top of page

Provjerite kradu li vam fotografije!

Jeste li ikad provjerili koriste li se vaše fotografije bez dopuštenja? Na znate kako?

Danas vam predstavljamo Pixsy - platformu putem kojem možete otkriti koriste li se u bespućima Interneta vaše fotografije bez dopuštenja.


Što je Pixsy?


Pixsy je platforma putem koje možete otkriti je li vaša fotografija ukradena, odnosno je li korištena u nekom drugom online kontekstu bez vaše suglasnosti.



Ovo je iznimno važno ljudima koji se bave fotografijom, grafičkim dizajnom, digital artom ili kojim drugim vidom kreativnog izražavanja. Naime, nije rijetko da se određeni materijali bez pitanja koriste u svrhe u koje možda nisu primarno trebale biti korištene.


Jolie.hr je nedavno pisao o krađi intelektualnog rada u Hrvatskoj. Članak u kojem su intervjuirali ljude koji se bave različitim tipovima kreativnog izražavanja, a koji su na vlastitoj koži osjetili krađu ideje ili pak vlastita rada. Kako biste umanjili ovu mogućnost, preporučujemo Pixsy platformu!


Pixsy je osnovan 2014. godine kao inicijativa fotografa Daniela Fostera koji se i sam pronašao u situaciji da je njegov rad objavljivan bez njegove dozvole. Odlučio se na pokretanje ove platforme kako bi pomogao kreativcima u sprječavanju krađe njihova rada.


Kako se koristiti Pixsy?


Na platformu se potrebno registrirati, no registracija je potpuno besplatna. Nakon registracije, trebate potvrditi svoju email adresu i možete krenuti s pretraživanjem.



Pretraživanje je, u suštini, vrlo jednostavno. Pixsy nudi mogućnost sinkronizacije s nekom od platformi kao što stu Flickr, Instagram ili PhotoDeck, ali i učitavanje fotografija s Google Drviea, Dropboxa ili s računala.


Nakon što ste povezali Pixsy s nekom od platformi ili učitali fotografije, putem opcije Cases, možete krenuti s pretragom. Odaberete fotografije koje biste željeli provjeriti i krenete u potragu.



U dijelu screening dodajete potrebne podatke o fotografiji, primjerice poveznice i datume objave. Nakon čega krećete na review.


Negativna stvar koju bismo voljeli naglasiti je da Pixsy trenutačno, nažalost, nije podržan u Hrvatskoj. Međutim, svaki mjesec na svoju listu dodaju nove države i šire mogućnosti. Svakako, podržan je u svim većim državama svijeta, a ako se bavite digitalnim stvaranjem te vaša target skupina nije samo Hrvatska, već vašu target skupinu pronalazite širom svijeta, onda je Pixsy baš za vas!


Pišite nam na stranicu, Facebook ili Instagram! Pišite nam ono što baš vas zanima, kako bismo i mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)



Izvori fotografija: Google, Pixsy

bottom of page