top of page

Kako koristiti WhatsApp i WhatsApp Business u radu od kuće?


Mislite da biste lakše i jednostavnije komunicirali koristeći WhatsApp nego mail? Koje mogućnosti nudi WhatsApp, a da nam pri tom može pomoći u komunikaciji? Što je WhatsApp Business?


U posljednje vrijeme primjećujemo trend zamjene formalnih komunikacijskih kanala, kao što je email, s manje formalnim komunikacijskim kanalima. Jedan od ovakvih kanala je i upravo jedan od najpopularnijih - WhatsApp.



WhatsApp je primarno poznat i korišten kao aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videa na mobilnim uređajima. Ova besplatna aplikacija nudi mogućnost jednostavnog i praktičnog slanja i primanja tekstualnih, glasovnih i video poruka. Međutim, uz ovaj privatni WhatsApp postoji i WhatsApp Business aplikacija.


Razlika je WhatsApp i WhatsApp Business aplikacije uglavnom u dodatnim mogućnostima koje Business opcija nudi, kao što su brzi odgovori, automatski odgovor te mogućnost označivanja razgovora, što može pomoći u organizaciji razgovora.


Sličnosti ovih aplikacija je to što pomoću jedne i druge možemo razgovarati sa svojim kontaktima, izmjenjivati tekstualne, glasovne i video poruke, koristiti stickere kao i slati dokumenata.


Obje se aplikacije mogu povezati na WhatsApp Web te ih je iznimno jednostavno koristiti i na računalu. Također, obje se verzije mogu spojiti s Google Driveom ili iCloudom kako bi se izvršio backup podataka.


Najveća je prednost što korisnici koji koriste WhatsApp u privatnoj komunikaciji, nemaju gotovo nikakvih poteškoća u korištenju WhatsAppa i/ili WhatsApp Business aplikacje u poslovnoj komunikaciji.


Kako koristiti privatni WhatsApp u radu od kuće?


WhatsApp u radu od kuće možemo koristiti na način kao i u privatnoj komunikaciji. Putem WhatsApp aplikacije možemo brzo i jednostavno sudjelovati u komunikaciji, bilo s jednim članom tima, bilo sa svim članovima tima u vidu grupnog razgovora.


Zanimljiv je podatak da WhatsApp grupa može imati najmanje dvoje, a najviše 256 sudionika. Međutim, ako planirate grupni video-poziv, moguće je isti uspostaviti u grupi s najviše 8 sudionika. Međutim, za kraće sastanke s timom ili samo nekim kolegama, preporučujemo WhatsApp i zbog video, ali i tekstualnih poziva, odnosno poruka.


Slanje glasovnih poruka putem WhatsApp aplikacije vam može uvelike uštedjeti vrijeme, s obzirom na to da ne trošite vrijeme na strukturiranje i pisanje poruke, već samo snimite zvučni zapis izravno u aplikaciji i pošaljete.


Mogućnost koja vam također može uvelike pomoći kad govorimo o korištenju WhatsApp aplikacije u radu od kuće je mogućnost slanja fotografija, ali i dokumenata. Putem WhatsApp aaplikacije možemo slati dokumente do 100 MB veličine, što uključuje tekstualne dokumente, tablice, kao i prezentacije i različite zapise.


Pomoću mogućnosti skeniranja QR koda, WhatsApp aplikaciju možete povezati s računalnom, odnosno preseliti svu komunikaciju s mobitela na računalo i na taj način ukloniti distrakciju koju bi korištenje mobitela u komunikaciji moglo imati na ostale radne zadatke. Također, kad ste prijavljeni na WhatsApp putem računala, olakšavate slanje i primanje dokumenata, kao i instant komunikaciju i slanje kraćih obavijesti među kolegama iz tima. Moguće je preuzeti i WhatsApp verziju za radnu površinu.


Prednost je što se poruke automatski sinkroniziraju na računalu i na mobilnom uređaju, odnosno u okviru vašeg WhatsApp računa, što znači da ne morate nužno biti isključivo za računalom tijekom posla, već možete na trenutak otići do trgovine ili prošetati psa, a istovremeno ostati uključeni u zbivanja na poslu.



Što nudi WhatsApp Business?


WhatsApp Business aplikacija sadrži jednake postavke kao i privatni WhatsApp, međutim, nudi još i neke dodatne mogućnosti koje su konfigurirane na način da olakšaju upravo komunikaciju u poslovnom kontekstu.


Jedna je od razlika upravo kreiranje business profila, naime, za razliku od privatnog profila, business profil sadrži podatke o vašem poduzeću, informacije za kontakt te je na profil moguće dodati i katalog s vašim proizvodima.


Možete postaviti automatsku poruku pozdrava. U postavkama vašeg business računa možete podesiti slanje automatske pozdravne poruke te će tada bilo tko tko vas kontaktira, automatski dobiti odgovor u vidu ove poruke, ako niste u mogućnosti trenutačno odgovoriti. Također, uz ovu, možete postaviti i poruku koja će se automatski slati korisnicima, ako trenutno niste u mogućnosti odgovoriti na poruku.


WhatsApp business nudi i napredni pretraživač u okviru WhatsApp Business aplikacije. Koristeći tražilicu, možete lakše pronaći grupne razgovore, nepročitane poruke, reklamne poruke ili razgovore u određenim kategorijama. Kategorijama?


Upravo tako, WhatsApp business nudi mogućnost kreiranja i sortiranja poruka u različite kategorije, kako bi vam pomogli u organizaciji i postigli što bolju preglednost razgovora.


Još je jedna mogućnost u ovoj opciji koja nam olakšava korištenje, naime, WhatsApp business ne morate nužno dijeliti putem broja s drugim korisnicima, već postoji poveznica koju možete postaviti na vaša druga online mjesta, a putem koje korisnici lakše mogu doći do vašeg WhatsApp business računa.


Kad se već uključite u komunikacije, na WhatsApp businessu možete postaviti i brze odgovore. Primjerice, ponekad dobivamo iste ili slične upite na koje je moguće odgovoriti nekom generaliziranom porukom, upravo nam to skraćuje mnogo vremena u strukturiranju i pisanju, već samo odaberemo prikladan odgovor iz ponude brzih poruka i pošaljemo.



Mogu li istovremeno koristiti WhatsApp i WhatsApp Business?


Odlična je stvar kod obje verzije što međusobno nisu isključive te na istom uređaju možete koristiti i privatni WhatsApp, kao i WhatsApp Business.


Aplikacije imaju različitu ikonu, tako da je mala šansa da ih pomiješate. Jedino je problem što za korištenje obje aplikacije istovremeno, potrebno je imati dual SIM mobilni uređaj, kako biste svaku aplikaciju vezali za određeni broj prilikom osnivanja računa na aplikaciji.




Sad kad ste otkrili postojanje Business verzije te znate nešto više o jednoj i drugoj, možete si uvelike olakšati organizaciju i komunikaciju u poslovnom kontekstu.


Nadamo se da vam je ovaj kratak pregled dao ideje i motivaciju za pronalaženjem novih i inovativnih rješenja za komunikacijske probleme s kojima se možda svakodnevno susrećete u privatnom, ali i poslovnom životu.


Koja od ovih ideja se vama čini bolja? Podijelite s nama svoje mišljenje i recite što vas zanima, kako bismo jednom pisali baš o onome što vas zanima. Do čitanja! :)




Izvori fotografija: Unsplash, Google

bottom of page