top of page

Kako izraditi virtualnu prezentaciju?


Muku mučite sa sintezom sadržaja i ne znate što točno uključiti u prezentaciju? Imate osjećaj da su prezentacije vaših kolega vizualno puno bolje nego vaše? Ne znate što je ono što je vašoj publici važno?


Na većinu ste pitanja odgovorili potvrdno? Bacite oko na kratki vodič o izradi virtualne prezentacije.


P.S. Ovi su savjeti korisni i za izradu uobičajene prezentacije.Što je važno u izradi virtualne prezentacije?


Prilikom izrade bilo koje prezentacije, a tako i one virtualne, važno je zadovoljiti određene karakteristike koje treba zadovoljiti svaka prezentacija.


Donosimo vam pet stvari na koje je potrebno obratiti pozornost prilikom izrade prezentacije:


Znajte kome ćete održati prezentaciju

Odaberite dizajn predloška, boje, font, veličinu slova i animaciju

Krenite s ciljem i nastavite “od poznatog ka nepoznatom”

Napišite manje, recite više

Koristite poveznice i informacije


Iznimno je važno da znate kome ćete prezentirati, odnosno tko će biti vaša publika. Od te točke kreće vaše planiranje i daljnja izrada. Ne možete, primjerice, koristiti isti predložak u kontekstu business sastanka, predavanja prvoj godini studija ili trećem razredu osnovne škole. Sukladno interesima vaše publike, a u korist teme vašeg izlaganja, odaberite predložak i krenite s izradom.


Odaberite dizajn predloška koji je sukladan prvenstveno temi, a onda i situaciji te vašoj publici. Ako izlažete o marketinškoj strategiji vaše tvrtke za nadolazeće razdoblje, preporučujemo da dizajn, boja i font budu sukladni bojama koje vaša tvrtka inače koristi u svojem marketingu i promociji. Ako izlažete seminar u okviru kolegija Sociologija rada, više ćete pažnje usmjeriti na to da je boja vezana uz temu i konotacije koje bi korištenje te boje izazvalo kod publike.


Savjet za komponiranje boje pozadine i boje teksta: uvijek koristite kontrast, (toplo-hladno, svjetlo-tamno), s korištenjem najviše dvije primarne ili sekundarne boje te jednu ne boju (bijela, crna, siva).


Pozadinu na koju upisujete tekst je najbolje ostaviti bijelu ili jednu boju koja je kontrastna boji slova, odnosno podesiti da ona bude jednobojna.


Veličina je slova iznimno važna, predlažemo veličinu 28 pt za glavni naslov, 22 - 26 za sporedne naslove te 18 - 20 za tekst.


Animacija prezentacije bi također trebala biti u službi teme i podizanja interesa publike za prezentaciju. Primjerice, ako na jednom slajdu imate pet natuknica, postavite animaciju da se svaka natuknica pokazuje zasebno ili da se sadržaj na slajdu pokazuje kategorički.


Kad prikažete cijeli sadržaj slajda, publici otkrivate o čemu govorite i o čemu planirate govorit u okviru tog slajda, a tako gubite interes publike za prezentacijom. Želite publiku koja sudjeluje, a ne pasivno promatra.U samoj kreaciji teksta, odnosno sadržaja, jednako je važna slika, kao i tekst.


Česta je pogreška koju viđamo upravo ta da fotografije na prezentaciji služe kao pratnja tekstu ili se tu nalazi kako bi zadovoljila formu estetike, a bez informativne vrijednosti.


Fotografije, grafovi, ali i bilo koji vid vizualnog identiteta prezentacije je u službi teme na isti način kao što je to i tekst. Prilikom odabira fotografija, preporučujemo da fotografije koje koristite budu što veće rezolucije.


Na Google pretraživaču možete podesiti da prilikom pretrage fotografija prikaže rezultate samo onih u većoj rezoluciji, tako što prije nego pritisnete dugme za pretraživanje, a ispod pretraživačke trake, u opciji tools, odaberete large. Tako ćete moći fotografije lakše prilagoditi svojoj prezentaciji i istovremeno izbjeći mogućnost da se rezolucija fotografije smanji u velikoj mjeri.


Prilikom organiziranja sadržaja o kojem ćete govoriti i o kojem, u konačnici, izrađujete prezentaciju treba biti strukturirana i protočna, odnosno fluidna.


Postoje dvije mogućnosti kako započeti prezentaciju:


(1) krenite sa slajdom na kojem je naslov teme i osnovni podatci o predavaču ili

(2) krenite s pitanjem, zagonetkom ili šalom putem kojih ćete doći do naslova predavanja, a koji se, u ovom slučaju, nalazi na drugom slajdu.


Na drugom slajdu navedite cilj i ishod prezentacije - što publika dobiva time što vas sluša?


Na idućem slajdu temu predavanja stavite u kontekst, a nakon čega konkretizirajte ideje i sadržaje koji se trebaju konkretizirati kako bi se postigli ishodi i ciljevi prezentacije.


Svako toliko na prezentaciju postavite neko pitanje kako biste ostvarili interakciju i motivirali publiku za sudjelovanjem, pogotovo kad govorimo o virtualnom prezentiranju.Druga, čak češća pogreška od ove s korištenjem fotografija u službi teksta je zasićenje slajdova tekstom.


Poanta prezentacije nije na slajd staviti sve ono što planiramo reći, već je poanta imati ključne riječi i rečenice prikazane na slajdu te oko njih stvoriti zanimljivu priču za svoju publiku. Stoga je politika “napišite manje, recite više”, ovdje iznimno važna.


Prezentacija služi vama i vašoj publici kao vodilja vašeg predavanja te support u vizualnom smislu. Ne dozvolite si da vi robujete prezentaciji tako da čitate s nje cijeli tekst, naime, tako smanjujete zanimljivost prezentacije, ali i koncentraciju i motivaciju publike tijekom prezentiranja.Preporučujemo korištenje poveznica. U slučaju da se referirate na neke podatke ili jednostavno smatrate da je neki od izvora važan te može biti koristan, implementirajte poveznice na ovakve stvari direktno u tekstu.


Na kraju prezentacije možete ostaviti svoj email ili drugi kontakt kako bi vam zainteresirani mogli pisati ako imaju dodatnih pitanja ili ako žele prezentaciju. U ovom slučaju su poveznice iznimno vrijedan materijal, s obzirom na to da ćete potencijalnim daljnjim korisnicima iznimno skratiti vrijeme koje bi potrošili tražeći dodatne informacije o temi, a k tome, daju legitimitet vašim tvrdnjama u prezentaciji.Uistinu se nadamo da smo vam ovim savjetima barem malo pomogli u kreiranju i izradi prezentacija i da ćete sad brže, lakše i bolje stvarati kreativnije i inovativnije prezentacije.


Svakako vas ohrabrujemo da nam pišete, ako imate bilo kakvih nejasnoća i pitanja, odnosno tema koje zanimaju baš vas, kako bismo se bavili upravo tim temama. U jednom od idućih članaka bavit ćemo se temom koja muči mnoge - kako održati virtualnu prezentaciju. Kako se pripremiti, osim izrade prezentacije? Kako započeti? Kako zadržati pozornost publike?


Pitanjima kao što su ova, ali i pitanja slične prirode, bavit ćemo se u nastavku. Pišite nam o problemima koje muče baš vas, kako bismo jednom pisali upravo o tome. Do čitanja! :)Izvor fotografija: Google

Comments


bottom of page