top of page

#NovePrilike S01E08 | I ako sebe cijelog damo, tek tada i možemo biti cijeli


U novoj se epizodi serijala #NovePrilike družimo s Maidom Pilicom.


Maida za sebe kaže kako je djevojka iz Bijelog Polja, gradića na sjeveru Crne Gore koja voli putovanja, poeziju, a odnedavno je otkrila kako voli trčanje i jogu.


Maida je zaposlena na mjestu specijalista za upravljanje ljudskim resursima u Addiko Banci u Crnoj Gori.


Kako je pandemija utjecala upravo na HR sektor, saznajte u razgovoru koji je s Maidom vodio naš Marko Pleslić.


Pogledajte!




Kako si se osjećala kada je pandemija uzela maha?


Zabrinuto. Neizvjesnost je bilo to što me je najviše brinulo u danima kada je pandemija tek nastupila. Nakon toga sam se osjećala otuđeno zbog toga što dosta dugo nisam vidjela uživo svoju obitelj koja živi relativno blizu ili prijatelje koji žive u istom gradu.


Mjere smo svi poštovali, barem na početku, što je dovelo do izostajanja fizičkog kontakta, odnosno kontakta uživo. Virtualni svijet za mene nikada neće moći da zamijeni ovaj naš stvarni, a video poziv nikada neće zamijeniti zagrljaj.



Kako je živjeti u Crnoj Gori tijekom globalne pandemije – kakve mjere imate i kakvo je poštivanje mjera uopće?


Najiskreniji odgovor je definitivno da ovisi. Ovisi o mjerama, ovisno o raspoloženju ljudi. Čak bih rekla da ovisi i o vremenskim prilikama. Od toga možda najviše.


Trenutno su mjere u Crnoj Gori dosta oslabljene, s obzirom na to da imamo pad broja zaraženih pa se možemo dosta slobodno kretati. Ipak, rekla bih da će nam svima biti potreban dodatni period da se prilagodimo kada sve ovo prođe.


Često mi se desi da vidim radnim danima poslije 21 sat skoro puste ulice, kao da i dalje imamo policijski čas koji je u nekom period tada počinjao. Poštovanje mjera, rekla bih da je kako kad, ovisno i do grada, mjesta ili čak objekta u kojem se nalazite.



Kako je pandemija utjecala na ukupan sektor ljudskih potencijala?


Rekla bih da je pandemija, ako pričamo o organizacijskim jedinicama unutar samih organizacija, najviše uticala upravo na ljudske potencijale.


Kao dio organizacijske jedinice koja se bavi ljudima, brine o zaposlenima, mislim da je u nekim organizacijama u Crnoj Gori HR tek tijekom pandemije počeo dobivati mjesto strateškog partnera koje zaslužuje.


Kada pričamo o ljudskim resursima, činjenica je da se o HR-u kao onakvom kakvim ga poznaju razvijene organizacije u našim državama priča tek posljednjih nekoliko godina. Često volim reći da, ako u državi imate ljude kojima kad kažete da radite u ljudskim resursima, ne znaju šta to znači, a kažete da radite u kadrovskoj, onda znaju, to pokazatelj da imamo još dosta toga da mijenjamo.


Pandemija nam je donijela nove radne zadatke, barem u Crnoj Gori. Pandemija nam je pokazala koliko je naš posao divan i koliko svi cijene taj dodir ljudskog u svemu što radite. Pandemija je definitivno promijenila svakodnevne poslove, ali ono što je bitnije, pokazala koliko je HR bitan dio svake uspješne organizacije.



Kako ste se vi, kao HR odjel unutar Addika, prilagodili mjerama izazvanima pandemijom?


Moram da kažem da sam jako ponosna što sam dio tima Addiko Banke koja je ove godine nagrađena priznanjem “Izvrsnost u izazovima”, koju konzultantska kuća SELECTIO, upravo iz Hrvatske, dodjeljuje onim kompanijama koje su pokazale prilagodljivost i kvalitetan odnos prema zaposlenima u periodu pandemije.


Mi smo na nivou Banke imali organiziran krizni štab i rad od kuće prije nego što se prvi slučaj virusa pojavio u Crnoj Gori. Sastanci kriznog štaba su bili redovni, u nekim periodima čak i dva puta dnevno gdje smo se konstantno prilagođavali novim mjerama koje su utjecale na cijelo stanovništvo pa tako i nas u Banci. Tako da se nije samo HR prilagodio, već cijela organizacija.


Mi smo bili mnogo više dostupni i u stalnom kontaktu sa zaposlenima kako bismo osigurali da je njihovo zdravlje na prvom mjestu i kako treba, a onda i sve ostalo.



Koje ste alate u komunikaciji koristili za organizaciju i suradnju tijekom rada od kuće?


Alate mislim da smo koristili slične kao i druge organizacije. Za neformalnu komunikaciju imali smo Viber grupu gdje smo dijelili iskustva kako provodimo dane kada smo izolirani, davali prijedloge jedni drugima. Na poslu je to bio Microsoft Teams.



Koje bi alate preporučila drugima koji rade od kuće, kako u HR-u, tako i uopće?


Teams je bio alat koji smo svi poznavali, ali mislim da nitko nije znao šta sve taj alat nudi. Ja i dalje istražujem i oduševljena sam mogućnostima koje nam ovaj alat pruža.



Neki drugi tips & tricks u radu od kuće s tvoje strane?


Vjerojatno ono što ste dosta puta čuli, ali definitivno ponašajte se kao da ste na poslu. Ujutro se obucite kao da idete na posao i tijekom radnog vremena jasno odvojite vrijeme pauze i vrijeme rada jer se ova dva lako miješaju kada radite od kuće.



Kako si tijekom rada od kuće odvajala posao od slobodnog vremena?


Radni zadaci koje sam ranije spomenula podrazumijevali su administraciju koja je proistekla iz mjera u smislu potvrda za kretanje koje su zaposleni morali imati u slučaju da rade u drugom gradu u odnosu na prebivalište. Bilo je tu i druge administracije ali i one koja je bila tu prije pandemije.


Zbog svega navedenog, mi smo iz HR-a veliki dio ovog perioda proveli u kancelariji. Tako da iskreno mislim da i nisam osoba s najviše iskustva da pričam o tome. Danima kada sam radila od kuće, to je definitivno trenutak “sklapanja” laptop-a i izlazak iz kuće, samo kako bih napravila sebi taj trenutak da mi je radni dan završen.



Za kraj, što te motivira?


Završila bih sa stihovima Miroslava Minke Antića: I ako sebe celog damo, tek tada i možemo biti celi. Vjerujem da je tako ne samo u partnerskim, već i porodičnim, prijateljskim i poslovnim odnosima.


 


#NovePrilike S01E07 | Znatiželja uvijek vodi prema učenju i osobnom razvoju


Predstavljamo serijal #NovePrilike​​​ u kojem stručnjaci iz raznih sfera poslovanja pričaju u svojim iskustvima u doba pandemije. Kako su adaptirali svoje poslovanje, s kakvim izazovima su se susreli, koji su im omiljeni alati za rad od kuće i što ih motivira.



bottom of page