top of page

#NovePrilike S01E06 | Photomath, gdje matematika nije bauk!


U današnjoj vam epizodi serijala #NovePrilike predstavljamo Krešimira Vučića, čovjeka čiji dan počinje i završava matematikom!


Ovaj zaljubljenik u matematiku svaku svoju ideju vidi upravo kroz matematičke koncepte.


Da će matematiku studirati, kaže, znao je još u osnovnoškolskim danima te napominje kako nije postojala druga opcija, osim matematike.


Ovaj mladić, rodom iz Čitluka, sreću već cijelo desetljeće gradi u Zagrebu, a danas nam će nam za #NovePrilike reći nešto više o aplikaciji Photomath.


Ova aplikacija pomaže u učenju i podučavanju, ali i usvajanju i vježbanju matematike na različitim razinama složenosti.


Uz Krešimira, saznajte kako matematika ne mora biti bauk, već može biti motivacija!




Čime se još baviš, osim podučavanjem?


Osim klasičnog podučavanja matematike, radim na razvoju svojeg centra Mathfinity za koji želim da ide u smjeru ranog otkrivanja nadarenih učenika u području matematike.


Kada kažem ranog otkrivanja pri tome mislim još u predškolskoj dobi. Također, zaposlen sam u Photomathu, na mjestu kreatora animacija.


Ono što me privuklo Photomathu, bio je način na koji je sastavljen oglas za posao. U oglasu se baziraju na zaposlenika i nude mu priliku za osobni razvoj. Selekcijski me postupak oduševio na svim razinama toliko da me na kraju i nisu odabrali, bio bih sretan jer sam sudjelovao u tome. To nije bio klasični selekcijski postupak, već je više izgledalo kao stručno usavršavanje. Na kraju sam odabran i presretan sam zbog toga!



Spomenuo si Photomath. Možeš li nam reći nešto više o Photomathu?


Photomath je hrvatska EdTech tvrtka i tvorac istoimene aplikacije.


Aplikacija koristi računalni vid i strojno učenje kako bi prepoznala, trenutno riješila te postepeno objasnila postupak kojim se dolazi do rješenja matematičkog zadatka.


Sama je aplikacija vrlo jednostavna za korištenje, a trenutno rješava matematičke zadatke u rasponu od osnovnih aritmetičkih pa sve do složenijih zadataka diferencijalnog i integralnog računa.



Koriste li učenici Photomath i, ako ne koriste, na koji način bi ga mogli koristiti?


Photomath je jedna od najpopularnijih aplikacija u edukacijskoj kategoriji na Apple i Google trgovinama.


Postoji od 2014. godine i od tada je imala preko 220 milijuna preuzimanja diljem svijeta.


Od početka pandemije aplikacija rješava po dvije milijarde matematičkih zadataka mjesečno, a 80% korisnika su učenici. Uz njih, često ju koriste i roditelji koji pomažu svojoj djeci sa zadaćom, ali i učitelji kao pomoć tijekom nastave.


Načini na koje se može koristiti su mnogobrojni, od provjeravanja točnosti riješenih zadataka pa sve do učenja složenijih matematičkih koncepata. Svrha je ove aplikacije ponuditi trenutačnu podršku svojim korisnicima tijekom učenja matematike, neovisno o tome gdje se oni nalazili. Kako bi takvo što bilo moguće, prilagođavamo i metodologiju rješavanja zadataka, s obzirom na to da se matematika ne podučava jednako svugdje u svijetu.


U vrijeme pandemije i online nastave, korištenje aplikacije znatno se povećalo, u nekim državama i preko 100%.





Na koji bi se način Photomath mogao koristiti u učenju i poučavanju matematike

u školi?


Koliko god bi mi voljeli da to nije tako, nažalost nisu svi učenici na istoj razini matematičkog znanja.


Mnogi učenici nisu usvojili prijašnja znanja koja su potrebna za usvajanje novih i kompleksnih područja i kada dođu do naprednog gradiva, javljaju se velike poteškoće. Mi se kao profesori trudimo učenicima pojasniti što je više moguće, no to ponekad jednostavno nije dovoljno.


Photomath je podrška koja pomaže premostiti taj jaz. Naime, u Photomathu težimo tome da aplikacija objašnjava postupak onako kako bi određeni postupak pojasnili i nastavnici.


Učenicima mnogo pomaže i osjećaj da imaju podršku tijekom rješavanja zadataka te samim time imaju veće samopouzdanje i volju za učenjem, a jednom kada usvoje temeljno znanje, lakše kreću dalje.



Imaš li „u rukavu“ još neke alate koji bi se mogli implementirati u učenju i

poučavanju konkretno matematike, što bi preporučio kolegama?


Danas na internetu možemo pronaći gotovo sve što nam treba pa tako i razne digitalne alate koji mogu pomoći u poučavanju matematike.


Uz Photomath, preporučio bih besplatni program GeoGebra koji je program dinamične geometrije u kojemu se možete baviti od osnovnih konstrukcija da stvaranja virtualnih učionica za učenike.


Također, napomenuo bih da je GeoGebra toliko poznata da su si kolege diljem svijeta pa i u Hrvatskoj dali toliko truda da već imate pregršt gotovih radnih bilježnica za učenje koje oni nesebično dijele.



Kada je krenula nastava na daljinu, bile su upitne i pripreme za državnu

maturu, tada je krenuo Mathfinity, možeš li nam reći nešto više o tome?


Kada smo prošle godine prvi put otišli na online nastavu, svi smo mislili da ćemo biti u školskim klupama za koji tjedan, ali kako znamo to se nije dogodilo.


Svi smo bili zatvoreni u svojim stanovima i kućama, a ja sam imao razred maturanata koji su stalno pitali što će biti s Državnom maturom. Imao sam potrebu pomoći im i organizirati online pripreme, ali ne samo za svoj razred nego za sve maturante svoje škole. Tada mi je sinula ideja da te pripreme budu dostupne svim maturantima u Hrvatskoj i tako je krenuo Mathfinity.


Kada sam imao prvo predavanje preko Instagram live-a, sudjelovalo je oko 2000 maturanata. Kada sam vidio tu brojku bio sam oduševljen i shvatio da je to nešto veliko.


Osim maturanata iz Hrvatske dobio sam poruke zahvale i od maturanata iz susjednih država. Želio bih još napomenuti činjenicu koja me oduševila, a to je da su mi se javljali maturanti da su ih na mene uputili njihovi profesori matematike koji su čuli za moje pripreme te i sami osobno nudili pomoć u izradi materijala i zahvaljivali se.



Kako znamo, nastava stalno varira između nastave na daljinu i nastave uživo,

koje alate koristiš tijekom provođenja nastave na daljinu?


Kako ove godine imam razred maturanta koji većinom nisu bili na online nastavi nego u školi, online nastavu za niže razrede sam uglavnom održavao u realnom vremenu iz škole.


Uglavnom sam koristio Zoom te bih postavio laptop ispred ploče i predavanja držao na ploči, a oni su bili ispred mene na kamerama te slušali, zapisivali i pitali.


Osim Zomma, koristim i platformu Teams, gdje imam virtualnu učionicu sa svakim razredom i tamo stavljam sve materijale, odgovaram na njihova pitanja i gdje mi šalju svoje zadaće.





Vratimo se malo na Mathfinity, u kojem smjeru planiraš sam razvoj centra?


Što se tiče centa Mathfinity, glavna je ideja vodilja odmaknuti se od klasičnih poduka te razvijati centar u smjeru rada s nadarenim učenicima.


Idem u smjeru izrade materijala i uputa koji će biti dostupni na web stranici tako da npr. roditelji ili učitelji koji smatraju da „imaju posla“ s nadarenim djetetom mogu sami provesti testiranje učenika i uz detaljne upute vidjeti je li dijete nadareno za matematiku.


Hoće li poslije to dijete dovesti meni u centar ili ga negdje drugo razvijati u matematičkom smjeru, nije mi toliko bitno, koliko to da se takva djeca detektiraju rano i omogući im se učenje matematike na razini višoj nego što im dopušta današnji školski sustav.



Za kraj, što te motivira u svakodnevnom životu i radu?


Najveća su mi motivacija u radu učenici i njihovi rezultati na državnim i međunarodnim razinama. Njihove poruke zahvale i poruke njihovih roditelja.


Nedavno mi je učenik rekao: „Profesore, ja volim matematiku zbog Vas!“ To je ono što me gura naprijed! Naravno, tu su i bliski ljudi koji me okružuju te moja obitelj koji su svakodnevna podrška te im hvala na tome.



Izvori fotografija: Privatna arhiva, Instagram



 


Marko Banjavčić | #NovePrilike​​​ S1E5


Predstavljamo serijal #NovePrilike​​​ u kojem stručnjaci iz raznih sfera poslovanja pričaju u svojim iskustvima u doba pandemije. Kako su adaptirali svoje poslovanje, s kakvim izazovima su se susreli, koji su im omiljeni alati za rad od kuće i što ih motivira?



bottom of page