top of page

Zanima te kako pronaći posao od kuće? Pitali smo domaće Upworkere!


Nedavno smo na kucaposao.com pisali o Upworku - platformi putem koje se nude različite opcije zaposlenja, ali i traženja zaposlenika u radu od kuće.



Danas vam predstavljamo neke naše sugrađane koji već neko vrijeme uspješno rade putem ove platforme!



Predstavljamo vam zanimljivu, kreativnu i šaroliku ekipu, koja radi putem Upworka.


Upoznajte Mariu koja se bavi fotografijom, foto editingom i grafičkim dizajnom. Nikolinu, freelance grafičku dizajnericu i predavačicu na United Pop akademiji. Ines, na društvenim mrežama poznatiju pod imenom @kvinnul, koja se bavi digital artom te Adriana, koji se bavi video editingom, 2D i 3D animacijama.



Kako ste se odlučili na karijeru freelancera?



M: Završila sam srednju umjetničku školu i htjela sam i dalje nastaviti svoj životni i poslovni put u tom pravcu, jer se u tome osjećam najslobodnije i najugodnije.



Zbog nemogućnosti nastavka akademskog obrazovanja, naišla sam na alternativu, a to je naučiti se putem tečajeva, tutoriala i divnih ljudi stvari koje su mi potrebne da budem freelancer. To vam je dobra volja, strpljenje i pregršt zanimljivih projekata.



N: Nakon par godina radnog iskustva u marketinškim agencijama, osjetila sam da sam spremna raditi samostalno i graditi svoj poslovni put u slobodi, ali i nesigurnosti freelancerskog života.




I: Umjetnost kao takva me oduvijek zanimala, kroz moje školovanje na UMAS-u sam prošla različite vidove umjetnosti, da bih se naposljetku ipak zadržala na digitalnoj.



Nažalost u današnjem svijetu ne postoji prevelika potreba za digitalnom ilustracijom i digitalni umjetnici su najčešće gurnuti u svijet video game developmenta kako bi se iole kretali unutar područja svog djelovanja. Moja situacija nije ništa drugačija.



A: Uglavnom iz razloga što u radu kao freelancer dolazi do vlastita raspodjela vremena, što mi više odgovara.




Kako ste saznali za Upwork?



M: Zanimljiva priča! Dečko i njegov frend su putovali BlaBlaCarom i čovjek koji ih je vozio im je ispričao kako radi kao freelancer preko UpWorka. To ih je zaintrigiralo, ispričao im je cijelu svoju priču u vezi toga, meni su je prenijeli što me jako zaintrigiralo te sam krenula u potragu i istraživanje. Izradila sam profil i shvatila, da tek onda kreće prava igra!



N: Vrlo jednostavno! Googlanjem za dodatnu zaradu putem grafičkog dizajna još za vrijeme studiranja.



I: Krećući se bespućima interneta, ciljano sam tražila stranice koje nude freelance tip rada.



A: Istražujući, naletio sam na Upwork putem Googlea.



Koji je sljedeći korak, nakon što ste uspješno izradili svoj profil na Upworku?



M: Pa definitivno kako naći prvi posao. Nije jednostavno, da se razumijemo. Treba biti uporan i strpljiv te prihvatiti činjenicu da trebate raditi male projekte za male novce kako biste dobili review od klijenta i nabildali profil.



N: Strateško pripremanje proposala, unaprijed pripremljene tzv. molbe/pitchevi i vlastito predstavljanje klijentima, kako bi uvijek bila spremna kada slučajno usput pronađem zanimljiv projekt, jer obično to tako i bude.



I: Upwork se nešto razlikuje od ostalih freelance stranica s kojima sam bila u kontaktu. Gdje kod većine stranica najčešće izradite svoj oglas u kojem oglašavate uslugu koju nudite (i na koju vam se potom javljaju zainteresirani kupci) kod Upworka je situacija takva, da nakon što izradite svoj profil i dodate portfolio, vi idete u potragu za oglasima na koje se prijavljujete.



A: Nakon što ste kreirali svoj profil, slijedi gledanje i pretraživanje ponuda te slanje zahtjeva za rad na projektima ili poslovima za koje se smatrate kompetentnima.



Kako, u biti, funkcionira Upwork?



M: Imate tražilicu u kojoj pretražujete poslove za koje ste kompetentni. Neki od poslova zahtijevaju ''bodove'' (proposals) koje vam oduzmu ili vrate ako ne dobijete posao (što u jednu ruku govori o ozbiljnosti projekta, što i na kraju nije loše) kad otvorite profil dobijete 20 bodova, a ako hoćete više, onda ih kupite.



Kad uđete u neki oglas, na dnu oglasa se nalazi sekcija koja vam koja vam govori ispunjava li vaš profil uvjete za određeni posao, odnosno da lakše ili teže dobijete posao. Dakle, traže li nekog s više iskustva i radnih sati ili početnike. Sve ovisi o projektu. Imate i poslove koje radite po par mjeseci i poslove koje radite u zadanom roku (po projektu). Možete sami odrediti hoćete li samo jedno ili samo drugo, a možete postaviti da ste otvoreni za obje vrste suradnje.



N: Klijenti iz različitih struka i zemalja objavljuju poslove te traže najprikladnije freelancere/individualce za odrađivanje projekta. Projekti mogu biti kratkoročni ili duži radni odnos, ovisi o potrebama klijenta.



I: Znači, kako sam već dala naslutiti, Upwork funkcionira pod shemom da tjera freelancere da budu proaktivni i javljaju se na objavljene oglase.



A: Klijenti i firme trebaju uslugu freeancera te objavljuju post s opisom posla, a freelanceri se prijavljuju.



Postoje li negativne strane rada putem Upworka?



M: Pa nisam se susrela još ni s jednom negativnom stvari. Možda jer sam friško na toj platformi, a nadam se da će tako i ostati.



N: Za mene trenutno i osobno ne, jer zaista sve funkcionira po principu koliko daješ toliko primaš. Svaki uspjeh na Upworku ovisi o profilu freelancer-a, portfoliu, uloženom trudu u pisanju proposala ili vlastitog opisa. Konkurencije je sve više, ali kvalitetni radnici i profili će uvijek naći svoj put do zanimljivih i isplativih projekata. Možda bi minus bio ako se radi o različitim vremenskim zonama, ali to je opet faktor na koji svaki freelancer mora biti spreman i sam odlučuje hoće li će ga prihvatiti i prilagoditi se zbog nekih drugih benefita.





I: Doduše, ja već neko vrijeme nisam koristila Upwork kao platformu za freelancing, tako da su možda neke informacija outdateane, ali koliko se sjećam, apsolutno negativna strana Upworka je što funkcionira kao investicija, više nego kao ponuda.


Kako biste se prijavljivali na oglase morate posjedovati connects koje prilažete tijekom prijave na oglas. Ovisno o tome koliko je oglas "zahtjevan", tj. na koliko vas dugo obvezuje, postoje li milestones, tj. kakav je općenito projekt u pitanju, ovi connectsi koji se moraju priložiti mogu se kretati od 2 do 10 po projektu (a možda i više).


Imajte na umu da jednom kad izradite svoj Upwork profil Vi krenete s početnih 20 connects, koji efektivno odu na 4, možda 5 prijava na oglase na koje, zbog velike ponude tržišta, možda nećete dobiti niti odbijenicu.


Sve ostale connectse koji Vam trebaju za prijave na oglase kupujete sami. Cijena je nešto sitno, mislim da je $1 za 10 connectsa, ali primjećujete sad već i sami da ovo nije model koji je profitabilan, pogotovo ako tek startate i ako nemate nekakav side-job da vas održava.


S obzirom na to da je Upwork dosta primijenio politiku, svakako se planiram ponovno vratiti Upworku, jer su uključili dosta benefita kojih ranije nije bilo, primjerice, prenošenje connectsa iz jednog mjeseca u drugi i slično.



A: Kao negativnu stranu rada putem Upworka, svakako bih istaknuo veliki fee koji Upwork uzima (20%) te cijene po poslanom zahtjevu za posao.



Kako izgleda plaćanje putem Upworka?



M: Plaćanje ide online u dogovoru s klijentima. Moguće je vršenje isplate na tjednoj bazi, na mjesečnoj ili po završenom projektu. Sve je stvar dogovora s klijentom.



N: Osobno vršim isplate direktno na bankovni račun, jer imam otvoren obrt za grafički dizajn te svaku isplatu moram evidentirati u knjizi prometa koju šaljem Poreznoj upravi.



I: Novac koji zaradite sjeda na vaš Upwork account, vi ga potom možete podići i prebaciti na vaš Paypal ili karticu. Još je jedna negativna strana iznimno visok fee, mislim da iznosi 20%, što je, u biti, jako puno.




A: Postoji više varijanti plaćanja, ali uglavnom je princip da klijent uplati na escrow i pri završetku posla, projekta, novac sjeda na tvoj profil.



Postoje li i druge, slične platforme, kao što je to Upwork?



M: Naravno! Od sličnih platformi na koje sam ja naišla, tu su Freelancer, Fiverr, Toptal, Simply Hired, a vjerujem da ih ima još.



N: Svake godine ih se pojavljuje sve više, ali osobno smatram Upwork najkvalitetnijom i najsigurnijom.



I: Postoje, i to u većini slučajeva bolje, s boljim algoritmom, konkretno Fiverr, Freelance.hr (koji ima dobru ideju, ali nažalost nije toliko zaživio) Sketchmob, Artists&Clients - ova dva posljednja su konkretno iz art spektra.



A: Postoje različite platforme, štoviše, svakim ih je danom sve više. :)



Kako uopće izgleda proces rada pute Upworka - komunikacija s klijentima i slično?



M: U suštini vrlo jednostavno. Jednom kad nađete posao ili projekt, komunikacija se dalje odvija putem video-poziva, dopisivanje putem njihovog DM-a ili se prebacuje na email.



N: Traženje posla prema željenim kriterijima, prijava za posao i slanje molbe kao kod klasičnog zapošljavanja, odrađivanje intervjua i eventualno testni zadatak. Komunikacija se vrši putem Upwork poruka, jer u tom slučaju i platforma štitit klijenta ili freelancera od neželjenih slučajeva poput zadržavanja isplate i sl. Svi ostali detalji komunikacije ovise o poslu koji se odrađuje, ako je dugoročni projekt, možda je obavezan kratki sastanak svaki tjedan i slično.



I: Kupac tj. oglašivač vas kontaktira, ako ste svojom ponudom na njegov oglas zadovoljili postavljene uvjete. Ovo može ponekad biti i u privatnoj poruci, kako bi s vama potvrdili da ste zainteresirani za takav rad ili možda kako bi dodatno razjasnili koliko će zahtjevan projekt biti i što se očekuje od vas. U većini slučajeva ova komunikacija se provodi kroz sam projekt, kupac postavlja milestones i deadline u kojem ono što se od vas traži mora biti ispunjeno.



A: Upwork striktno zahtjeva komunikaciju unutar platforme i zato ni klijenti, ni freelanceri nemaju mail na profilu.



Koje biste savjete dali nekom tko tek kreće s Upworkom, ali i freelancingom uopće?



M: Osnovni savjet je - budite uporni! Tražite savjete na Internetu, pregledajte YouTube, razgovarajte s ljudima koji se već bave tim poslom. Napravite dobar profil sa bogatim portfoliom i to je to. Sretno!




N: Vezano uz Freelancing općenito: prvo izgraditi snažnu radnu disciplinu i postavljanje prioriteta. Što se Upworka tiče, naučiti izgraditi sebe kao brand, naučiti osnove dobrog PR-a i marketinga, jer ako radite kao freelancer - vi postajete cijela jedna agencija u jednoj osobi.


Sami radite kompletnu organizaciju posla, bavite se financijskim dijelom, morate znati pregovarati o iznosima, izboriti se za svoje mišljenje i uvjeriti klijenta da ćete dobro odraditi posao - pogotovo ako nemate bombastičan portfolio ili radno iskustvo.


Danas na internetu postoji zaista beskonačno puno blogova/vlogova/tekstova na temu kako postati freelancer, izgraditi vlastiti biznis, stvoriti pasivni prihod i sl.


Znači prvo puno edukacije na navedene teme, skupiti početni kapital ako krećete full time od nule, ako ste redovno zaposleni i želite polako prijeći na freelance oblik poslovanja - pripremiti se da možda prođe mjesec-dva prije nego dobijete prvi posao.


Ukratko - edukacija i kvalitetna priprema u svim aspektima.

I: Teško je startati kao freelancer, savjetujem svima, iz kojeg god razloga da krećete s freelanceom, za početak imajte neki sigurni posao sa strane jer početak može biti težak. U freelanceu ćete imati super iskustvo pronalaska ljudi koji vole baš to što vi radite što je u konačnici i jako motivirajuće za daljnji rad.




A: Pa za početak je potrebna iznimna želja i volja, a kad se malo ufurate, odnosno znate vaše mogućnosti i interese, jedan malo kontradiktoran savjet bi bio da izbjegavate platforme i pokušate direktno kontaktirati tvrtke.



Pomoću naših domaćih Upworkera smo saznali nešto više o samom Upworku, ali i o freelancingu uopće. Freelancing postaje sve popularniji način obavljanja rada, također, povećan broj freelancera povećava mogućnost izbora freelancera kod tvrtki.


Preporučujemo da pripremite dobar portfolio i dobro se predstavite, kako biste se afirmirali u ovom rastućem trendu freelancing, koji ne zaobilazi ni Hrvatsku.




Nadamo se da smo vam otvorili vrata u svijet freelancinga i Upworka te u suradnji s našim mladim, kreativnim i domaćim Upworkerima predstavili neke nove načine obavljanja posla, kao i platforme putem kojih možete "uskočiti" u freelancing.


Kao i uvijek, pišite nam ono što zanima baš vas, kako bismo mi i dalje pisali upravo o tome. Do čitanja! :)





Izvori fotografija: Google, Instagram

bottom of page