top of page

Četiri mogućnosti na Gmailu koje trebate koristiti

Gmail je generalno vrlo jednostavan za korištenje, vjerojatno ga iz tog razloga većina ljudi i koristi. Naime, tijekom 2020. godine, 43% svjetskog prometa mailom se odvijalo upravo putem Gmaila.



Danas vam predstavljamo četiri mogućnosti koje Gmail nudi, a o kojima možda niste razmišljali.


Uz Gmail možete slati povjerljive poruke, koristiti kratice za produktivnije upravljanje mailom, kreirati predloške mailova, ali i otići na godišnji bez opterećenja.



Povjerljive poruke




Gmail nudi opciju uključivanja opcije povjerljivog načina rada. Pomoću ikonice lokota sa satom, možete uključiti, odnosno isključiti ovu opciju. Ako opciju uključite Gmail vam nudi mogućnost u kojem vremenskom periodu u kojem ističe trajanje poruke.


Također, kao dodatan vid zaštite, možete podesiti i kod za otvaranje poruke, a kojeg Google automatski generira i šalje SMS-om.


Kratice za mail


Ranije smo već više puta spominjali različite kratice, kako one za uređivanje teksta, tako i one za općenito korištenje računala. Međutim, ono što možda niste znali je to da i Gmail ima određene kratice koje možete koristiti kako biste produktivnije koristili mail.



Popis svih kratica koje možete koristiti za produktivnije upravljanje vašim Gmail računom možete dobiti ako u bilo kojem od prozora na Gmailu koristite kraticu Shift + ?.



Kratice koje su prikazane u prvoj fotografiji su automatske i one se mogu koristiti bez dodatnih postavljanja, dok je za ove koje su prikazane na drugoj fotografiji potrebno omogućiti korištenje.



Korištenje možete omogućiti tako što ćete odabrati prečac za otvaranje kratica koristeći već spomenuti Shift + ?, scrollati dok se ne pojavi opcija drugih prečaca kao što je to prikazano na fotografiji i jednostavno ćete kliknuti na omogući.


Predlošci poruka


Imate li često mailove na koje možete odgovoriti gotovo identično? Onda je ova opcija za vas! Naime, Gmail nudi opciju kreiranja predložaka, a koje onda samo pošaljete kao mail.



Kako biste postavili predložak, otići ćete u postavke te u opciju napredne postavke. U naprednim postavka ćete omogućiti korištenje predloška. Kad omogućite i spremite promjene, otvorite novu poruku u koju ćete upisati tekst i spremiti ga kao predložak.


Što se pak potpisa u mailu tiče, on će ostati kao dio predloška, tako da se ne morate brinuti ni oko toga, već Gmail vodi brigu umjesto vas.



Godišnji odmor i mail


Većina nas vjerojatno mail provjerava i tijekom godišnjeg odmora. Međutim, nije nekad na odmet ostaviti sve po strani i prepustiti se uživanju. No mail vam ometa odmor?


Nema problema, Gmail nudi opciju automatskih poruka koju možete postaviti kao odgovor za vrijeme koje ne provodite u uredu, odnosno, koje provodite na odmoru.



U postavkama na kraju postoji dio za postavljanje automatskog odgovora za vrijeme odsutnosti. Možete postaviti vremenski period u kojem će se automatski slati poruka sadržaja kojeg ste prethodno postavili.


Također, uvijek možete koristiti i opciju Boomerang, pomoću koje možete zakazivati mailove te na ovaj način bolje i produktivnije organizirati svoje vrijeme, posebice tijekom godišnjeg odmora.



Koristite li neku od ovih postavki? Koristite li kratice za upravljanje mailom? Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)



Izvori fotografija: Gmail, Unsplash


 


#NovePrilike S01E07 | Znatiželja uvijek vodi prema učenju i osobnom razvoju


Predstavljamo serijal #NovePrilike​​​ u kojem stručnjaci iz raznih sfera poslovanja pričaju u svojim iskustvima u doba pandemije. Kako su adaptirali svoje poslovanje, s kakvim izazovima su se susreli, koji su im omiljeni alati za rad od kuće i što ih motivira.




bottom of page