top of page

Kako kreirati .pdf dokument?

U više navrata ste izradili dokument u Microsoftu Wordu ili na Google Docsu i trebate ga spremiti u .pdf-u? Ovo je, u biti, vrlo jednostavno i može se napraviti vrlo jednostavno. Danas vam predstavljamo tri mogućnosti kreiranja .pdf dokumenata iz različitih izvora.



Kreirajte .pdf dokument iz Microsoft Worda


Nakon što ste izradili svoj dokument u Wordu, možete ga direktno spremiti u .pdf formatu. Naime, samo u alatnoj traci pod 'datoteka' odaberite 'spremi kao'. Nakon što ste odabrali 'spremi kao' želite odabrati opciju 'pregledaj'.



U ovom će se trenutku na vašem ekranu otvoriti prozor koji će vam ponuditi mogućnost odabira lokacije spremanja datoteke. Odaberete lokaciju, a prije nego što spremite dokument, u dio ispod nazivanja datoteke možete odabrati različite mogućnosti, odnosno formate spremanja dokumenta.


Kreirajte .pdf dokument iz Google Docsa


U Google Docsu je princip relativno sličan kao što je to i u Microsoft Wordu. Nakon što ste završili s pisanjem dokumenta u Google Docsu, u alatnoj traci kliknete na 'File'. Kad kliknete 'File', otvorit će vam se više mogućnosti, međutim, ono što vama treba je 'download'. Nakon što ste odabrali 'download', otvorit će vam se više mogućnosti preuzimanja, a vi ćete odabrati onu koja vama treba.



Nakon što ste odabrali .pdf kao vaš željeni format, automatski će se pokrenuti preuzimanje dokumenta u željenom formatu na vaše računalo. Dokument ćete pronaći na lokaciji na računalu na koju ste ranije uputili sve datoteke i dokumente koje preuzimate, a najčešće je to mapa preuzimanja.


Kreirajte .pdf dokument konverzijom


Treća je opcija, da već završeni i gotov dokument spremite u Microsoft Word formatu, odnosno preuzeti dokument s Google Docsa učitate u jednu od mogućnosti koje pretvaraju, odnosno convertiraju vaš dokument u .pdf format, kao što je to Smallpdf.



Na ovoj stranici jednostavno učitate vas dokument i automatski nakon učitavanja se pokreće proces konverzije, odnosno pretvaranja u .pdf format. Nakon što se dokument konvertira, otvara se opcija za preuzimanje, kliknete 'download' i .pdf je vaš.


P.S. Može li se .pdf konvertirati u Word?


Kao što dokumente možemo spremiti u .pdf formatu, isto tako ih možemo iz .pdf formata vratiti u Word dokument, odnosno Google Docs ako ga učitamo na Drive. Kako?


Opet je tu za vas Smallpdf. Naime, u Smallpdf-u na opciji 'Tools' odaberete opciju .pdf. Nakon čega učitate .pdf dokument i možete odabrati, ovisno o sadržaju dokumenta, želite li ga konvertirati u Word, Excel ili PowerPoint.


Dokumente koje nije moguće na ovaj način konvertirati u Word je, primjerice, skenirani dokument koji je spremljen u .pdf formatu kao slika, odnosno, nema značajke teksta, već se radi o fotografiji ili scanu.


Koristite li vi neke druge opcije za konverziju dokumenata? Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)



Izvori fotografija: Google, Word, Smallpdf

bottom of page