interese zna o autoru, sukladno njegovim akcijama na Internetu. Zanimljivo je koliko je podataka poprilično točno ili barem djelomično točno. Provjerite što Google misli baš o vama!



Na osnovu svih ovih podataka koje se sortiraju kao kategorije, raspodjeljuju se različiti oglasi na određenim web mjestima koje posjećujete.


Primjerice, velika je vjerojatnost da se našem autoru neće pojaviti reklama za neki proizvod koji isključivo nalazi primjenu kod žena u dobi od 50 do 60 godina, s obzirom na to da Google zna da je naš autor muškarac u dobnoj skupini od 25 do 34 godine.


Ono što Google zna i pretpostavlja o vama, cilj je vaših akcija koje svakodnevno poduzimate na Internetu. Ako, primjerice, često pretražujete stranice koje se bave sličnom tematikom, Google će zaključiti kako vas određena tematika interesira te će oglase oz tog spektra uključiti u vaše interese.


Ovo ne bi trebalo biti alarmantno niti zastrašujuće, s obzirom na to da su podatci koji su prikupljeni uglavnom generalizirani i usmjereni na target skupine. Glavni je cilj ovakvog grupiranja ljudi prema klasterima ili interesnim skupinama, u biti, jednostavnija distribucija oglašavanja, to jest, oglašavanje target skupina.


Jeste li kad provjerili što Google zna o vama? Bacite oko!


Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)




Izvor fotografija: Google

bottom of page