top of page

5 aktivnosti koje možete raditi umjesto odlaska na posao

Jutarnje prometne gužve su malo kome omiljeni dio dana, a vjerojatno nisu ni one popodnevne. Naime, 1 od 5 građana u Europi potroši 90 minuta svakodnevno u vožnji na i s posla, odnosno, prosječno trošimo 1 sat i 24 minute na vožnju svaki dan.


Zamislite što biste sve mogli raditi s tim vremenom, umjesto da ga potrošite u vožnji? Uzmimo, primjerice, da radite 8 sati dnevno i da se na posao vozite 30 minuta u jednom smjeru, dakle 1 sat dnevno provedete u automobilu kako biste došli na posao i s posla, odnosno 5 sati tjedno potrošite upravo na ovo.



U radu od kuće, ovih 5 sati tjedno je vaše slobodno vrijeme koje možete iskoristiti na koji god način vama to odgovara.


Donosimo vam 5 aktivnosti kojima možete biti produktivniji, a možete ih izvoditi u kućnoj atmosferi umjesto svakodnevne vožnje na posao i s posla.


Vježbanje i rekreacija


Oduvijek ste se htjeli posvetiti vježbanju i rekreaciji, ali vam je nedostatak vremena služio kao glavna isprika da odložite početak?


U radu od kuće možete, umjesto svakodnevne vožnje na posao, sat vremena dnevno potrošiti na vježbanje. Ujutro, umjesto da 30 minuta sjedite u automobilu, otiđite na trčanje, a nakon posla, umjesto da se vozite s posla, 30 minuta posvetite vježbi sukladno vašim mogućnostima.



Ako niste sigurni na koji način vježbati i koje vježbe su upravo za vas, na društvenim mrežama možete kontaktirati pregršt trenera i trenerica koji svoje treninge održavaju online te vam pomažu u planiranju i izvedbi samih treninga.


U konačnici, na različitim video-platformama možete pronaći različite vježbe i odabrati upravo ono što smatrate da se nalazi u okviru vašim mogućnosti i sposobnosti.


Čišćenje


Više ste tip od generalki, negoli svakodnevnog čišćenja? Tijekom tjedna ste umorni kad dođete s posla i nemate volje za čišćenjem? Gubite dane vikenda u čišćenju, umjesto da šetate s prijateljima ili ispijate kavicu na suncu?



Onda je strategija svakodnevnog čišćenja pristup koji si u radu od kuće možete i morate usvojiti. Naime, svakodnevno jedan sat potrošite na prijevoz, umjesto tog sata, u radu od kuće možete svaki dan očistiti drugu prostoriju u svojem stanu.


Kad dođe vikend, to je onda vrijeme za vas, dobit ćete slobodnu subotu i nedjelju. Umjesto vikenda provedenog s metlom i usisavačem, provedite ga sa svojim najmilijima!


Čitanje i istraživanje


Čovjek uči dok je živ! Već dugo pokušavate uvrstiti čitanje u listu svakodnevnih aktivnosti, ali zbog posla i ostalih obveza, jednostavno nemate vremena?


Sjetite se, u radu od kuće imamo dodatnih sat vremena koje možemo iskoristiti na bilo što! Uzmite svoju najdražu knjigu u tradicionalnom, tiskanom obliku ili u vidu e-knjige, sjednite, opustite se i krenite s čitanjem.



Sjetite se da čitanje otvara sasvim novi svijet te vam stvara pregršt novih tema za razgovor. Također, umjesto čitanja možete istraživati.


Internet je prepun informacija i sadržaja koje možete proučavati, pronađite ono što vas zanima i čitajte, istražujte. Bilo to nešto što je vaš hobi ili čak nešto vezano uz posao, rad se na sebi uvijek isplati!


Planiranje i organiziranje


Umjesto da sjedite u autu, usredotočite se i vrijeme potrošite na planiranje i organiziranje vlastitog života.


Planirajte i organizirajte kućni budžet, kako biste racionalno raspodijelili troškove i kraj mjeseca dočekali u plusu. Zapišite vaše dugoročne ciljeve i operacionalizirajte ih u vidu kratkoročnih ciljeva. Što mogu učiniti danas, kako bih ostvario svoje ciljeve?



Radite na organizaciji životnih prioriteta. Suvremeno je društvo izrazito dinamično i informacije nas obasipaju sa svih strana, organizirajte ih i revidirajte, nema sve jednaku važnost. Također, planiranje dugoročnih i kratkoročnih ciljeva pomoći će vam u svakodnevnoj motivaciji u poslovnom, ali i privatnom smislu.


Činite svaki dan po malo, a rezultati će se već iskazati. Ne kaže se bez veze da je strpljenje ključ uspjeha, odnosno 'strpljen, spašen'.


Kuhajte i eksperimentirajte u kuhinji


Dosta vam je menza i take out hrane? Aplikacije za dostavu hrane su ti postale društvene mreže?


Ovo je sasvim razumljivo, nakon cijelog dana provedenog na poslu, malo tko ima volje i želje za kuhanjem, a pogotovo eksperimentiranjem u kuhinji. Ako i kuhamo kod kuće, to se uglavnom svede na namirnice jednostavne pripreme.



U radu od kuće imate više slobodnog vremena! Otiđite do kumice i kupite svježe namirnice, pripremite si zdrav i raznolik obrok.


Internet je prepun različitih recepata sa svih krajeva svijeta, istražujte i priuštite svojim nepcima nove, nepoznate i egzotične ukuse. Vaš će vam organizam biti zahvalan na pravilnijoj, zdravijoj i različitoj prehrani, a vi ćete se osjećati puno bolje.




Nadamo se da smo vam barem malo probudili radoznalost i motivaciju za produktivnijim korištenjem vašeg vremena. Ne zaboravite da vrijeme ide samo naprijed i da je svaka potrošena sekunda zauvijek izgubljena te se nikad neće ponoviti.


Na koji način vi provodite slobodno vrijeme? Imate li viška slobodnog vremena? Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)


Izvori fotografija: Unsplash

bottom of page