top of page

Nove dimenzije likovne umjetnosti

Izložbom apstraktnih slika u kreativnom hubu spaja publiku različitih industrija da

gledaju drugim perspektivama.


U svijetu u kojem dominiraju društvene mreže i kreativni sadržaj koji se većinom predstavlja virtualno, slikar Kristijan Gradečki odlučio je krenuti drugačijim putem. Likovna umjetnost ne mora biti na marginama, a to dokazuju i radovi ovog kreativca.


Zagrebačkoj publici Kristijan se predstavlja izložbom pod nazivom Other Dimensions gdje spaja svoja tri ciklusa slika koje vodi motiv o promišljanju sadašnjeg trenutka. Idućih četrnaest dana kreativni hub Wespa Spaces bit će dom Kristijanovih slika koje će moći pogledati publika koja dolazi iz različitih pozadina od kreativaca do IT sektora. Smjestivši izložbu baš u ovaj prostor Kristijan želi proširiti vidike i potaknuti svakog promatrača da njegova djela doživi na svoj način.



Publici su predstavljena tri ciklusa: Desire, Misli i Soulmates. U prvom ciklusu, Desire, Gradečki kombinira tehniku crnog akrila kojem pridodaje značenje svakodnevnih misli i želja koje nam vrludaju umom. Želje nisu usmjerene jasnom vizijom kako ih ostvariti zato ih gledamo iz različitih perspektiva i za umjetnika želja predstavlja kaos.


Na njega se nastavlja ciklus slika pod nazivom Misli koji je ujedno i najpopularniji kod publike, a do sad je već bio izložen u brojnim galerijama diljem Hrvatske. Misli predstavljaju nalete oluje misli koje se ukorjenjuju u habitusu života te mijenjaju svoju veličinu ovisno o okolnostima. Drvo je motiv i centralna točka slike koja šalje poruku o promišljanju vlastitog samoostvarenja poput drveća koje provede svoje trajanje na jednoj točki puštanjem korijenja.


Posljednji ciklus, koji je premijerno biti prikazan u Wespi je Soulmates nastao tijekom ovog ljeta.



Uzrok ciklusu je umjetnikov susret tijekom ljetnih mjeseci kojim mu se nakon pogleda u jedan par očiju promijenio pogled na svijet. Nekome su oči ogledalo duše, drugima vatromet autentičnih iskri koje ocrtavaju nečiju osobnost i energiju. Od jednog pogleda nastaje eksplozija odnosa, što Gradečki pokušava prikazati ovim serijalom.


Prema svemu sudeći, likovna umjetnost u Hrvatskoj definitivno ima svoju budućnost, a na mladim umjetnicima poput Kristijana je da ju oblikuju.


Izložbu možete pogledati do nedjelje, 19. rujna u coworking prostoru Wespa.


Izvor: PR

bottom of page