top of page

Generacija X, Y, Z - o čemu je uopće riječ?


U posljednje vrijeme često susrećemo ove pojmove, no o čemu je uopće riječ? Zašto je važno poznavanje odlika ovih generacija? Kako vam to znanje pomaže u poslu?


Kao i sve ostalo, ljudi imaju potrebu za klasificiranjem i imenovanjem stvari i pojava. Naime, sve je krenulo kad se Census Bureau referirao na razdoblje između 1947. i 1964. kao "Post War Baby Boom". Prema tome je dobila ime prva generacija koja je bila imenovana i klasificirana.


Trenutačna se generacija naziva Generacija Alpha, kojoj je prethodila Generacija Z.

O čemu se zapravo radi? Krenimo s Baby Boomerima.


Baby Boomeri


Baby Boomeri predstavljaju generaciju rođenu u razdoblju od 1946./1947. do 1964. godine.


Ova generacija najviše konzumira tradicionalne medije (televizija, radio, novine). Međutim, većina pripadnika ove generacije, odnosno Boomera, ima Facebook. Najčešći motiv pokretanja Facebooka, ali i korištenja tehnologije uopće, je ostanak u kontaktu sa svojom obitelji, kao i ponovno povezivanje s davno izgubljenim prijateljima.


Boomeri nisu skloni online podvizima, kao što je to online shopping. Naime, Boomeri radije odlaze u trgovinu i češće koriste gotovinu, negoli kartice, pogotovo za manje transakcije.



Generacija X


Generacija X predstavlja sve one rođene u razdoblju od 1965. do 1979./1980. godine. Ova generacija i dalje čita novine, sluša radio i gleda televiziju.


Međutim, više vremena posvećuju i digitalnim tehnologijama. Tako prosječna osoba ove generacije potroši otprilike 7 sati tjedno na Facebooku.


Pripadnici generacije X se o financijama i plaćanju te proizvodima konzultiraju online, međutim, preferiraju kupnju uživo. Često iskazuju povjerenje prema provjerenim stvarima, odnosno provjerenom brandu.


Generacija Y ili Milenijalci


Milenijalci, odnosno Generacija Y uključuje sve one rođene u razdoblju od 1980. do 1994./1996. godine.


Velik dio ove generacije i dalje gleda TV, ali se više i češće odlučuju za Netflix. Ova se generacija iznimno dobro snalazi s mobilnim telefonima i najčešće imaju profile na više društvenih mreža.


Generacija Y manje ide za "provjerenom robom", premda i dalje imaju povjerenja u "svoje" brandove. Milenijalci nerijetko vjeruju kompanijama i proizvodima s kojima imaju pozitivna iskustva.


Koriste online bankarstvo, a preferiraju plaćanje gotovinom i karticom, ovisno o kontekstu.


Generacija Z ili dot com kids


Generacija Z objedinjuje sve one rođene od 1996. do 2012./2015 godine. Većina je ove generacije odrasla igrajući se tehnologijom (mobitel, tablet, računalo), kao i tradicionalnim igračkama.


Za razliku od Generacije Y, Generacija Z je odrasla u svijetu u kojem je komunikacija smartphoneom uobičajena pojava, sukladno čemu, velik dio ove generacije provede i do 3 sata dnevno na svojim mobilnim uređajima.


Uviđajući generaciju prije sebe, dakle Generaciju Y, Generacija Z nije pretjerano lojalna proizvodima određenih brandova, već s lakoćom isprobavaju nove brandove.


Preferiraju plaćanje karticama, kao i korištenje mobilnog bankarstva.



Generacija Alpha


Suvremena generacija, Generacija Alpha, uključuje sve one rođene u razdoblju od nakon 2015. godine, premda, neki izvori navode da u ovu generaciju pripadaju i oni rođeni nakon 2010. godine.


U ovu generaciju pripadaju suvremena djeca koja su nerijetko djeca Generacije Y ili Milenijalaca. To je prva generacija koja je rođena i "oblikovana" u potpunosti u 21. stoljeću te prva generacija čiji će članovi potencijalno doživjeti 22. stoljeće.


Generaciju Alpha nerijetko nazivaju i "digital natives", odnosno digitalni domorodci, s obzirom na to da su rođeni i rastu u potpuno digitaliziranom i umreženom svijetu.


Kako nam poznavanje generacija i generacijskih razlika može pomoći u poslu?


Poznavanje generacija i generacijskih razlika može nam pomoći u ostvarivanju suradnje s timom, kao i s klijentima.


Naime, ne možemo imati jednak pristup prema Boomerima, Milenijalcima ili Generaciji Z.


U kontekstu rada od kuće i prelaska različitih aspekata posla u online domenu, važno je poznavati razlike među ovim generacijama, kako bismo znali mogućnosti i imali drukčija očekivanja od naših zaposlenika.


Malo je vjerojatno da će pripadnik Generacije Y i Generacije X iskazati istu razinu poznavanja digitalnih tehnologija i alata potrebnih za obavljanje rada od kuće.


U tom smislu, smjernice koje proizlaze iz poznavanja ovih generacijskih razlika mogu nam dobro doći prilikom organiziranja različitih radionica i usavršavanja koja su potrebna upravo toj generaciji.



Ako se pak radi o klijentima, poznavanje generacijskih razlika je iznimno dobrodošlo u marketingu.


Osim ako se ne radi o univerzalnom brandu, kao što je to, primjerice, svevremenska Barbie, poznavanje generacija može nam otkriti mnogo toga.


Ako plasiramo proizvod koji je namijenjen za djecu (Generacija Alpha), a znamo da ga djeca neće sama kupiti, već će ga kupiti njihovi roditelji (Generacija Y), usredotočit ćemo naš marketing na one platforme i kanale "kojima se kreće" Generacija Y.


Isto tako, ako reklamiramo proizvod za Boomere, pretpostavka je da će više korisnika doznati o proizvodu putem televizije, negoli Instagrama, s obzirom na to da je veći broj ove generacije i dalje više orijentiran na tradicionalne medije.




Poznavanje različitih odlika različitih generacija može nam uvelike pomoći u odnosu prema pripadnicima različitih generacija u privatnom, ali i poslovnom smislu.


Ono što je također razvidno je to da se generacije "mijenjaju" češće, odnosno razdoblje koje obuhvaća neka generacija postaje kraće, negoli što je to ranije bio slučaj. Ovakva je izmjena vezana uz ubrzan društveni razvoj uopće. Društveni se trendovi iznimno brzo izmjenjuju, a praćenje upravo tih trendova može biti ključ uspjeha u vašem poslovnom, ali i privatnom životu.



Pišite nam! Što vi mislite o različitom pristupu različitim generacijama? Primjećujete li vi generacijske razlike u vašem poslovnom kontekstu? Pišite te nam ono što baš vas zanima, kako bismo u budućnosti pisali upravo o tome. Do čitanja! :)



Izvor fotografija: Google

bottom of page