top of page

Donosimo li odluke svjesno ili nesvjesno?


Čitajući knjigu Deep Work autora Cala Newporta naišao sam na interesantno istraživanje koje želim podijeliti s vama.


Naime, nizozemski psiholog Ap Dijksterhuis je naumio dokazati da neke odluke radije pustimo našem nesvjesnom umu da odluči. Točnije, ukoliko aktivno pokušavamo odlučiti o nečemu, utoliko ćemo donijeti lošiju odluku nego da samo sakupimo potrebne informacije o mogućim opcijama i prijeđemo na neki drugi zadatak kako bismo pustili našem podsvjesnom umu da analizira sakupljene informacije.


Ap je testirao ovu tvrdnju tako da je svojim ispitanicima dao zadatak da odluče o kupnji automobila. Jednoj je grupi rečeno da razmišlja o svim dostupnim informacijama i da zatim donese odluku. Drugoj je grupi rečeno isto to, uz to što su nakon što su prošli sve informacije morali su složiti kompleksnu slagalicu (nevezanu za auto), koju su slagali do trenutka kada su morali donijeti odluku o kupnji auta. Grupa koja je imala distrakciju donijela je bolju odluku nego grupa koja je imala svo vrijeme da analizira dostupne informacije o autima.


Zašto je to tako i koja je poanta?


Odluke koje zahtijevaju striktna pravila (poput matematičkih zadataka), svjesni um mora biti uključen. Samo naš svjesni um može pratiti precizna pravila aritmetike.


S druge strane, kod analiziranja velikih količina informacija potreban nam je nesvjesni um jer se on u tome jako dobro snalazi.


Objašnjenje ovoga je da to područje mozga ima dostupno više neuronskih veza koje omogućuju procesiranje veće količine informacija i nalaženje boljeg rješenja nego naš svjesni um.


Uzmimo za primjer da je naš svjesni um laptop koji može procesirati podatke, ali je ograničen na nekoliko algoritama (megabajta). Dok je naš nesvjesni um kao Google, pretraživač s ogromnom količinom podataka koji ima sofisticirane algoritme i terabajte memorije nestrukturiranih informacija koje sortira i izbacuje kada naiđe na rješenje kompleksnog zadatka.


Što možemo naučiti iz ovoga?


Puštanje našem svjesnom mozgu da odmori omogućuje nesvjesnom mozgu da preuzme "kormilo" jer on mnogo brže i opširnije analizira informacije.


Možda baš iz tog razloga i kažu: "Bolje je prespavati donošenje važne odluke".


Vodeći se ovim pravilom, na koji način možemo poboljšati koncentraciju kako bi što brže i bolje donosili odluke?Počnimo s istraživanjem koje je objavljeno u znanstvenom časopisu - Psychological

Science. Naime, znanstvenici su proveli eksperiment u kojemu su podijelili ispitanike u dvije grupe. Jedna je grupa šetala gradom, a druga grupa prirodom. Nakon šetnje, svakoj je grupi dan matematički zadatak koji se sastoji od memoriranja brojeva. Grupa koja je šetala prirodom imala je 20% bolje rezultate. Ispitivanje je provedeno nekoliko puta s drugim ljudima i svaki put su rezultati bili jednaki.


Istraživanje pokazuje da kada šetamo gradom punim ljudi, “trošimo” fokus na izbjegavanje ljudi, prelaženje ulice itd... Kako to mislim “trošimo” fokus? Fokus, baš kao i mišić, ima ograničen period unutar kojeg ga možemo naprezati. Iz tog razloga fokus kao i mišić moramo odmarati, a odmaramo ga u prirodi. Drugim riječima, kada šetamo prirodom oslobođeni smo direktnog fokusiranja na nešto jer ima mnogo manje izazova na koje moramo usmjeriti svoju pažnju. Vjerojatno si sada mislite: “Pa dobro, tko ne uživa šetati prirodom i gledati zalazak sunca što te naravno dovede do dobrog raspoloženja, a kada si u dobrom raspoloženju onda ćeš i bolje rješavati test.” Istraživači su čak i o tome vodili računa, pa su tako rekli jednoj grupi da šeta prirodom za vrijeme izuzetno velike hladnoće. Čak i tada grupa koja je šetala prirodom je imala bolje rezultate.


Sada znaš da svaki puta kada ne možeš odlučiti između nekoliko opcija (npr: kupnje stana, automobila, odabir radnog mjesta itd.) možeš napraviti dvije stvari:


1) pustiti nesvjesnom dijelu uma da obradi sve potrebne informacije za najbolji odabir. To možeš napraviti na način da sakupiš potrebne informacije o opcijama, pročitaš i zatim maknuti svu svoju pažnju od te radnje. Na taj način će tvoj um u pozadini obraditi sve potrebne informacije i servirati ih na najbolji mogući način tvom svjesnom umu.


2) Prošetati prirodom jer ti šetnja prirodom povećava kapacitet fokusa koji ti je potreban da u što kraćem roku obradiš potrebne informacije na što kvalitetniji mogući način.


Igrajte se...


Izvor fotografija: Google, Unsplash


Piše:Urednik profila @pregovaranje, profila za pregovaranje i prodaju


Comments


bottom of page