top of page

Emergency SOS funkcija može vam spasiti život!

U svijetu koji se sve više i brže mijenja, prije svega trebamo paziti na vlastitu sigurnost, ali i na sigurnost drugih.


Našu sigurnost često uzimamo zdravo za gotovo, ali na sreću postoje opcije koje nas mogu spasiti u kriznim situacijama. Ne želimo prizivati nesreću, ali bolje biti osiguran u slučaju nezgode na što više načina.


Što napraviti ako se nađemo u situaciji kada nismo u mogućnosti otključati pametni telefon i hitno nazvati pomoć?



Kako aktivirati Emergency SOS na iPhone uređajima


Emergency SOS je funkcija predstavljena na iOS 11 koja korisnicima omogućuje poziv upomoć bez potrebe za biranjem broja iz imenika.


Na iPhone uređaju pet puta za redom pritisnite tipku za zaključavanje i tada će se pokrenuti glasan alarm, a nakon 3 sekunde nazvat će vaše hitne kontakte.


Također, poslat će poruke vašim hitnim kontaktima i obavijestiti ih da se nalazite i potencijalno opasnoj situaciji. Kontaktima šalje i vašu lokaciju.


U “Emergency SOS” postavkama koje se nalaze u Health aplikaciji možete napraviti personaliziranu listu hitnih kontakata.



Kako aktivirati Emergency SOS na Android uređajima


U tražilicu na vašem uređaju upišite “Emergency” te otvorite postavke. U postavkama dodajte svoje hitne kontakte koji će biti obaviješteni u slučaju opasnosti.


U postavkama ćete vidjeti koliko puta morate pritisnuti tipku da bi se ona aktivirala (na većini Samsung uređaja potrebno je pritisnuti tipku za zaključavanje 3 puta).





Svjetska se javnost bavi nestankom tridesettrogodišnjakinje Sareh Everard u Londonu prošlog tjedna. Naime, njen je nestanak potaknuo zabrinutost za sigurnost u tom području, a društvenim su se mrežama počeli širiti savjeti za sigurnost.



Jedan je od tih savjeta predložio i korištenje dodatne aplikacije Hollie Guard. U ovu aplikaciju unesete svoje detalje i detalje puta kuda se planirate kretati.


Nakon što dođete na svoju destinaciju, aplikacija automatski šalje poruku vašim odabranim kontaktima o uspješnom dolasku. Međutim, ako do lokacije ne dođete u predviđenom vremenu, aplikacija šalje obavijest vašim hitnim kontaktima kao znak upozorenja.

Nadamo se da ćete uzeti svoju sigurnost u svoje ruke i pobrinuti se za alternativne načine i mogućnosti slanja obavijesti u slučaju nužde.


Pišite nam na stranici, Facebooku ili Instagramu. Pišite nam ono što zanima baš vas, kako bismo i mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)



Foto: Unsplash, Google

bottom of page