top of page

Kako održati pravilnu prehranu u radu od kuće?

U tekstu od prije dva tjedna pisala sam o kvalitetnoj prehrani na poslu. Međutim, danas vrijede neka nova pravila glede samog načina rada. Uobičajene prehrambene navike kojima smo bili odani u vremenu kad se u potpunosti radilo iz ureda, danas više ne vrijede za one koji povremeno rade od kuće.



Nekontrolirani unos hrane, gubitak osjećaja za dnevni raspored i orijentacije u vremenu danas su dio svakodnevice onih koji rade od kuće. Koje nove prehrambene navike donosi rad od kuće i u kojih pet jednostavnih koraka riješiti navedeno problematiku, donosim u nastavku teksta.



Pet koraka do boljih prehrambenih navika u radu od kuće su sljedeći:


Organizacija prehrane


Prvi korak koji je potrebno poduzeti kad je riječ o prehrani za vrijeme rada od kuće je organizacija prehrane. Nažalost, ključan i možda najteži korak. Zašto?


Ponekad nemamo osjećaj koliko je hrana sastavni dio našeg dana. Točnije, ne pridajemo veliku pozornost onom što jedemo. Mogla bismo reći da su razlozi za to mnogobrojni, no sve bi se u konačnici temeljilo na tome da jednostavno ne mislimo o tome što jedemo.


Kad je rad od kuće u pitanju još je teže misli fokusirati na hranu kad je sve o čemu mislimo posao. Kako to promijeniti?


Dobar uvid u našu prehranu je vođenje dnevnika prehrane. Kroz perioda od tri dana (neka jedan dan uključuje vikend) vodite dnevnik prehrane na način da zapisujete vrijeme obroka, namirnice koje konzumirate i njihovu količinu. Vrlo brzo ćete otkriti pogreške koje uvijek iznova radite.


Način na koji ćete spriječiti konzumaciju grickalica za vrijeme bilo kojeg rada (pa tako i onog i od kuće) je izbjegavanjem kupovine istih. Prije odlaska u trgovinu napišite popis namirnica za kupnju i donesite odluku da ćete ga se uistinu i pridržavati.


Par dana unaprijed imajte isplanirane obroke. Potrudite se dan prije otići u kupovinu namirnica potrebnih za pripremu sutrašnjih obroka kako biste se u potpunosti mogli prepustiti radu bez brige o tome što ćete taj dan za ručak.


Uvedite alarm ili podsjetnik na mobitel koji će vam biti dobar pomoćnik da vas podsjeti kad je vrijeme za obrok. Razmak između obroka namjestite na četiri sata, a vodite računa o tome da se dan ukupno sastoji od pet obroka: doručak, užina, ručak, užina, večera.



Pauza od posla


Nemojte sebi dozvoliti višesatno sjedenje bez ekranom bez pauze.

Tjelesna neaktivnost i neuravnotežena prehrana uzrokuju manju produktivnost na poslu.

Odredite si dnevni raspored u koji će na polovici radnog vremena biti uključena neka tjelesna aktivnost. Ne mora biti riječ o organiziranom treningu u trajanju od sat vremena. Može biti riječ o laganoj tjelovježbi koja će uključivati istezanje uz pogled u daljinu kroz prozor koji će odmoriti očne mišiće od stalnog naprezanja i gledanja u ekran.


Pauzu od rada možete obogatiti i vježbama disanja koje će poboljšati dotok kisika u mozak. Danas postoje razne aplikacije pomoću kojih možete prakticirati vježbe disanja.


Predlažem jednu od takvih aplikacija: Wim Hof Method


Kontrola unosa hrane


Kad je riječ o radu od kuće, on uključuje boravak u dnevnom boravku/radnoj sobi od prosječno šest sati dnevno.


Ako osoba inače ima naviku grickanja dok obavlja nešto na laptopu ili gleda televiziju, moram priznati kako je u popriličnom problemu ukoliko počne raditi od kuće. Navika grickanja može znatno povećati kilokalorijski unos tijekom dana.


Kako znati koliko hrane unosimo?


Koristan alat za to su aplikacije koje mjere energetski unos hrane. Jedna takva aplikacija je MyFitnessPal.


Međutim, ne podržavam uvijek tu ideju da osoba sama mjeri svoj energetski unos tijekom dana. Pametnija opcija je rad s nutricionistom koji će s obzirom na životne navike svakog pojedinca znati odrediti koliki je dnevni energetski unos toj osobi potreban za ostvarivanje željenog cilja.


Adekvatna hidracija


Zaboravljamo kako i tekućine koje unosimo u sebe imaju kilokalorijsku vrijednosti.


Kupovni sokovi obogaćeni su dodatnim šećerom te bi ih bilo poželjno u potpunosti zamijeniti vodom.


U radu od kuće izgubio se osjećaj za vrijeme, a s tim i svjesnost naših navika. Razmislite i uočite možete li se uopće sjetiti koliko čaša u danu popijete?


Vrijeme je da i to promijenite. Najbolji način za to je imati spremnu bocu vode pokraj sebe dok radite na laptopu. Uz redovitu konzumaciju vode osim ublažavanja osjećaja žeđi povoljno ćete utjecati na svoje kognitivne funkcije te tako i na radnu produktivnost.


Dobar vodič za unos vode su aplikacije koje vas podsjećaju na njezin unos. U svoj Google Play ili App Store upišite water reminder i odaberite aplikaciju koja vam najviše odgovara.



Usavršavanje kulinarskih vještina


Rad od kuće idealna je prilika za usavršavanjem vaših kulinarskih vještina. Mislim da ovaj put ne vrijedi poznati izgovor: ‘’Nemam vremena!’’.


Dajte mašti na volju i pronađite YouTube kanale ili Instagram profile koji će vam pomoći usavršiti vaše kulinarske vještine.


Moji omiljeni hrvatski food bloggeri su sljedeći:





Unatoč izazovima koje ispred nas stavlja novi način život potrebno je ostati fokusiran te više nego ikada biti dosljedan svojoj organizaciji. Prehrana je ključan dio naših života iako je često zanemarujemo glede društvenih i poslovnih obaveza kojima dajemo prednost.


Postati svjestan važnosti svoje prehrane i promijeniti loše navike djeluje izazovno, no uz ovih pet koraka odvažite se i promijenite navike koje stekli za vrijeme rada od kuće.


Benefite ćete vrlo brzo osjetiti!



Dobar tek! 😊



Izvori fotografija: Unsplash, Google



Piše:


Dora Ivić, univ. bacc. nutr.


Urednica profila @nutrimanijak, koji kroz netipičan pristup hrani educira o pravilnoj prehrani.



bottom of page