top of page

Što učiniti kada nemamo Microsoft 365?

Za vratom vam je deadline, a vama je baš danas otkazala pretplata za Microsoftov 365 paket? Gori vam pod petama! Što učiniti? Kako završiti na vrijeme?


Danas ćemo se posvetiti alatima koji se koriste na svim obrazovnim razinama te u poslovnom svijetu. Naravno, govorimo o Wordu, Excelu i PowerPointu. Većina nas je navikla na svojim radnim površinama vidjeti plavu, zelenu i crvenkastu ikonu, a još od osnovne škole je upravo većina nas koristila prilikom izrade različitih referata, seminara, a na koncu, i naših prvih životopisa.


Međutim, što učiniti u situaciji koju smo postavili na početku teksta? Do ponoći trebate predati dokument ili prezentaciju, odnosno proračunsku tablicu, a vaš 365 ne reagira? Kako to priopćiti onom kojem podnosite navedeni dokument, prezentaciju ili proračunsku tablicu?


Okrenite se online alatima, a kao najbrže i najjednostavnije rješenje preporučujemo Google Drive.


Naime, na Google Driveu je moguće besplatno kreiranje dokumenata s relativno sličnim opcijama i mogućnostima kao što je to u 365 paketu. Pregledajte s nama Google Docs, Google Sheets i Google Slides.



Google Docs, poznat po svojoj plavoj ikoni koja podsjeća na onu poznatu Wordovu ikonu s početka priče, nesumnjivo odmah govori čemu služi ovaj alat. Kao i njegov bratić Word, Google Docs nam služi za uređivanje teksta. U nekom od daljnjih tekstova provest ćemo vas kroz sve korake korištenja ovim alatom, premda, ako se znate koristiti Wordom, Google Docs vam neće predstavljati veći problem. U njemu možete izrađivati potpuno nove dokumente, uređivati postojeće tako da su prethodno izrađeni u ovom alatu ili pak učitani s računala na Google Drive.


Google Sheet je prepoznatljiv po svojoj ikonici zelene boje, kao i, pretpostavljate, njegov bratić iz obitelji Microsoft - Excel. Ovaj alat služi za uređivanje tablica te izračune. Kao i ranije spomenuti Docs, u Sheetu možete izrađivati potpuno nove tablice, uređivati postojeće tako da su prethodno izrađeni u ovom alatu ili pak učitani s računala na Google Drive.


Google Slides ima ikonu žute boje, dok njegov bratić, PowerPoint ima ikonu crvene boje. Ovaj nam alat služi za uređivanje prezentacija. Kao što je to bio slučaj i s Docsom i Sheetom, u Slidesu možete izrađivati potpuno nove prezentacije, uređivati postojeće tako da su prethodno izrađeni u ovom alatu ili pak učitani s računala na Google Drive.


Zajedničke osobine ovih alata proizlaze iz mogućnosti dijeljenja dokumenta, tablice ili prezentacije u izradi, odnosno u uređivanje i kreiranje možete uključiti druge iz vašeg tima te svi istovremeno možete uređivati jedan dokument, tablicu ili prezentaciju. Dok zajednički uređujete koristeći Googleove alate, možete koristiti opciju komentiranja, a dodani se komentari, kao i tekstualne izmjene, u realnom vremenu prikazuju svim sudionicima koji su uključeni u uređivanje dokumenta.



Ne morate se brinuti oko spremanja izmjena, Docs, Sheet i Slide automatski pohranjuju izmjene, a korištenjem pregleda povijesti uređivanja možete točno vidjeti tko je i što uredio te u kojem trenutku.


Još je jedna prednost korištenja Googleovih alata, naime, uređivati vaše dokumente, tablice ili prezentaciju možete pristupom putem računala, tableta ili smart phonea.


K tome, u Googleu možete uređivati i dok niste spojeni na internet. Dokumente kreirane u Docsu možete preuzeti na svoje računalu u različitim formatima, a od kojih je jedan i Word te vam to pruža mogućnost dodatnog uređivanja korištenjem Microsoftovog 365 alata jednom kad dokument pohranite na računalu. Isto se odnosi na Sheet i Slides, tablice izrađene u Sheetu, kao i prezentacije izrađene u Slideu možete preuzeti na računalo i nastaviti ih uređivati koristeći ekvivalentne alate iz Microsoftovog 365 paketa.


Ovi vam alati omogućuju jednostavno, brzo i efikasno uređivanje i kreiranje teksta, prezentacija ili tablica. Iskazali su se iznimno korisnima kad je posrijedi zajedničko sudjelovanje u izradi različitih projekata koji zahtijevaju tekstualne dokumente, proračunske tablice ili prezentacije.


Najbolje je što je korištenje ovih alata u potpunosti besplatno, a njima se može koristiti svatko tko ima otvoren Google račun. Otvaranje Google računa je, pogađate, također besplatno. Osim navedenih alata, Google nudi pregršt drugih mogućnosti koji vam mogu pomoći u ostvarivanju suradnje i radu od kuće, međutim, o tom više riječi drugom prilikom.


Izvori fotografija: Google

bottom of page