top of page

Kako najbolje osloboditi prostor na Gmailu?

Googleova pošta, poznatija kao Gmail, dolazi s 15GB slobodnog prostora. Međutim, taj prostor obuhvaća, osim Gmaila, dokumente s Google Drivea i Google Fotografije. Ukoliko većinu svojih dokumenata čuvate u digitalnoj verziji na Driveu ili fotografija postavljate na Google Fotografije, moglo bi doći do ispunjenja ovih 15GB.


Što učiniti kad napunimo kapacitet?


Google nudi opcije kupnje dodatnog prostora i to dvije opcije: 100GB za 139 kn/godišnje i 200GB za 240 kn/godišnje. Međutim, ako dobro organizirate i pravilno koristite svoj prostor, posebice na Gmailu, možete se zadovoljiti i osnovnom, free opcijom.



Možete se koristiti klasičnom opcijom brisanja poruka, međutim, ako se mailom koristite frekventno i ako je mail vaš glavni komunikacijski alat, ova vam metoda može oduzeti previše vremena.


K tome, ne zauzima svaki mail jednaki kapacitet, stoga, brisanjem poruka možda i nećete osloboditi pretjerano puno prostora. Međutim, što ako biste mogli detektirati upravo one poruke koje vam oduzimaju puno prostor?


Izbrišite ono što trebate


Naime, na Gmailu je moguće determinirati baš one poruke koje vam zauzimaju najveći prostorni kapacitet. No svakako je sigurno da ne prelazi 25MB, s obzirom na to da je to najveći mogući kapacitet Gmail poruke. Međutim, možete filtrirati svoje poruke prema veličini!


U traku za pretraživanje na Gmailu upišite: "size:20MB", odnosno "size:brojMB": Broj može biti od 1 do 25, a na ovaj način će vaš Gmail odmah detektirati sve one poruke koje imaju taj broj megabajta.



Dakle, umjesto da brišete mailove koji zauzimaju manji kapacitet, na ovaj način oslobađate više prostora. Primjerice, izbrišete li četiri maila od 25MB, oslobodit ćete 100MB prostora.


Na ovaj način štedite vrijeme koje biste potencijalno potrošili na pretraživanje i šetanje kroz mail, već detektirate one mailove koji vam zauzimaju najviše prostora i među njima odabrati one koji su manje važni i spremni su za delete.


Jeste li već koristili ovaj način organizacije vašeg maila? Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)

Izvori fotografija: Google

bottom of page