top of page

Kamo s djecom tijekom radnog vremena?

Djecu je potrebno zainteresirati dodatnim aktivnostima kako bismo vrijeme koje posvećujemo poslu zapravo učinkovito iskoristili. Ovisi, naravno, o razvojnoj dobi djeteta, koje aktivnosti su dovoljno zanimljive da djetetu obuzmu pažnju, a da vi istovremeno odradite radne zadatke koje ste isplanirali bez dodatnih ometanja.



Ako vi i partner ili partnerica zajedno radite od kuće, najbolje bi bilo podijeliti vrijeme tako da se vrijeme koje koristiti za posao ne preklapa. Ova je opcija idealna - vi obavite jedan dio posla, dok vaš partner ili partnerica provodi vrijeme s djetetom te se kasnije zamijenite.


Vođeni izrekom “organizacija je pola posla”, ovdje je to doslovno primjenjivo. U ovom slučaju ćete imati vremena obaviti predviđene radne zadatke, a vašem djetetu neće biti uskraćena pažnja i potreba za sudjelovanjem, interakcijom i igrom. Međutim, ako vaš partner ili partnerica ne radi od kuće, već ste sami s djetetom, morat ćete se bolje potruditi kako biste izdvojili vrijeme za sebe i istovremeno zadovoljili potrebe djeteta.


Djeca od 0 do 2 godine


Djeca od 0 do 2 godine nalaze se u razvojnoj fazi u kojoj svoju okolinu otkrivaju slučajno putem dodira i koristeći se refleksima, a što se kasnije automatizira. U ovoj fazi, primjerice, djetetu kao zanimacija mogu poslužiti igračke različitih oblika, veličina i boja - one koje proizvode šumove i zvukove, ali i različiti drugi predmeti slične naravi.


U ovoj fazi omogućite djetetu prostor u kojem se može bezopasno i sigurno kretati te u prostor postavite igračke koje su različite, a neke od njih proizvode i zvukove. Nemojte odmah staviti sve igračke i predmete, već postupno dodajete nove, na taj će način dijete uvijek imati novi predmet interesa.



Djeca od 2 do 7 godina


Djeca od 2 do 7 godina nalaze se u fazi u kojoj se razvija govor kao i sposobnost poimanja. Ovo je razdoblje predškole, u kojem su naši mališani razigrani i imaju potrebu istraživati svijet oko sebe igrom i dodatnim pitanjima.


U ovoj razvojnoj fazi djeci su zanimljive lutke i/ili figurice. Djeca iznimno vole lutke i emotivno se vežu uz njih. Lutka u ruci predškolskog djeteta omogućit će djetetu da kreira svoj svijet. Lutka djetetu služi za hvatanje, igranje, a kasnije i kao pomoć pri razvoju govora.


Kod starije djece ove razvojne dobi, dijete želi da lutka progovori, lutki daje imena te s njom razgovara te tako razvija i svoj govor. Najvažnije je, u oba slučaja, prilagoditi se interesima djeteta i pratiti interese djeteta.


Primjerice, ako dijete pokazuje želju i volju za igranjem sa životinjama, to vrlo jednostavno možemo iskoristiti u svoju korist. U kutiju za cipele možemo staviti kamenčiće i zelenilo te djetetu nabaviti figurice životinja. Dijete će se zaigrati u svojem svijetu sa svojim životinjama na dulji vremenski period, a vama će ostati vremena za obaviti predviđene radne zadatke. Jedino aktivnošću koja proizlazi iz praćenja interesa djeteta, dijete će ostati zainteresirano dulji vremenski period.


Djeca od 7 do 11 godina


Djeca od 7 do 11 godina se nalaze u razvojnoj fazi u kojoj je govor relativno formiran, percipiraju stvarnost u kojoj se nalaze, međutim, još uvijek ne razmišljaju na način koji je sličan načinu razmišljanja odrasle osobe.


U ovoj razvojnoj fazi, dijete polazi u školu i djetetov se svijet uvelike mijenja. Početni dio ove faze, u kojoj dijete upoznaje školu kao instituciju, upoznaje novi društveni krug te različita pravila koja treba poštivati, na djecu mogu utjecati na različite načine, od toga da je dijete previše oduševljeno promjenom do toga da djetetu promjena predstavlja izniman problem.


U početnom dijelu ove faze iznimno je važno biti uključen u suradnju sa školom i stručnjacima u školi, kako bi se potrebe djeteta zadovoljile na razini na kojoj bi uistinu trebale biti zadovoljene.



Što učiniti kada se škola zatvori i prijeđe na online varijantu, odnosno nastavu na daljinu, a vi istovremeno radite od kuće?


Razvijati samostalnost u radu je ključni čimbenik koji će vam pomoći. S ovim treba krenuti ranije, krajem predškolske faze, davanjem djetetu jednostavnih zadataka - neka pospremi svoje igračke, počisti prostor za igranje, u pratnji odrasle osobe prošeće kućnog ljubimca. Međutim, sve ove radnje je potrebno ponavljati više puta, kako bi one postale automatizirane, odnosno, kako bi dijete postalo svjesno da nakon igranja samo mora pospremiti igračke.


Kad postignete razinu na kojoj ono samoinicijativno kreće s obavljanjem nekih od naučenih radnji, znajte da ste na dobrom putu. Kasnije zadatke širite i oni postaju sve kompleksniji. Tako, kad dođe vrijeme da dijete samostalno prati i rješava svoju zadaću, vaša će uključenost u djetetove zadatke biti minimalna.


Međutim, ako ste ovaj dio propustili, vjerojatno će dijete očekivati pomoć prilikom obavljanja svojih aktivnosti od odrasle osobe. Tu nastupa vaša odlučnost u kojoj primjenjujete metodu pokušaja i pogrešaka kod djeteta.


Djetetu predstavite školu kao posao, tako da kako vi morate obavljati svoj posao, tako i ono mora obavljati svoj posao. Možete napraviti "obiteljsko poduzeće" u kojem ćete se igrati s djetetom kako ste vi dio zajedničkog poduzeća te kako svatko od vas obavlja iznimno važnu ulogu. Tu je važno postaviti naglasak kako je vaš posao jednako važan kao i djetetova škola, ni manje, a ni više važan - jednako važan. Možete organizirati ‘sastanke’ svakih sat vremena u kojima ćete djetetu na zanimljiv način ispričati čime ste se vi bavili proteklog sata i tražiti od njega isto. Tako pratite ostvarivanje zadataka koje dijete treba obaviti.


Još je jedan savjet iznimno važan - korištenje tehnologije. Naime, svjesni smo kako su djeca danas dosta dobro upućena u tehnologiju. Ukoliko dijete u slobodno vrijeme samostalno pretražuje YouTube ili igra računalne igrice, utoliko budite sigurni da dijete uz malo vaše pomoći može poslati mail, uključiti se na Zoom meeting ili samostalno kontaktirati učitelja/učiteljicu, ako za to postoji potreba i mogućnost.


Zabranjivanjem i postavljanjem restrikcija, djetetu razvijate dodatan interes upravo za time što mu je ‘zabranjeno’. Na djecu treba gledati kao na izvor potencijala koji se, uz malo pozitivne roditeljske pomoći može pozitivno, brzo i kvalitetno razviti tako da odnos roditelja i djeteta postane plodno tlo za učenje u obje domene komunikacije.



Što činiti kad dijete obavi sve obveze, a vi imate još svojih radnih zadataka?



Djeca cijene uključenost u njihove aktivnosti - prividno sudjelovanje u njihovim aktivnostima za dijete će značiti da je to čime se oni bave i za što pokazuju interes važno. Zadajte im zadatak, primjerice, pročitajte djetetu priču, ali ne do kraja, zadajte djetetu zadatak da smisli završetak priče i to nacrta u svojem radnom kutku.


Ako niste tip za čitanje, djetetu možete upaliti i crtani film, međutim, neka to bude aktivno gledanje, odnosno gledanje sa zadatcima. Primjerice, neka u crtanom filmu prati razvoj jednog lika - na kraju porazgovarajte s djetetom o tome što se događalo u crtanom filmu, pogotovo s likom na koji ste postavili fokus.


Na ovaj način imate dijelove vremena u kojima obavljate svoj posao, a također ste uključeni u komunikaciju s djetetom. Feedback, odnosno povratna informacija je djetetu iznimno važna jer će o njoj ovisiti i eventualno ponavljanje neke radnje, odnosno odbacivanje te radnje.


Ako dijete želi otići, primjerice, na igralište i igrati se loptom, a vi u tom trenutku trebate raditi. U ovakvim je situacijama važno djetetu obećati točno kada ćete otići s njim na igralište i što ćete tamo raditi, a još je važnije to obećanje kasnije i ispuniti, a u međuvremenu je potrebno pronaći zamjensku aktivnost kojom ćete okupirati djetetovu pažnju.



Komunikacija, uključenost i praćenje interesa djeteta vaš su ključ uspjeha u odgoju tijekom obavljanja rada od kuće. S obzirom na to da trebate mir za obavljanje svojih poslovnih zadataka, iznimno je važno slobodno vrijeme aktivno provoditi s djetetom, kako bi ono osjetilo vašu uključenost i volju za druženjem, dok istovremeno zadovoljavate i djetetovu potrebu za pažnjom.


Najlakše je djetetu dati u ruke tablet i prepustiti ga bespućima interneta, međutim, tad ograničavate kreativni razvoj djeteta, a koji je iznimno važan za razvoj djeteta u kognitivnom, socijalnom i emocionalnom smislu.


Ne zaboravite - djeca nisu nesposobna zato što su mala, ona su itekako sposobna, a što više interesa za njihov razvoj pokazujemo, lakše ćemo graditi povjerenje, otvorenu komunikaciju i obostranu uključenost u kompleksan proces odgoja.


Nadamo se da su vam ove ideje i savjeti dali dodatne smjernice za uključenost u odgoj, kao i pronalaženje ravnoteže između poslovnog i privatnog života u radu od kuće. Imate svoje prijedloge? Pišite nam baš ono što vama izaziva problem, kako bismo u budućnosti pisali baš o tome! Do čitanja! :)




Izvor fotografija: Unsplash

bottom of page