top of page

Tiskani tekst pretvori u digitalni pomoću ove aplikacije

Microsoft Lens je iznimno zahvalna aplikacija koju možete preuzeti na mobilni telefon, kako na Androide, tako i one koji koriste IOS sustave. O čemu je uopće riječ?



Microsoft Lens je aplikacija koja u trenutku pretvara bilo koji skenirani dokument u tekstualni dokument.


Ova je aplikacija posebice namijenjena ljudima koji često koriste tiskane knjige i/ili izvore u tom obliku, primjerice studente.


Naime, svi smo u svojim studentskim danima od knjiga izrađivali skriptu, a od skripte skriptu i tako u nedogled. U ovom vam može uvelike pomoći Microsoft Lens.


Kako pretvoriti dokument u tekst?


Prvo je korak, svakako, preuzimanje same aplikacije i prijava s vašim računom.


Kad otvorite aplikaciju, automatski će vam se omogućiti da skenirate, odnosno fotografirate sadržaj koji želite pretvoriti u tekstualni dokument.


Nakon što ste skenirali dokument, možete prilagoditi okvir kojim ćete obuhvatiti upravo onaj dio teksta koji vam je potreban.



Na trećem koraku možete dodatno obrezivati vaš skenirani dokument ili dodavati filtere te uređivati dokument, a možete i preskočiti ovaj korak, ako smatrate da nema potrebe za dodatnim uređivanjem.


Prije samog konvertiranja, možete birati format i/ili lokaciju spremanja konvertiranog dokumenta, a ponuđeni formati/lokacije su: fotografija, pdf, OneNote, OneDrive, Word i PowerPoint.



Kad ste odabrali format, primjerice Word, pričekate kratko da se dokument konvertira i vašu stranicu knjige imate u Word formatu!



Ovu aplikaciju ponajprije preporučujemo studentima, ali i svima onima kojima je povremeno potrebno određene skenirane tekstualne dokumente imati u tekstualnom formatu.


Jeste li već koristili Microsoft Lens? Imate li neku aplikaciju sa sličnim mogućnostima? Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)


Preuzmi za Android

Preuzmi za iPhone


Izvor fotografija: Microsoft Lens

bottom of page