top of page

Jeste li i vi e-Građani?

Trebate rodni list, ispis radnog staža, potvrdu o nekažnjavanju? Nemate vremena obilaziti urede u kojima možete prikupiti navedenu dokumentaciju? Za vas je tu e-Građanin!

U Hrvatskoj već dugi niz godina funkcionira sustav e-Građani, putem kojeg je moguće većinu administrativnih poslova iz privatne, ali i poslovne domene obaviti online. Preko 750 tisuća ljudi u Hrvatskoj koristi ovaj sustav! Pridruži se i ti!


Što je sustav e-Građani?



Neke od usluga koje možete obaviti korištenje ovog sustava su:

  • zatražiti elektroničke izvode iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili knjige državljana;

  • zatražiti elektroničke zapise uvjerenja o prebivalištu, boravištu te vlasništvu cestovnih vozila;

  • predati zahtjev za izradu putovnice, vozačke dozvole;

  • obaviti prijavu/upis rođenja djeteta u maticu rođenih, evidenciju državljanstva, prijaviti prebivalište novorođenog djeteta, regulirati zdravstveni status novorođenog djeteta;

  • naručiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja;

  • zatražiti elektroničku radnu knjižicu;

  • provjeriti svoju poreznu knjigovodstvenu karticu, JOPPD, pregledati ukupne primitke, obračunate doprinose i poreze po pojedinim isplatiteljima;

  • zatražiti elektronički izvadak vlasničkog lista, kopiju katastarskog plana, prijepis/izvod iz posjedovnog lista, izvadak iz Baze zemljišnih podataka;

  • pregledati ukupne primitke, obračunate doprinose i poreze po pojedinim isplatiteljima;

  • provjeriti svoje podatke u OIB sustavu;

  • sudjelovati u procesima savjetovanja sa zainteresiranom javnošću;

  • pribaviti e-potvrdu koja pokazuje da se protiv korisnika ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti.

Najbolja je to što sustav e-Građani možete koristiti iz udobnosti svojega doma te ne morate gubiti dodatno vrijeme kako biste odlazili u više ureda tražeći izdavanje različitih dokumenata, izvadaka ili pak izvršavali prijave i/ili odjave.



Kako postati korisnik sustava e-Građani?


Postoji više načina putem kojih se moguće prijaviti u sustav, a koji se razlikuju po razini sigurnosti. Naime, razina sigurnosti se odnosi na to koliko ćete različitih usluga moći koristiti unutar samog sustava.


Trenutačno postoje 4 razine sigurnosti, a koje su vezane uz razinu vjerodajnice. Vjerodajnica je način prijave u sustav koje izdaje određeno tijelo (MUP, FINA, HZZO...) te se mogu razlikovati u razini sigurnosti.




Razina 1 je najniža razina osiguranja, koja jamči najnižu razinu sigurnosti ili ne jamči nikakvu sigurnost. Vjerodajnice se prihvaćaju bez bilo kakve provjere.


Ako se koristi adresa elektroničke pošte, jedina provjera je ispravnost adrese. Ova razina je odgovarajuća kad su posljedice od lažnog predstavljanja vrlo male ili nikakve.


Prikladna je za usluge koje primjenjuju najmanji skup zaštitnih mjera ili ih ne primjenjuju.



Razina 2 određuje razinu korištenu u uslugama kod kojih su štetne posljedice od lažnog predstavljanja male. Provjeru i potvrđivanje identiteta te izdavanje vjerodajnice mora obavljati tijelo koje ima odgovarajući ugovor s mjerodavnim državnim tijelom.


Na ovoj razini se u postupku provjere i potvrđivanje identiteta ne zahtijeva fizička prisutnost podnositelja zahtjeva za izdavanje vjerodajnice.



Razina 3 određuje razinu korištenu u uslugama kod kojih su štetne posljedice od lažnog predstavljanja znatne.


Provjera i potvrđivanje identiteta obavlja se metodama koje nedvosmisleno i s visokom sigurnošću identificiraju podnositelja zahtjeva za izdavanje vjerodajnice. Izdavatelje vjerodajnica nadzire, odnosno akreditira mjerodavno državno tijelo.



Razina 4 je najviša razina osiguranja koju koriste usluge kod kojih bi lažno predstavljanje imalo visoke štetne posljedice.


Postupak registracije zahtjeva barem jednu provjeru i potvrđivanje identiteta uz fizičku prisutnost podnositelja zahtjeva (npr. prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje vjerodajnice ili prilikom njenog preuzimanja).


Alternativno, u slučaju on-line zahtjeva, identitet podnositelja zahtjeva se može ustanoviti korištenjem kvalificiranog e-potpisa.



Detaljnije o opisima svake razine, kao i načinima dodjeljivanja razine sigurnosti za pojedinu vjerodajnicu, možete pročitati ovdje.


Koje sve usluge možete koristiti putem sustava e-Građani?


Neke od usluga smo već naveli ranije, međutim, ovako taksonomski navedene baš i ne dolaze do izražaja. Kad se uključite u sustav te se prijavite u vaš račun, možete odabirati različite kategorije za različite usluge.


Usluge su u kontekstu sustava kategorizirane kako bi olakšale korištenje sustavom. Jednom kad odaberete određenu kategoriju, sustav vas automatski preusmjerava na daljnje korake koje je potrebno odraditi kako bi se ostvarili vaši zahtjevi.



Prikazane su samo neke od usluga koje je moguće koristiti u sustavu e-Građani, naravno, ovisno o vjerodajnici koju posjedujete.


Uistinu preporučujemo da se što prije uključite u korištenje ovog sustava, jer vam korištenje ovog sustava prvenstveno štedi vrijeme.


Zamislite da jutro provedete uz kavicu i knjigu te preuzmete dokumente koji vam trebaju za prijavu za posao u roku od 5 minuta. Nama se ovo čini puno boljom opcijom, negoli obilaziti urede cijelo jutro, da biste podigli tri dokumenta.


Pišite nam na stranici, Facebooku ili Instagramu. Koristite li već sustav e-Građani? Kakva su vaša iskustva s ovim sustavom? Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali baš o tome. Do čitanja! :)




Izvori fotografija: Google, e-Građani

bottom of page