top of page

Lajk kao društveno (ne)odobravanje [E-Book]

[...]


Danas su društvene mreže mjesto susreta, mjesto interakcije, bilo u komunikaciji branda i korisnika ili pak privatnih korisnika međusobno. Društvene mreže počivaju upravo na dijeljenju informacija, bilo tekstom, fotografijom ili videom, važno je staviti naglasak na cirkuliranje informacijama na društvenim mrežama.


U većini slučajeva, ljudi nisu pretjerano svjesni svega što društvene mreže pružaju, bilo ono pozitivno ili negativno. Kako bismo pametno koristili bilo koju društvenu mrežu, moramo prihvatiti to da se društvene mreže, jednako kao i društvo samo, neprestano mijenjaju.


Naš identitet je nešto jedinstveno što posjedujemo, što nas razlikuje od drugih ljudi. Identitet sam po sebi uključuje sličnosti i različitosti, iz razloga što se u istom kontekstu isprepliću osobni i socijalni identitet. Osobni se identitet temelji na ideji da je svaki pojedinac jedinstven, različit od svih drugih, specifičan, dok se socijalni identitet opisuje kao pojam o sebi u kontekstu pripadnosti određenim grupama, zajedno s vrijednosti i emocionalnom važnosti koja se pripisuje tim grupama.U suvremenom se svijetu, osim osobnog i socijalnog identiteta, sve češće konstruira i virtualni identitet. Naime, pomoću društvenih mreža, ali i ostalih mogućnosti izražavanja i komuniciranja koje Internet pruža, stvaramo virtualni identitet, a koji može biti ekstenzija našeg osobnog i socijalnog identiteta, no ne mora nužno.


Društvene mreže omogućuju preklapanje različitih uloga na jednom mjestu – odnosno, čovjek može kreirati sebe na onaj način na koji upravo on želi da ga društvo doživljava. Naime, korištenjem i manipuliranjem vrijednostima koje su dio nečijeg identiteta, kreiraju se društvene uloge sukladno društvenom kontekstu, a društvene su mreže odlična nadogradnja u smislu da osoba ima pravo, mogućnost i opciju koristiti i prezentirati upravo one vrijednosti koje su poželjne njegovoj target skupini.


[...]


Pročitajte ili preuzmite E-Book koji se bavi pitanjem virtualnog identiteta i odnosom osobnog, socijalnog i virtualnog identiteta u kontekstu suvremenog društva, s naglaskom na aspekt društvenih mreža kao iznimno relevantne domene društvene zbilje.

Piše:Glavni urednik portala kucaposao.comComments


bottom of page