top of page

Kako se pripremiti na online razgovor za posao?

Sve više tvrtki u nekom trenutku recruitment proces provodi i u online verziji, donosimo vam nekoliko savjeta za bolji i uspješniji razgovor za posao!


Bilo da je zbog pandemije, bilo da je zbog udaljenosti, većina se tvrtki u posljednje vrijeme okreće ka korištenju tehnologije, odnosno određenih alata u komunikaciji s potencijalnim zaposlenicima.


Osim toga, recruitment proces postaje potpun te sve više i više tvrtki zapošljava vanjske suradnike, kako bi od recruitment proizvoda dobili upravo ono što traže, dakle, kvalitetne kandidate koji predstavljaju buduće zaposlenike.



Međutim, prije samih savjeta, važno je znati da postoje dvije vrste video-intervjua s kojima biste se mogli susresti: prva je vrsta one-way intervju, a druga je vrsta live-intervju.


One-way intervju se odnosi na seriju tekstualnih ili video pitanja koja se pojavljuju te na koja dajete odgovore.


U ovoj vrsti intervjua odgovarate na pitanja koja se ili pojavljuju ispisana na ekranu ili se pojavljuju u obliku videa, a nakon čega je ostavljeno određeno vrijeme unutar kojeg se očekuje vaš odgovor na pitanje.


Ponekad ovakav vid intervjua može izgledati pomalo neobičan, s obzirom na to da se bazira na vašem razgovoru s računalnom, međutim, pokušajte se postaviti prirodno, kao da uistinu razgovarate s osobom s druge strane ekrana.


Live-intervju je, u biti, kao tradicionalan intervju, osim što se razgovor odvija korištenjem različitih platformi za video-komunikaciju.


U ovoj se vrsti intervjua postiže veća prirodnost, s obzirom na to da osoba razgovara s drugom osobom, prilikom čega je struktura interakcije promjenjiva i može ovisiti o onome što kandidat odgovori, a ne počiva na automatiziranim pitanjima, kao što je to slučaj u one-way intervjuu.


Bez obzira na koji od ova dva tipa intervjua se pripremate, važno je da usvojite ovih šest savjeta, kako biste vaš intervju odradili što bolje, kvalitetnije i efikasnije, po mogućnosti s pozitivnim ishodom!


Odaberite lokaciju


Prema video-intervju se treba odnositi kao prema bilo kojem online meetingu, dakle, kao prema intervjuu koji bi se održavao uživo.


Razmislite, ne želite imati intervju u kojem u pozadini dominira neuredna prostorija? Vjerujemo da u tu prostoriju ne biste pozvali nepoznatu osobu, a da je cilj vaše komunikacije zaposlenje.


Odaberite prostoriju u kući sa što manje potencijalnih distrakcija te se pobrinite da je pozadina neutralna i uredna. Pobrinite se da je mjesto s kojeg vršite intervju tiho, bez dodatnih zvukovnih distrakcija.


Testirajte opremu


Kao što je to i s online sastankom, ne želite da vaš prvi dojam pokvari ono klasično "čujemo li se?".


Prije intervjua provjerite svu opremu koju ćete koristiti - računalo, kameru, slušalice. Pobrinite se da je sve od onog što ćete koristiti napunjeno i međusobno povezano. Također, pobrinite se da je pristup Internetu dobar s lokacije na kojoj planirate obaviti intervju.


Pripazite da tijekom intervjua minimalizirate mogućnost obavijest s maila ili društvenih mreža, koje bi mogle iskakati svuda po ekranu i proizvoditi svima poznate zvukove.


Zamislite da koristiti WhatsApp Desktop opciju i prijatelj vam odluči poslati deset kratkih poruka za redom tijekom vašeg intervjua. Mislimo da to ne želite? Odjavite se iz ovih opcija i/ili aplikacija, kako biste u potpunosti izbjegli mogućnost navedene situacije.


Prethodno dobro provjerite platformu putem koje ćete imati razgovor za posao te se uputite u mogućnosti koje ta platforma nudi. Sve su platforme sliče, ali opet među njima postoje manje razlike, a koje mogu značiti puno, ako za njih ne znate. Upoznajte se s platformom putem koje ćete održati intervju, vi vladate tehnologijom, a ne obrnuto.


Dobro osvjetljenje


Dobro je osvjetljenje alfa i omega digitalne video-komunikacije. Premda se ponekad podcjenjuje, ovo je iznimno važan kriterij koji morate zadovoljiti, kako bi sve ostalo moglo teći normalno.


U komunikaciji, osim verbalne, postoji i neverbalna komunikacija, putem koje je moguće dobiti različite poruke od sugovornika. Iznimno je važno da osoba koja vas intervjuira može jasno vidjeti vaše izraze lica, kao i geste, tijekom intervjua.


Najbolji je izvor svjetlosti upravo dnevna svjetlost, za potrebe intervjua, preselite svoj stol ispred prozora, kako bi svjetlo bilo konstantno dobro.


Obratite pozornost na kontakt


Tijekom intervjua, iznimno je važno održati kontakt očima. Kao što je to u interpersonalnoj komunikaciji, pogled oči u oči je iznimno važan.


Pobrinite se da tijekom intervjua gledate osobu s kojom razgovarate u oči, pogotovo dok se osoba obraća vama. Ako vam je vaša slika distrakcija, preporučujemo da ju prekrijete post-stick papirićem, kako biste smanjili mogućnost distrakcije na samom ekranu.


Savjetujemo da koristite računalno, umjesto mobilnog uređaja, jednostavno ostavlja profesionalniji dojam.


Predlažemo da računalno postavite na poviše (primjerice, na nekoliko knjiga), kako bi tijekom razgovora bili u razini sa sugovornikom. U suprotnom ćete gledati prema dolje, što nije prirodna pozicija prilikom razgovora.


U ovoj situaciji "stojite" nad osobom s kojom razgovarate, što podsvjesno šalje poruku da "dominirate" nad osobom koja provodi intervju, a to ne želite, želite biti jednaki.



Izradite šalabahter


Ovo je, u biti, iznimna prednost online intervjua. Za razliku od intervjua uživo, u online intervjuu, centar je pozornosti na onome što se događa na kameri, međutim, ono iza kamere ostaje skriveno - iskoristite to.


Ako ste već ranije bili na intervjuu za bilo kakav posao, već imate određene ideje o tome što bi vas netko osoba koja održava intervju mogla pitati. Preporučujemo da prije početka intervjua zapišete određene stvari koje svakako ne smijete zaboraviti spomenuti.


Istaknite stvari koje smatrate da su iznimno relevantne i zapišite ih, no da rečenice nisu dulje od četiri do šest riječi - ne želite ostaviti dojam kao da čitate. Ako ste više vizualan tip, možete iste i nacrtati ili isprintati u obliku sličica, kako ne biste zaboravili spomenuti upravo ono najvažnije.


Postavite ove sličice ili kartice s tekstom na mjesto gdje su vama vidljive, a kameri skrivene te kad dođe određeno pitanje za koje znate da se odgovor krije na papiriću, diskretno pogledajte što ste zapisali, kako biste se predstavili u potpunom, što boljem svjetlu.


Ponekad zbog osjećaja uzbuđenosti ili treme, ljudi na intervjuu za posao jednostavno ispuste reći iznimno relevantne stvari, a koje bi mogle biti od presudne važnosti.


Životopis/CV i motivacijsko pismo


Ovo je nepisano pravilo svakog intervjua - uvijek imajte ispisanu verziju životopisa i motivacijskog pisma kojeg ste poslali kao dio prijave za određeni posao.


U tradicionalnoj praksi, možete ponijeti i nekoliko ispisanih komada iste verzije, kako biste osobi s kojom razgovarate možda uručile verziju, ako ju već nisu sami ispisali.


U online razgovoru možete ove dokumente imati otvorene i na svojem ekranu, ali je puno bolje iste imati ispred sebe u fizičkom obliku, u slučaju da osoba koja vas intervjuira postavi upravo pitanje koje direktno proizlazi iz vašeg CV-a ili motivacijskog pisma.


Kad imate sve potrebne dokumente, indirektno pokazujete svojem potencijalnom poslodavcu da ste organizirani, da se znate pripremiti za sastanak, ali i smanjujete mogućnost da jednostavno u trenutku ne znate na što se osoba koja vas intervjuira referira jer ste CV pisali prije nekog duljeg vremena.


Svakako, uvijek imajte sa sobom barem jednu verziju, kako biste bili spremni na svako pitanje.


S obzirom na to da uistinu dosta tvrtki barem jedan dio recruitinga provodi online, važno je da ste na ovu verziju spremniji nego ikada.


U komunikaciji online, odnosno putem alata video-komunikacije, važna je dobra priprema pa vrijede pravila kao i za svaki drugi online meeting.


Budite samouvjereni i predstavite si online intervju, kao bilo kakav intervju uživo na kojem ste već bili te se sukladno tome i ponašajte. Ako nešto ne biste željeli učiniti na tradicionalnom intervjuu, ne činite to ni na onom virtualnom.


Nadamo se da smo vam pomogli u pripremi za online intervju i da ćete baš vi dobiti posao za koji ste se prijavili, koristeći ove jednostavne svijete za bolji i efikasniji intervju. Pišite nam što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)



Izvor fotografija: Google

bottom of page