top of page

Muka po fontu završava ovdje!

Svima koji su se u nekom trenutku svojega života bavili dizajnom, prepoznavanje fonta ili pak planiranje fonta može činiti izniman problem.


Koji font je u pitanju? Kako pronaći odgovarajući font? Odgovara li font proizvodu?


Ovo su samo neka od pitanja koja se mnogima mogu vrtjeti u glavi tijekom odabira fonta prilikom izrade vizuala.


Ranije smo pisali o tome na koji način možete saznati ime bilo kojeg fonta, članak možete provjeriti na poveznici:



Danas vam predstavljamo Wordmark.it besplatnu stranicu putem koje možete provjeriti kako će određena riječ izgledati u bilo kojem fontu kojeg imate na računalu, odnosno bilo kojem Google fontu.



U Google tražilicu upišete naziv stranice i otiđete na stranicu. Stranica ne zahtjeva nikakvu dodatnu prijavu i/ili kreiranje računa te je potpuno besplatna za korištenje. Kad uđete na stranicu, dočekat će vas naslovna stranica. Stranica će se prvo otvoriti na engleskom jeziku, ali jezik stranice se može promijeniti.



Korištenje je stranicom uistinu jednostavno. U pretraživačku traku upišete pojam koji želite pregledati u različitim fontovima i stisnete "enter". Također, u dnu stranice možete mijenjati jezik, a jedan je od ponuđenih i hrvatski jezik.



Nakon što ste upisali riječ, pritisnete "enter" i otvara se stranica s različitim opcijama fontova koje imate na računalu. Na ovaj način ne morate samostalno mijenjati svaki font, već imate širu sliku svih fontova, što uvelike štedi vaše vrijeme.



Ako želite širi izbor fontova, na vrhu stranice umjesto showing your fonts, odaberite show Google fonts. Na ovaj se način otvaraju fontovi s Googla, a kako je ispod svakog fonta napisan i naziv fonta, vrlo je jednostavno isti pronaći online i preuzeti.



Međutim, za Google fonts, potrebno se prijaviti i napraviti račun na stranici. Cijena je profesionalnog računa $2 mjesečno, što je susretljiva cijena, s obzirom na to koliko vremena možete uštedjeti.


Na kakve vi probleme nailazite kad su fontovi u pitanju? Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)


Izvori fotografija: Google, Wordmark.it



 


Marko Banjavčić | #NovePrilike​​​ S1E5


Predstavljamo serijal #NovePrilike​​​ u kojem stručnjaci iz raznih sfera poslovanja pričaju u svojim iskustvima u doba pandemije. Kako su adaptirali svoje poslovanje, s kakvim izazovima su se susreli, koji su im omiljeni alati za rad od kuće i što ih motivira






bottom of page