top of page

Što u mailu znače opcije TO, CC i BCC?

Već jako dugo koristite mail i mislite da znate sve? Ako nešto i ne znate, toliko dugo i često koristite mail da vam je neugodno i pitati nešto što smatrate osnovnim?


Danas vam objašnjavamo dvije funkcije u mailu, koje možda i koristimo, ali nismo posve sigurni svaki put, koja što znači, niti koja čemu služi.



Naime, gotovo svaki mail provider nudi opciju slanja poruka na tri različita načina TO, CC i BCC. Većinu vremena koristimo TO, međutim, CC i BCC mogu biti iznimno korisne opcije.


TO se u hrvatskoj inačici naziva "prima" i to je prva opcija koju automatski možete koristiti prilikom slanja maila. TO, odnosno, "prima" se odnosi na glavnog primatelja poruke. Dakle, u polje TO unosimo mail osobe kojoj je mail direktno namijenjen.


Naravno, koristeći opciju TO mail možete poslati i sami sebi. Ako biste željeli određeni dokument sačuvati ili imati online zbog eventualnog prikazivanja na drugom mjestu, osim da dokument postavite na Drive, dokument možete poslati i sami sebi mailom.


CC polazi od akronima pojmova carbon copy. U hrvatskoj se inačici CC nalazi pod pojmom "kopija". Ovo se polje može koristiti za upisivanje drugih primatelja uz TO primatelja (što ne znači da u TO ne možete dodati više primatelja). Međutim, slanje putem "kopije", odnosno CC opcije, više je informativnog tipa. Dakle, ukoliko šaljete primateljima koji se nalaze u TO ili CC, utoliko će svi primatelji moći vidjeti kome je mail poslan.


Opciju CC možete koristiti kada biste se željeli obratiti određenom članu tima, kojeg tada stavljate u TO, a ako mail mora biti arhiviran od strane nekog drugog tijela, to tijelo možete dodati u CC. Drugo tijelo će dobiti mail, međutim, mail se ne mora nužno odnositi na njega, već je poslan iz informativnih i/ili tehničkih razloga.



Međutim, ako želite poslati mail bez da se osobe koje su mail primile saznaju kome je mail sve upućen, za vas je opcija BCC.


BCC proizlazi iz akronima engleskih pojmova blind carbon copy. U hrvatskoj je inačici ova opcija poznatija kao "skrivena kopija", a što, u suštini, BCC i jeste. BCC, odnosno, "skrivenu kopiju" najčešće koristimo kada bismo mail poslali i primatelju za kojeg nije relevantno da ostali primatelji, oni u opciji TO ili CC znaju.


Primjerice, slanje BCC poruka je korisno, ako šaljete važnu obavijest timu, a iz nekog razloga je relevantno da vaš nadređeni vidi kako ste obavijest poslali. Ovo je jedan od primjera u kojem možete koristiti BCC, naime, nitko od TO ili CC primatelja neće vidjeti da je poruka poslana i osobi koja se nalazi u BCC primateljima.



Dakle, šaljete li mail primatelji koristeći opciju TO i CC, svi primatelji navedeni u TO ili CC opciji moći će provjeriti kome je mail sve upućen. Međutim, primatelji koji se nalaze u TO i CC neće vidjeti primatelja koji se nalazi u BCC. Isto tako, primatelj koji se nalazi u BCC moći će vidjeti primatelje u TO i CC, ali neće vidjeti druge potencijale BCC primatelje.


Pridružite se našoj zatvorenoj Facebook skupini u kojoj možete pitati druge ili pak drugima pomoći oko njihovih pitanja. Pišite nam na stranici, Facebooku i Instagramu. Pišite nam ono što vas zanima, kako bismo mi pisali upravo o tome. Do čitanja! :)



Izvori fotografija: Gmail, Google


 


#NovePrilike S01E08 | I ako sebe cijelog damo, tek tada i možemo biti cijeli



Predstavljamo serijal #NovePrilike​​​ u kojem stručnjaci iz raznih sfera poslovanja pričaju u svojim iskustvima u doba pandemije. Kako su adaptirali svoje poslovanje, s kakvim izazovima su se susreli, koji su im omiljeni alati za rad od kuće i što ih motivira.



bottom of page