top of page

Koji Internet uzeti?

U radu od kuće iznimno je važno imati dobru Internetsku vezu kako bi sve išlo po planu. Ako niste sigurni koji je pružatelj Interneta najbolji za vas, ostanite s nama do kraja članka i pročešljate koje se opcije nalaze na tržištu.


U Republici Hrvatskoj postoje različiti pružatelji Internet usluga, a najpopularniji među njima su T-Mobile, A1 ili Tele2. Kojeg odabrati?




T-Mobile trenutačno nudi tri kategorije Interneta koje naziva "Surfanje brzinom svjetlosti", "Za neograničeno surfanje" i "Internet za po kući i za vani".



  • brzina do 500 Mbit/s i najbolji ping za online gaming;

  • do 3 MAXtv uređaja istovremeno;

  • 4K i HD video streaming bez zastajkivanja;

  • besplatna instalacija.

S optikom Internet postaje još bliži i dostupniji svim ukućanima. Nove verzije aplikacija će brže stizati na vaš smartphone, a u programima HD kvalitete možete uživati na više MAXtv prijemnika odjednom. Gledajte online 4K video sadržaje bez zastajkivanja uz istovremeno jednaku kvalitetu surfanja za sve na kućnoj mreži. Igračima online igara posebno će se svidjeti da vrijeme odziva tj. ping iznosi svega nekoliko milisekundi, a pola dana čekanja da završi download nove igre od 80 GB postaje prošlost. Naravno, promet je neograničen. Optika je jednostavno najbrži i najstabilniji fiksni Internet.


  • stabilan Wi-Fi u cijelom domu;

  • neograničen promet;

  • besplatna instalacija;

  • download do 50Mbit/s.


Ova se opcija razdvaja na tri mogućnosti: MAX2, MAX2 Biram i MAX3 pakete.


MAX2 paket uključuje Internet i telefon. MAX2 Biram osim Interneta i telefona uključuje i televiziju (MAXTV) te TV paket po izboru. MAX3 paket uključuje Internet, telefon i televiziju.


  • flat internet;

  • brzina do 350 Mbit/s;

  • uvijek uz vas;

  • jednostavno spajanje;

  • koristite po potrebi.


Internet za po kući i za vani se odnosi na Gigabox. Gigabox je SIM kartica za mobilni Internet koji možete koristiti doma, ali i ponijeti sa sobom i koristiti bilo gdje u Hrvatskoj. Brzina je do 350 Mbit/s (download) te ovisi o signalu na vašoj mikrolokaciji i trenutnoj opterećenosti mobilne mreže. SIM karticu je potrebno umetnuti u uređaj (npr. 4G router, tablet ili usb stick) koji podržava način rada kao mobilna pristupna točka (Wi-Fi hotspot).

Magenta 1 korisnici dobivaju po 4G brzini prvih 400 GB, a oni koji to nisu prvih 300 GB. Nakon toga i jedni i drugi imaju Internet neograničeno po brzini do 4/1 Mbit/s.


A1 nudi neograničeni Internet kao osnovu za TV ili telefon. Internet se ostvaruje kroz dvije ponude: Super Internet i Turbo Internet. Razlika je u brzini, u ponudi Super Interneta je moguće ostvariti download do 200 Mbit/s, a upload do 20 Mbit/s, dok je u Turbo opciji download do 1 Gbit/s, a upload do 0,5 Gbit/s.


Kao i T-Mobile, A1 ima i mobilni Internet, odnosno prijenosni kućni Internet. Ova opcija uključuje 4G+ mobilni Internet i neograničene razgovore. Jednostavna je za pokretanje, s obzirom na to da ne zahtjeva dodatnu instalaciju, već se samo uključi i krene. Moguće ju je naručiti online, a brzina ovisi o mikrolokaciji korisnika.


Tele2 nudi Internet uz pretplatu i Internet na bonove.


Internet uz pretplatu omogućuje dvije opcije: 2STAY i 2GO.


Opcija 2STAY uključuje 200GB po maksimalnoj brzini, a nakon toga do 2Mbpsž, dok opcija 2GO nudi do 10Mbps. Uz odabranu tarifu Interneta odabire se i jedan od WiFi routera.


Internet na bonove se aktivira upravo tako - na bonove! Slanjem ključne riječi na broj, dobiva se pristup 20GB Interneta.


Koga odabrati?


Uz navede opcije, odnosno krovne kompanije, postoje različite partnerske kompanije koje također pružaju usluge Interneta, kao što su: Iskon, Optima i BNet.


Pomoću domaće stranice kompare.hr, odnosno web servisa za usporedbu, jednostavnu i brzu aktivaciju usluga interneta, TV-a, mobilnih tarifa i telefona, možete usporediti različite ponude. Korištenje je vrlo jednostavno.


Na službenoj stranici odaberete ono što biste željeli usporediti, unesete područje (npr. vaša adresa) te vas agenti povratno nazovu u vrlo kratkom roku s odgovorima na različita pitanja koja možete imati oko željenog Internetskog pristupa.


Nadamo se da smo vam otkrili kome se obratiti i na koji način riješiti vječitu nedoumicu - koji Internet uzeti? Koji je vaš Internet provider? Koje opcije i pakete koristite? Pišite nam, kako bismo mi pisali upravo ono što vas zanima. Do čitanja! :)



Izvor fotografija: Google

bottom of page