top of page

Stranica koja nudi preko 70 milijuna besplatnih knjiga!


Onaj tko ne voli čitati nije pronašao pravu knjigu za sebe.J.K. Rowling



Jeste li i vi knjigoljupci? Mi jesmo! Čitanje je jedna od aktivnosti koja razvija različite kompetencije, što direktnim, što indirektnim putem.


Kako nam čitanje pomaže u poslu?


Čitanjem prvenstveno razvijamo se različite jezične kompetencije, kao što je to, primjerice, povećanje leksika ili koncept, odnosno struktura rečenica koje pišemo i/ili izgovaramo. Osim ovih direktni utjecaji čitanja, možda su i važniji oni indirektni, gdje je na prvom mjestu svakako razvoj kreativnosti.



Kreativnost je vještina, ali i sklonost te svakako vrlina. Kreativnost se može opisati kao sposobnost promatranja svijeta na nove načine, pronalaženje skrivenih obrazaca, povezivanje naizgled nepovezanih fenomena te generiranje velikog broja alternativnih rješenja.


Čitanje uistinu može pomoći u razvoju kreativnosti. Sjetite se samo sebe dok čitate. Čitanjem uplovljavamo u novi svijet, istražujemo, očekujemo, zamišljamo, ali i ono najvažnije, predviđamo. Zanima nas što će biti dalje, zar ne? Sve ove radnje mogu utjecati iznimno pozitivno na naš osobni, ali i profesionalni razvoj.


Međutim, da bismo došli do toga da čitanje kod nas uopće razvija kreativnost, potrebno je čitanje konzumirati od samih početaka kontinuirano. Naime, postoje četiri razine razumijevanja značenja pročitanog teksta.


Osnovna razina je doslovno razumijevanje. U doslovnom razumijevanju možemo odrediti glavnu ideju teksta, uočiti detalje koji pobliže opisuju glavnu ideju te uzročno-posljedične veze u tekstu, redoslijed zbivanja te slijeđenje uputa.


Druga je razina interpretativno razumijevanje. Na ovoj razini možemo iznositi zaključke o glavnoj ideji, bez da je ona izravno izrečena, zaključiti koji su to uzročno-posljedični odnosi, bez da su oni eksplicitno iskazani, možemo uočiti detalje koje autor ispušta, ali se oni podrazumijevaju. Također, na ovoj razini možemo uočavati raspoloženje i općenitu atmosferu teksta. utvrditi autorov motiv za pisanje te izvoditi zaključke.


Treća se razina odnosi na kritičko razumijevanje. Ono se može dijeliti u dva aspekta: razumijevanje autora i razumijevanje materijala. Kod kritičkog razumijevanja autora, donosimo zaključke o svrsi pisanja, autorovom stajalištu, načinu i stilu pisanja te kompetencijama autora da uopće piše o temi o kojoj piše. Drugi je aspekt onaj koji se odnosi na sam materijal. Je li ono što čitamo uopće recentno ili je zastarjelo? Možemo zaključivati o pouzdanosti izvoda, kao i prikladnosti teksta. I na koncu, možemo odvajati činjenice od autorovog mišljenja.


Posljednja je razina kreativno razumijevanje. To je ona razina koja nam je potrebna. U kreativnom razumijevanju pročitanog teksta možemo razmatrati određene motive akcija i pretpostavljati posljedice (Zašto se to dogodilo? Što bi bilo da...?), također, možemo jasno vizualizirati pročitano na osnovu teksta, ali i ranijeg znanja i iskustva koje imamo. K tome, tijekom čitanja možemo vrednovati određene postupke, rješavati probleme i predviđati ishode u tekstu.


Upravo nam shvaćanje važnosti čitanja, ali i sam proces čitanja mogu pomoći da na drukčiji način sagledavamo određene ideje i situacije te da razvijamo cijeli niz poželjnih vještina, kao što su to analitičko promišljanje ili rješavanje problema, a što su iznimno poželjne vještine u kontekstu rada.


More knjiga samo za tebe i to potpuno BESPLATNO


Kako se sve polako seli u digitalni oblik, svoj su digitalni oblik dobile i knjige. Svježi miris stranica knjige mijenja scrolling mišem po ekranu. Zato vam danas donosimo pravu poslasticu za sve knjigoljupce!



Na stranici pdfdrive.com možete preuzeti više od 70 000 000 knjiga u .pdf formatu. Točnije, na stranici požete birati među 79 075 098 različitih naslova. Sve su knjige na stranici potpuno besplatne. Knjige možete pretraživati prema kategorijama, ali i jednostavno upisati naziv knjige u traku za pretraživanje.



Na stranici, osim popularne literature, možete preuzeti i veliki broj stručne literature. Također, stranica nudi naslove na više od 50 različitih jezika, što ju čini pristupačnom za korisnike diljem svijeta.


Stranicu možete koristiti bez dodatnog prijavljivanja, no postoji i opcija da se na stranicu prijavite, pretražujete kao premium korisnik ili pak donirate. Ništa od navedenog nije obavezno.


Bez obzira na iznimno laku dostupnost, čak i digitalni entuzijasti će se složiti kako je knjiga u izvornom obliku ipak puno interesantniji medij, s kojim se čitatelj lakše povezuje. Fizičko listanje stranica i upijanje onoga što je napisano, čini određenu simbiozu čitatelja i autora, što je možda teže postići u digitalnom kontekstu.


Volite li više knjige u digitalnom ili tradicionalnom, tiskanom, obliku? Kada i kako čitate? Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)


Izvori fotografija: Unsplash, Google, pdfdrive.com


 


Marko Banjavčić | #NovePrilike​​​ S1E5


Predstavljamo serijal #NovePrilike​​​ u kojem stručnjaci iz raznih sfera poslovanja pričaju u svojim iskustvima u doba pandemije. Kako su adaptirali svoje poslovanje, s kakvim izazovima su se susreli, koji su im omiljeni alati za rad od kuće i što ih motivira?




bottom of page