top of page

Koristite li ovih 11 kratica za .pdf dokumente?

Većina datoteka koja cirkulira prostranstvima Interneta nerijetko do nas dolazi u obliku .pdf dokumenata. Za čitanje ove vrste dokumenata koristimo Adobe Acrobat Reader. Ovaj nam program omogućuje pregledno i jednostavno rukovođenje dokumentima u .pdf formatu.


Ranije smo već pisali o tome kako uopće kreirati .pdf dokument, a danas otkrijte na koji način brže i produktivnije koristiti Adobe Reader prilikom čitanja i proučavanja .pdf dokumenata.



Danas vam predstavljamo deset kratica koje možete koristiti kako biste brže i efikasnije koristili .pdf dokumente.




Naime, kao što je to slučaj i s drugim alatima, Adobe Reader također ima skraćenice koje se mogu koristiti, kako biste lakše upravljali dokumentima.



Ovih deset kratica olakšavaju korištenje Adobe Readerom:



Promijeni pregled dokumenta:


Promjena u fit page:


Ctrl + 0 (nula)


Promjena u fit width:


Ctrl + 2


Promjena u full screen:


Ctrl + L


Odabirom jedne od tri navedene mogućnosti možete upravljati načinom pregleda vašeg dokumenta.



Rotiranje, odnosno, zakretanje dokumenta:


Ctrl + Shift + +


Znak + označava rotaciju za 90 stupnjeva, svaki put kada kliknete znak +, dokument će se rotirati za dodatnih 90 stupnjeva.



Brzo pronalaženje pojmova:


Ctrl + F


Nakon što zadate ovu uputu, automatski se pokreće mogućnost upisivanja pojma u okviru koji se automatski otvara u gornjem desnom kutu, upišite riječ, kliknite enter.



Brzo dodavanje komentara:


Ctrl + 6


Nakon što zadate uputu, automatski se pokreće mogućnost unošenja komentara, unesete komentar i kliknete objavi, kako biste sačuvali komentar.



Vraćanje na početak dokumenta:


Shift + Ctrl + strelica prema gore


Korištenjem ove kratice automatski se vraćate na prvu stranicu dokumenta, bez obzira na to u kojem se dijelu dokumenta tada nalazili.



Odlazak do kraja dokumenta:


Shift + Ctrl + strelica prema dolje


Korištenjem ove kratice, automatski odlazite na kraj dokumenta, bez obzira na to u kojem se dijelu dokumenta tada nalazili.



Otiđite na N stranicu:


Ctrl + Shift + N


Nakon što vam se automatski otvori okvir, upišite broj stranice (N) i pritisnite enter kako biste otišli do željene stranice.



Čitanje naglas:


Aktivirajte čitanje naglas:


Shift + Ctrl + Y



Završite čitanje naglas:


Shift + Ctrl + E



U nekim verzijama Adobe Readera je potrebno odabrati prvu riječ i onda unijeti kraticu za aktivaciju čitanja naglas, kako bi čitanje naglas bilo omogućeno. Ova je mogućnost najbolja za dokumente koji su na engleskome jeziku.



Jeste li već preuzeli popularne šalabahtere, kako biste prečace imali na dlanu?


Klikom na fotografiju s lijeve strane možete preuzeti šalabahtere za MS Word.


Također, šalabahtere možete preuzeti na naslovnici portala kucaposao.com.




Pridružite se našoj zatvorenoj Facebook skupini u kojoj možete pitati druge ili pak drugima pomoći oko njihovih pitanja. Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)



Izvori fotografija: Google


 


#NovePrilike S01E08 | I ako sebe cijelog damo, tek tada i možemo biti cijeli



Predstavljamo serijal #NovePrilike​​​ u kojem stručnjaci iz raznih sfera poslovanja pričaju u svojim iskustvima u doba pandemije. Kako su adaptirali svoje poslovanje, s kakvim izazovima su se susreli, koji su im omiljeni alati za rad od kuće i što ih motivira.












bottom of page