top of page

Surfate li sigurno?

Dan sigurnijeg interneta obilježava se 9. veljače s ciljem da educira ljude o potencijalnim opasnostima korištenja interneta.


Od kada je krenula pandemija većina poslova prebacila se na dislocirani rad, a zbog raznih restrikcija ljudi više vremena provode na internetu. Postoji mnogo potencijalnih prijetnji, od krađe osobnih podataka do ilegalnog praćenja vaših online aktivnosti.


Sigurno ste se barem jednom zapitali kako internet uvijek zna što ponuditi od oglasa koji vas prate na svakom online koraku. Koristite li internet s dozom opreza ili u potpunosti vjerujete svakoj stranici?


U ovom članku pišemo o alternativnom web pretraživaču DuckDuckGo koji je fokusiran na vašu privatnost. U prvom mjesecu 2021. tražilica je oborila osobni rekord te imala više od 100 milijuna pretraživanja u jednom danu.

Google čita misli?


Google je tvrtka za oglašavanje. Što više zna o vama to bolje kroji reklame baš za vas. Upravo zato prate vašu online aktivnost što je više moguće. Njegov algoritam upija sve, od videa koje gledate na YouTubeu do stranica koje posjećujete. Ne radi se o magiji već o pohranjivanju informacija s kojima Google jako dobro barata. Ako ste pogledali popularan Netflixov dokumentarni film Social Dilemma onda ste itekako upućeni u ovu temu.


Iako je Google jedan od najmoćnijih web pretraživača on ima svoju cijenu, a to je vaša privatnost. Zamjena Googlea s DuckDuckGo je sitnica koju možete učiniti kako bi kako bi vaše surfanje bilo “privatnije”.



Kako koristiti DuckDuckGo?


Ovaj web pretraživač postoji preko 10 godina, a zbog njegove popularnosti prihvatile su ga i ostale tražilice poput Chromea, Firefoxa, Safarija i Opere. Funkcionira na identičnom principu kao i standardne tražilice samo što ne zadire u vašu privatnost.


DuckDuckGo možete koristiti kao alternativnu na već postojećim tražilicama ili individualno u obliku mobilne aplikacije.


Posjetite službenu stanicu i skinite DuckDuckGo te je povežite s tražilicom koju koristite.


DuckDuckGo kao ekstenzija


Ako želite otići korak dalje možete instalirati DuckDuckGO Privacy Essentials kao ekstenziju na vašoj tražilici. Ekstenzija blokira praćenje vaših online aktivnosti.


Ekstenziju je moguće instalirati na Chrome, Firefox, Edge, Safari i Operu.




Mobilna aplikacija


Naravno, tražilica je dostupna i u obliku mobilne aplikacije sa svim opcijama. Korisnici apple uređaja aplikaciju mogu preuzeti ovdje, a korisnici Androida ovdje.



Želimo vam sigurno surfanje!




Izvor fotografija: Google

bottom of page