top of page

“Čujemo li se?” - Skype, Zoom ili nešto treće?


Sukladno trenutnim društvenim uvjetima, ali i pod utjecaj prelaska sve većeg broja tvrtki na online poslovanje, bilo isključivo ili djelomično, alati koji pomažu vizualnoj komunikaciji, odnosno video-komunikaciji, potrebni su nam više nego ikad.


Predstavljamo vam nekoliko poznatih i manje poznatih opcija putem kojih možete ostvariti video-komunikaciju, bilo u poslovne ili privatne svrhe.



Zoom je iznimno jednostavan za korištenje i komunikaciju. Jedna od omiljenih platformi tijekom protekle godine u različitim industrijama.


Osim samog video-poziva, Zoom omogućuje dijeljenje zaslona, slanje datoteka, chat, ali i izmjenu pozadina u pozivu, kao i filter koji će vas “popraviti” ako niste u beauty fazi.


Najviše korisnika koji istovremeno mogu sudjelovati na Zoom konferenciji u besplatnoj verziji je 100, dok je u verziji koja se plaća, u kontekstu Enterprise paketa, moguće ostvariti konferenciju s maksimalno 500 sudionika.


Google Meet je, kao i Zoom, je iznimno dobro prihvaćen u radu od kuće. Tijekom video-konferencije putem Meeta, na ekranu je moguće prikazati i do 16 ekrana istovremeno. Meet također omogućuje dijeljenje ekrana, ali i stvaranje titlova u realnom vremenu.


Opcijom “turn on captions” Google automatski prepoznaje govor i prebacuje ga u titlove. Korisnici Google računa mogu Google Meet koristiti besplatno s nekim mogućnostima, dok za širu lepezu mogućnosti postoje paketi koji se na tržištu nude.


Ako Google ima svoju verziju, Microsoft ima svoju. Vjerujemo da ste se već susreli s Microsoftovim alatom za video-konferencije, Teamsom.


Ako se inače služite Microsoftovim proizvodima, Teams vam neće biti velika novost, s obzirom na to da je dizajniran kao iskonski Microsoft proizvod. Ako koristite Microsoftovu domenu (tipa neku iz palete Outlooka), Teams možete u razgovor pozvati i do 299 ljudi, međutim, svaki od njih treba posjedovati Microsoftovu domenu.


Na tržištu postoje i različiti Microsoftovi paketi kojih je Microsoft Teams integralni dio. Kao i raniji alati, moguće je ostvarivanje video-konferencije, dijeljenje ekrana, tekstualni chat i slično. Teams je iznimno prihvaćen u školi na daljinu, odnosno u online nastavi.


Osim što služi za video-konferencije, u Teamsu je moguće stvarati grupe, grupirati članove (npr. u razrede), dodjeljivati zadatke za članove, pregledavati iste, kao i poslati feedback.


Skype je dobro poznato, već gotovo tradicionalno prisutan u video-komunikaciji.


Za prijavu na Skype trebate imati Skype ili Microsoftov račun, no na Skype s možete spojiti i putem Facebooka ili broja mobitelna. Upravo ovaj “lakši” način prijave na Skype i izrade svojega računa, stavlja Skype u bolji položaj od njegovog bratića Teamsa.


Na Skypeu je moguće ostvariti video-konferenciju s maksimalno deset sudionika potpuno besplatno za sve korisnike. Tijekom video poziva moguće je, kao i ranije, dijeliti svoj zaslon, slati poruke, kao i dokumente.


Osim besplatne verzije koja je dostupna svima, na tržištu postoje i različiti paketi, kao što je primjerice Skype Business.




Uz ove već dobro poznate suradnike u ostvarivanju video-poziva, u nastavku vam donosimo još neke mogućnosti i opcije koje su vrlo jednostavne za korištenje:



Besplatna opcija uključuje mogućnost konferencije za 100 korisnika u trajanju od 40 minuta.


Uključuje video-pozive, dijeljenje ekrana, kao i tekstualne poruke. Za više korisnika, na tržištu postoje dodatni paketi.



GoToMeeting nudi 14 dana free trial, nakon čega je moguće odabrati neki od premium paketa, kao što su professional, enterprise ili business paket.


Omogućeno je ostvarivanje video-poziva u HD-u, kao i dijeljenje ekrana.



ClickMeeting nudi free trial od 30 dana, nakon čega se može kupiti neki od paketa na tržištu po cijenama od $25 godišnje.


Odličan je za ostvarivanje i održavanje webinara, što znači da je više usredotočen na dijeljenje ekrana i materijala te interakciju sukladno tome, negoli same video-pozive.



UberConference je besplatan za do 10 sudionika, dok se dodatni paket plaća do $15 mjesečno.


Uključuje snimanje poziva, HD audio i video, kao i dijeljenje ekrana.



Webex je besplatan za do 50 sudionika, a cijene se dodatnih paketa kreću od $13,50 mjesečno.


U svojoj besplatnoj verziji, Webex nudi mogućnost konferencije u trajanju od 40 minuta, kao i 1GB prostora na Cloudu.


Ostali paketi (Starter, Plus, Business) dolaze s dodatnim opcijama kao što su veći broj sudionika i neograničeno trajanje.


U nastavku vam preporučujemo da pregledate još neke opcije kao što su: GrassHopper, BlueJeans, GlobalMeet, CyberLink U Meeting, Slack ili Lifesize.




Bez obzira na to koristite li platforme za video-pozive u privatnom ili poslovnom aspektu, nadamo se da smo vam ponudili neke nove ideje i izvore komunikacije. Ovi su alati pristupačni, jednostavni za korištenje i od iznimne pomoći za suradnju s timom u radu od kuće.

Koje vi alate za ostvarivanje video-komunikacije koristite? Pišite nam baš ono što vas zanima, kako bismo u budućnosti pisali upravo o tome. Do čitanja! :)




Izvor fotografija: Google

bottom of page