top of page

5 savjeta kako ostati motivirani za rad nakon praznika!

Nakon kraće pauze, slijedi povratak u urede, one van kuće i one u kući. Otvaramo računala, pregledavamo sastanke, ali nam se ne da. Bilo je tako lijepo tijekom praznika. Kako se motivirati za rad nakon sunčanih praznika?



Bez obzira radite li od kuće ili iz ureda, ovi će vam savjeti pomoći da prebrodite ovo prijelazno razdoblje u kojem se vraćamo u rutinu iz koje smo vrlo jednostavno izašli i prilagodili se na nešto lakše i primamljivije.


Pripremite svoj osobni život


Nakon što ste jedan kraći period bili slobodni više negoli inače i imali svo vrijeme ovoga svijeta, kako za socijalne kontakte, tako i za druge stvari koje spadaju u domenu privatnog života, sad je vrijeme za promjenu.


Pripremite se na rad od kuće na način da ćete prethodno pospremiti stan, oprati veš, odnosno, učiniti sve potrebne kućanske poslove, kako biste mogli na miru raditi.



Obavijestite prijatelje koji možda ne rade, da vi krećete s radom, na ovaj način smanjujete primamljive pozive na kavu tijekom radnog vremena.


Ako imate ukućane, a pogotovo djecu koja su još uvijek na praznicima, objasnite im kako vi krećete s poslom i kako morate raditi kao i prije praznika. Ranije smo pisali o aktivnostima koje možete raditi s djecom, sukladno razvojnim fazama djeteta, a kako biste vi odradili posao i dijete se zabavilo.



Krenite polako, ali sigurno


Prilikom povratka na posao, organizirajte se na način da na listi zadataka odredite kako će prvi zadatci biti neki manji, jednostavniji zadatci. Bilo bi dobro da se radi o zadatcima za koje ste sigurni kako ćete ih odraditi uspješno.



Na ovaj način ćete osjećati manji pritisak povratka na posao, s obzirom na to da ćete rješavati zadatke postupno - od lakših prema težima. Također, sam uspjeh prilikom obavljanja zadatka dat će vam dodatnu motivaciju za nastavak dalje.


Odmaknite se od potencijalnih distrakcija


Dosta privatnih situacija u kontekstu rada može predstavljati distrakciju, dok tijekom praznika o njima uopće ne razmišljamo na taj način, već ih doživljavamo kao dio svakodnevnice.


Primjerice, tijekom praznika ste uživali u Netflixu i YouTubeu, a sve su vaše društvene mreže ponovno aktivne i obavijesti 'iskaču' po ekranu na sve strane. Sve ovo može predstavljati veliku distrakciju pogotovo u prvim danima nakon praznika.



Radije biste gledali novu epizodu serije, negoli radili pripremu projekta. Žalim. Morate se polako, ali sigurno vratiti u radni 'mindset' i prihvatiti se rješavanja zadataka s vaše 'to do' liste.


'Tampon-dan'


Praznike, odnosno slobodno vrijeme svi volimo iskoristiti do krajnjih granica. Međutim, krenite s pripremama za posao dan ranije.


Ovisno o prirodi vašeg posla, pripremite si i organizirajte prvi dan nakon praznika koliko god možete. Na ovaj način ćete unaprijed znati što i kako učiniti kad ujutro krenete s radom.



K tome, tijekom 'tampon-dana' možete odraditi i kućanske poslove te pripremiti aktivnosti za djecu, kako bi vaš prvi radni dan prošao bez dodatnih distrakcija i potencijalnih neočekivanih situacija.


Osim što se organizirate i planirate aktivnosti za svoj prvi radni dan, na ovaj se način psihički pripremate ka povratku u radnu rutinu, a istovremeno organizirate svoj privatni život.


Politika praznog inboxa


Bez obzira na savjet 'krenite polako, ali sigurno', email, odnosno inbox je ono što ćete morati odraditi prvo, kako biste se uopće i mogli planirati.


S obzirom na to da su rijetki oni koji tijekom praznika provjeravaju inbox i odgovaraju na mailove, što je sasvim u redu, ipak je to vaše slobodno vrijeme.


Tijekom 'tampon-dana', prije negoli krenete s organizacijom sutrašnjeg dana, preletite kroz inbox i pogledajte očekuje li vas nešto iznimno važno. Iz inboxa izvucite one mailove čije bi odgovaranje samo po sebi moglo predstavljati samostalan zadatak za sutrašnji dan i uvrstite ih na 'to-do' listu.


Tijekom prvog radnog dana možete, s obzirom na to da ste krucijalne mailove odredili kao zadatke 'to-do' liste, ostale mailove provjeriti odmah nakon uspješno završenog lakšeg zadatka kojeg ste si zadali.




Nadamo se da će vam povratak na posao proći bezbolno i opušteno! Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)



Izvori fotografija: Unsplash

bottom of page