top of page

Kako uključiti čitanje naglas na bilo kojoj stranici?

Postoje različiti načini putem kojih se može aktivirati čitanje na glas. Već smo ranije spomenuli i kraticu putem koje možemo aktivirati čitanje na glas na Google Docsu, Wordu ili pak Acrobat Readeru.


Danas vam predstavljamo Chromovu ekstenziju putem koje možete aktivirati opciju čitanja naglas na bilo kojoj web stranici. Naime, Read Aloud vam omogućuje pretvaranje teksta u govor na većini stranica. Dodajte Read Aloud u svoje Chrome ekstenzije i uštedite vrijeme, jer će Read Aloud čitati umjesto vas.



Kako biste dodali Read Aloud u svoje ekstenzije, potrebno je otići na Chrome web-trgovinu i upisati Read Aloud ili jednostavno možete upisati traženi pojam u vaš Google pretraživač. Kad otvorite opciju u web-trgovini, a u koju ste prijavljeni pomoću svojeg Google računa, potrebno je kliknuti na opciju 'dodaj u Chrome'.



Ekstenzija se automatski dodaje u ekstenzije pokraj trake za pretraživanje. Za pokretanje opcije potrebno je otići u proširenja, odnosno ekstenzije, odabrati opciju i ona automatski započinje s čitanje stranice na kojoj se trenutačno nalazite.



Alati potrebni za upravljanje stranicom nalaze se odmah poviše teksta koji se upravo čita. Ako kliknete stop, otvara se mogućnost odabira postavki.


U opcijama možete podesiti jezik i glas za čitanje odabirom opcije voice, ali i podešavati brzinu čitanja, volumen ili visinu. Odlično je što Read Aloud radi i kad je u pozadini. Dakle, možete pokrenuti čitanje bilo koje stranice i raditi nešto drugo, a Read Aloud će i dalje čitati za vas.


Pridružite se našoj zatvorenoj Facebook skupini u kojoj možete pitati druge ili pak drugima pomoći oko njihovih pitanja. Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)



Izvori fotografija: Google


 


#NovePrilike S01E08 | I ako sebe cijelog damo, tek tada i možemo biti cijeli



Predstavljamo serijal #NovePrilike​​​ u kojem stručnjaci iz raznih sfera poslovanja pričaju u svojim iskustvima u doba pandemije. Kako su adaptirali svoje poslovanje, s kakvim izazovima su se susreli, koji su im omiljeni alati za rad od kuće i što ih motivira.



bottom of page