top of page

Kako jednostavno pronaći znanstvene radove?

Pišete diplomski rad? Pišete znanstvene članke? Želite stručne i točne informacije o nekoj temi koja vas zanima? Trebate izvore za vaš rad, a ne znate gdje ih pronaći?


Danas vam predstavljamo core.ac.uk, stranicu putem koje možete pretraživati različite znanstvene članke te ih preuzimati u .pdf formatu i, naravno, uz pravilno citiranje i/ili referiranje dalje koristiti sukladno vašoj potrebi.


Znanost je uvijek tu da potvrdi ili opovrgne neko mišljenje i igra iznimnu ulogu u suvremenom društvu. Međutim, kao znanstvenici pišu i objavljuju svoje radove?


Svi znamo da postoje različiti znanstveni časopisi, različitih kategorizacija i značaja. Međutim, baze podataka u kojima se mogu pronaći različiti izvori, često znaju biti zaključane i otvorene za pristup samo nekima.


Na stranici core.ac.uk možete pretraživati iznimno velik broj različitih objavljenih znanstvenih i stručnih radova iz različitih područja i s različitom tematikom. U vrijeme pisanje ovog članka, broj je dostupnih članaka na stranici 208 989 867 i svi su potpuno besplatni za preuzimanje.Korištenje je stranicom iznimno jednostavno. Naime, u pretraživačku traku možete upisati naslov ili ključne riječi, prema čemu će stranica generirati rezultate najsličnije onome što vama treba.


Kad upišete ključne riječi ili naslov koji biste željeli pretražiti, otvara se stranica s rezultatima, a na lijevoj se strani nalaze opcije filtriranja, kao što su to primjerice godina izdanja, jezik rada, repozitorij u kojem se članak nalazi ili pak časopis u kojem je članak objavljen.Nakon što ste filtrirali vaše pretraživanje i došli do određenog broja članaka, pregledate one koji su vam zanimljivi i možete ih preuzeti jednostavnim klikom na Get PDF. Također, ispod svakog se članka nalazi i opcija similar articles. Kad odaberete ovu opciju, stranica generira članke sličnih tema i/ili područja.
Ova vam stranica uvelike može olakšati pretraživanje i onu prvu etapu pisanja znanstvenoga rada, dakle pretraživanje literature i upoznavanje s dubinom same teme kojom se bavite ili kojom biste se željeli baviti.


Nadamo se da vam je ovaj savjet bio od iznimne koristi, poglavito ako ste student koji se prvi put susreće s pretraživanjem bazi znanstvenih radova. Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)Izvori fotografija: Google, core.ac.uk


 


Marko Banjavčić | #NovePrilike​​​ S1E5


Predstavljamo serijal #NovePrilike​​​ u kojem stručnjaci iz raznih sfera poslovanja pričaju u svojim iskustvima u doba pandemije. Kako su adaptirali svoje poslovanje, s kakvim izazovima su se susreli, koji su im omiljeni alati za rad od kuće i što ih motivira?Comments


bottom of page